فرآیند‌ها

فرآیند عرضه اولیه در حال حاضر در ایران این‌گونه است که شرکت‌ها درخواست پذیرش را به بورس یا فرابورس ارائه می‌دهند سپس بورس‌ها بر اساس دستورالعمل پذیرش و تکمیل مدارکی که ازسوی شرکت و مشاور پذیرش (نهادهای مالی فعال مانند شرکت‌های تامین سرمایه، کارگزاری‌ها، مشاور سرمایه‌گذاری‌ها) ارائه می‌شود، شرکت‌ها را برای جلسه هیات پذیرش آماده می‌کنند. هیات پذیرش ترکیبی از نمایندگان سازمان بورس، بورس مربوطه و کانون کارگزاران است. با این وجود بر اساس دستورالعمل مورد نظر، سازمان بورس حق وتو در پذیرش یا رد پذیرش شرکت را دارد که دلیل آن نیز روشن است. طبق قانون بازار اوراق بهادار ثبت یک شرکت نزد سازمان بورس از جمله وظایف این نهاد است و در نتیجه سازمان بورس باید اختیار کامل در رد یا پذیرش یک شرکت را داشته باشد. همچنین  پذیرش و درج نماد یکی از مقدمات قبلی عرضه اولیه یک شرکت در بازار سرمایه است.

درج تاتمس در تابلوی پایه قرمز

فرابورس ایران در اطلاعیه‌ای از موافقت کمیته درج شرکت فرابورس ایران با درج نماد معاملاتی شرکت کارخانجات صنعتی و تولیدی اتمسفر به عنوان ۲۵۷ نماد معاملاتی خبر داد. این شرکت  با نماد «تاتمس» در تابلو‌ی پایه قرمز درج شده است. بر اساس قوانین تازه بازار سرمایه، ناشران درج شده در تابلوی قرمز تا زمان پذیرش در یکی از تابلو‌های بورس تهران یا فرابورس ایران در تابلوی مذکور معامله خواهند شد و قابل انتقال به تابلو‌های زرد و نارنجی نیستند. این تابلو ویژگی‌های متمایز خود را دارد. به عنوان مثال معاملات اوراق بهادار  شرکت‌های درج شده در این تابلو صرفا طی یک جلسه معاملاتی در  هر  هفته به صورت حراج، پیوسته و در محدوده دامنه نوسان یک درصد نسبت به قیمت پایانی در آخرین جلسه معاملاتی  قابل انجام است.  

همچنین انجام معاملات بر خط، به استثنای  انجام معاملات  برخط گروهی توسط کارگزاران، در نمادهای معاملاتی مربوط به   ناشران درج شده در این تابلو مجاز نیست. شرکت کارخانجات صنعتی و تولیدی اتمسفر در گروه ماشین‌آلات و تجهیزات و در زیرگروه، تولید اجاق، کوره و مشعل ثبت شده است.

شرکت بنیان دیزل

شرکت بنیان دیزل نیز در ۹ اسفند ماه در تابلوی‌ پایه قرمز درج شده است. این شرکت نیز مانند شرکت کارخانجات صنعتی و تولیدی اتمسفر در بازار قرمز درج نماد شده و از همان قوانینی که در بالا به آن اشاره شد پیروی می‌کند. شرکت بنیان دیزل با نماد «خبنیان» در گروه خودرو و ساخت قطعات و در زیر گروه، قطعات یدکی و جانبی وسایل نقلیه موتوری به ثبت رسیده است.

درج نماد معاملاتی مدیریت

در ۱۲ اسفند ماه شرکت سرمایه‌گذاری و خدمات مدیریت صندوق بازنشستگی کشور پس از احراز کلیه شرایط پذیرش به عنوان دویست وسی و‌ششمین نماد و شصت‌و هفتمین شرکت در بازار اول در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران درج شد. بر اساس گزارشی که «مدیریت» از عملکرد یک ساله خود در سامانه کدال منتشر کرده است در دوره دوازده ماهه منتهی به ۳۰ آذر ماه این شرکت ۱۸۹ میلیارد ریال سود خالص ساخته و زیان انباشته آن ۷۲۰ میلیارد ریال است. این شرکت با سرمایه ۲۰۵۱ میلیارد ریالی به ازای هر سهم ۹۲ ریال سود ساخته است.

