توسعه صنعت مس با ابزارهای نوین مالی
کیارش مهرانی معاون مالی-اقتصادی شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان این مطلب در خصوص مزایای معاملات آتی و گواهی سپرده کالایی گفت: با توجه به اینکه شرکت مس قصد دارد در حوزه توسعه ابزارهای نوین مالی به کشور و بازار سرمایه کمک کند، بهعنوان یک صنعت پیشتاز با هماهنگی که با بورس کالا و شرکت سپردهگذاری مرکزی انجام داده و هدایت و حمایتی که وزارت صمت و ایمیدرو از این ابزار داشتهاند، اقدامات قابلتوجهی را انجام داده است. مهرانی با تاکید بر اینکه شرکت مس قصد دارد این بازار را در کشور توسعه دهد، افزود: با این کار به متنوعسازی ابزارهای سرمایهگذارانی که قصد دارند با استفاده از منابع مالی بلااستفاده یا منابع مالی که بخواهند بازدهی سریعتری داشته باشند، کمک بسزایی میشود.
معاون مالی-اقتصادی شرکت مس به محاسن این ابزار اشاره کرد و ادامه داد: معاملات آتی اساسا جزو ابزارهای مشتقه محسوب میشوند؛ ابزارهایی که پشتوانه آنها دارایی فیزیکی است و این دارایی فیزیکی مثل مس کاتدی است که شرکت ملی صنایع مس ایران روزانه اقدام به تولید آن کرده و با بالاترین کیفیت در بازارهای داخلی و جهانی عرضه میکند. به گفته وی آنچه مزیت معاملات آتی محسوب میشود این است که هر سه گروه تولیدکننده که به دنبال پوشش ریسکهای خود هستند که اصطلاحا گفته میشود «هجینگ» انجام میدهند یا کسانی که به دنبال موقعیتهای آربیتراژی هستند؛ بتوانند از تفاوت بین دو بازار سود بدون ریسک استفاده کنند و کسانی که به دنبال نوسانگیری و سفتهبازی هستند میتوانند از این ابزار استفاده کنند. مهرانی تاکید کرد: معاملات آتی بهعنوان یکی از معاملاتی است که تنظیمکننده بازارهای مالی و اقتصادی بهشمار میرود. او گفت: سرعت رشد بازارهای مالی از سرعت رشد بازارهای فیزیکی به دلیل پیشبینیهای رفتاری قابلیت پیشبینی دارند و سرعت عمل آن بازارها بیشتر است، بنابراین هر سه گروه میتوانند از این ابزار استفاده کنند. به گفته وی، امروزه بسیاری از سرمایهگذارانی که به دنبال تامین نیازهای مالی خود از محل مدلهای پوشش ریسک ارز هستند؛ میتوانند خود را در برابر پوشش ریسک ارز از طریق قراردادهای آتی مس «هج» کنند و اصطلاحا ریسک را پوشش دهند. مهرانی افزود: این مدلی که طراحی شده، قطعا به اقتصاد ملی کمک میکند و همچنین معاملات نقدی و معاملات آینده را تنظیم کرده و در کنار آن باعث شفافسازی و منصفانهشدن قیمتها در بازار میشود. معاون مالی-اقتصادی شرکت مس با بیان اینکه مس نسبت به سایر کالاها دارای ویژگیهای زیادی است، گفت: اولا قیمت مس، تابعی از قیمتهای جهانی است؛ یعنی بنگاههای بزرگ بینالمللی این کالا را تولید میکنند و به دلیل کمیابی معادن و موقعیتهای سختی که در تولید مس وجود دارد کالای ارزشمندی محسوب میشود و جزو کالاهای با ارزش افزوده بالا و دارای ارزش زیادی بهشمار میرود. وی اظهار کرد: از سوی دیگر مس کالای ارزی است و قیمت آن تابعی از نرخ ارز. بنابراین افرادی که بتوانند پیشبینی درستی از نرخ ارز و قیمتهای جهانی و شرایط داخلی و بینالمللی داشته باشند، بهخوبی میتوانند بهصورت مستمر از این ابزار برای مقاصد سهگانه استفاده کنند.
مهرانی همچنین از پشتیبانی وزارت صمت از شرکت ملی صنایع مس در مسیر توسعه ابزارهای نوین مالی در بازار اقتصادی، تقدیر و تشکر کرد و گفت: بهرغم اینکه در دورههای قبل همواره این موضوع بنا به دلایل متعددی عملیاتی نشده بود، اما امروز با موافقت و مساعدت وزارتخانههای صمت و اقتصاد این موضوع عملیاتی شد.
سازمان امور مالیاتی تصمیم لازم را بگیرد
معاون مالی- اقتصادی شرکت مس در ادامه به بررسی علل سرعت نگرفتن معاملات گواهی سپرده کالایی مس پرداخت و تصریح کرد: به دلیل اینکه هنوز مساله مالیاتی معاملات گواهی سپرده کالایی حل نشده است، سرعت نخواهد گرفت و باید آن را مانند سایر اوراق بهادار بازار سرمایه، معافیت مالیاتی دهند و طبق بند ۲۴ ماده ۱ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی، باید این ابزار مالی از پرداخت مالیات مضاعف معاف شود. وی در ادامه افزود: به این دلیل که سازمان امور مالیاتی حذف مالیات ارزش افزوده را از معاملات گواهی سپرده کالایی نپذیرفته است و هر بار معامله این اوراق مشمول مالیات میشود، این گواهی سپرده کالایی در حال حاضر فاقد بازار ثانویه خواهد بود. دکتر مهرانی با اشاره به قانون مالیاتهای مستقیم بیان کرد: قانون مالیاتهای مستقیم (ماده ۱۴۳ مکرر) نیز به این معافیت اشاره دارد و تاکنون سازمان مالیاتی بخشنامهای بابت اصلاح مالیات ارزش افزوده به بورس کالا ابلاغ نکرده است. معاون مالی-اقتصادی شرکت مس ضمن ابراز امیدواری از ابلاغ بخشنامه موردنظر، گفت: امیدواریم این بخشنامه ابلاغ و گواهی سپرده کالایی مس دارای معاملات پیوسته شود.