درج  یک شرکت نرم‌افزاری

گروه نرم‌افزاری توسن به عنوان شصت و هشتمین شرکت، وارد بازار اول فرابورس شد؛ هرچند هنوز نماد معاملاتی آن باز نشده و امکان خرید و فروش سهام وجود ندارد. فرابورس ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد شرکت توسعه سامانه‌های نرم‌افزاری نگین (توسن) پس از احراز همه شرایط پذیرش از تاریخ ۱۹ اسفند ماه به‌عنوان دویست و سی‌وهشتمین نماد معاملاتی (شصت و هشتمین شرکت در بازار اول) در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران درج شده است. شرکت توسن که عمدتا به عنوان یک شرکت فعال در زمینه نر‌م‌افزارهای بانکی شناخته می‌شود، از سال ۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون خبری مبنی بر تلاش برای ورود به بازار سرمایه منتشر نکرده بود. این در حالی است که در سال جاری بسیاری از شرکت‌های بزرگ و کوچک در صنعت ICT بارها اعلام کردند قصد ورود به بازار سرمایه را دارند و حتی زمان‌هایی برای این اتفاق مشخص می‌کردند؛ اما هیچ‌کدام از این وعده‌ها محقق نشد. اکنون توسن توانسته است وارد بازار اول فرابورس شود. ورود به بازار اول فرابورس ۱۰ شرط دارد که مهم‌ترین آنها شناور بودن حداقل ۱۰ درصد از سهام ثبت شده، داشتن حداقل ۲۰۰ سهامدار، سرمایه ثبتی حداقل ۱۰ میلیارد ریال و نداشتن زیان انباشته است. در امیدنامه این شرکت که روی سایت فرابورس قرار گرفته، سود خالص توسن در ۶ ماه منتهی به ۳۱ خرداد سال جاری ۱۰۲ میلیارد و ۹۳۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سود هر سهم ۵۰۵ ریال اعلام شده است. همچنین در حساب‌های مالی این شرکت بیش از ۱۰۸ میلیارد تومان سود انباشته دیده می‌شود. در اطلاعیه فرابورس، تاریخ پذیرش توسن، ۵ آذر ۹۹ اعلام شده که در گروه رایانه و زیرگروه مشاوره و تهیه نرم‌افزار پذیرش شده است؛ اما زمان گشایش نماد توسن و انجام معاملات عمومی مشخص نشده است.

شرکت توسن در سال ۱۳۷۸ با هدف ایجاد بستری مستقل و بومی جهت طراحی و تولید محصولات و راهکارهای نوین در عرصه‌های مختلف فناوری اطلاعات کشور مانند بانکداری و دولت الکترونیکی، تاسیس و تا سال ۱۳۸۷ تحت عنوان کیش ویر و پس از آن با نام توسن به ارائه خدمات متنوع فناوری اطلاعات در صنعت بانکداری کشور و ارگان‌های دولتی پرداخته است. در حال حاضر بیش از ۸۰۰ نفر پرسنل و کارشناس فنی سرآمد، با تخصص‌های متنوعی در راستای خلق ارزش در کسب و کار مشتریان توسن مشغول به فعالیت هستند. راهکارهای توسن در بسیاری از پروژه‌های مهم و راهبردی ملی در راستای تحقق اهداف و چشم‌اندازهای نظام (مانند پروژه سبد کالا) قابلیت‌های منحصربه‌فرد توسن مورد استفاده قرار گرفته ‌است.

شرکت فروسیلیسیم خمین

شرکت فروسیلیسیم خمین از دیگر نماد‌هایی است که در فرابورس ایران درج نماد شده است. این شرکت ۱۹ اسفند به عنوان دویست‌وسی و‌هفتمین نماد فرابورس و صد وچهل‌و سومین نماد در بازار دوم در فهرست نرخ‌های فرابورس درج شد. این شرکت با نماد معاملاتی «فروسیل» در گروه فلزات اساسی قرار می‌گیرد. همچنین زیرگروه این شرکت تولید آهن و فولاد پایه است.

دارو سازی دانا

فرابورس ایران در اطلاعیه‌ای از درج نماد شرکت داروسازی دانا(سهامی عام) در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران خبر داد.

در این اطلاعیه آمده است شرکت داروسازی دانا پس از احراز همه شرایط پذیرش از تاریخ ۲۰ اسفند سال جاری به عنوان دویست و سی و نهمین نماد معاملاتی (شصت و نهمین شرکت در بازار اول) در فهرست نرخ‌های فرابورس ایران درج شده است.

تاریخ پذیرش این نماد به تیرماه سال جاری بازمی‌گردد و نماد این شرکت «ددنا» است و در گروه مواد و محصولات دارویی قرار می‌گیرد.

شرکت پتروشیمی اروند

با توجه به موافقت هیات ‌پذیرش بورس اوراق بهادار با پذیرش سهام شرکت پتروشیمی اروند در بورس اوراق بهادار تهران و با عنایت به احراز موارد تعیین شده در مصوبات مزبور از سوی آن شرکت در ۲۰ اسفند  شرکت پتروشیمی اروند به عنوان پانصد و هشتاد و ششمین شرکت پذیرفته شده در بخش «محصولات شیمیایی»، گروه «تولید مواد شیمیایی اساسی » و طبقه «تولید پلاستیک اولیه و لاستیک ترکیبی» و با  نماد «اروند» در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد.این شرکت در امید نامه خود مدعی شده که این شرکت قرار است ۵۰ درصد از سود را در سال‌های آتی میان سهامداران خود تقسیم کند. سرمایه این شرکت ۱۲۰۰ میلیارد تومان است و در چهار سال اخیر این شرکت سودسازی کرده است. در سال ۹۸ جمع دارایی‌های این شرکت ۶۷۰۸ میلیارد تومان بوده است و جمع بدهی‌های آن برابر با ۳۸۵۷ میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین جمع حقوق مالکانه این شرکت برابر با ۲۸۵۰ میلیارد تومان بوده است.