تعطیلات آخر هفته با کارشناسان - ۲۹ تیر ۹۱
این سوالی است که خبرنگار آخر هفته دنیای اقتصاد برای پاسخ آن به سراغ ده تن از چهرههای اقتصادی و اجرایی کشور رفته است. این کارشناسان پاسخهای متفاوتی در خصوص این سوال طرح کردند که عمده آنها به موضوع ارتباط ایران و جهان به دلیل تفاوت روزهای تعطیل هفته به خصوص در معاملات بین بانکی اشاره دارند. در ادامه پاسخ کارشناسان را ملاحظه میکنید.
در مورد اقتصاد تعطیلات یا آثاری که تعطیلات براقتصاد میگذارد باید توجه کرد که در مجموع کل سال، میزان تعطیلات چقدر است.
این سوالی است که خبرنگار آخر هفته دنیای اقتصاد برای پاسخ آن به سراغ ده تن از چهرههای اقتصادی و اجرایی کشور رفته است. این کارشناسان پاسخهای متفاوتی در خصوص این سوال طرح کردند که عمده آنها به موضوع ارتباط ایران و جهان به دلیل تفاوت روزهای تعطیل هفته به خصوص در معاملات بین بانکی اشاره دارند. در ادامه پاسخ کارشناسان را ملاحظه میکنید.
در مورد اقتصاد تعطیلات یا آثاری که تعطیلات براقتصاد میگذارد باید توجه کرد که در مجموع کل سال، میزان تعطیلات چقدر است.به طور کلی میتوان گفت انسانها وقتشان را بین کار و فراغت تقسیم میکنند. میزان تعطیلات و کار باید به شکل متعادل باشد. اگر جامعه کم کار کند ،رفاه مادی و پیشرفت اقتصادی دچار کاستی میشود. و در عین حال اگر فراغت کم باشد ممکن است کارکنان از نظر روانی وضیعت مناسبی نداشته باشند. پس ما به تعادل در کار و فراغت نیاز داریم.
به طور کلی اگر جامعه اقتصادی فعال باشد میزان تعطیلات از حالت تعادل نمیتواند بیشتر باشد تا در روند تولیدی اختلال ایجاد کند.بحث دیگر هزینه تعطیلات است که چه کسی هزینه تعطیلات را میپردازد. بهطورکلی هزینه تعطیلات نباید بر هزینه تولید سرشکن باشد. هزینه تولید اگر افزایش یابد، اقتصاد ما غیر رقابتی میشود و همین باعث رونق کالاهای خارجی میشود. و نکتهآخر این است که توزیع تعطیلات در سال و ماه و هفته باید طوری باشد که باعث ایجاد مشکلات مقطعی در تولیدات و درآمد کارگران نگردد. در مجموع باید تعطیلات به گونهای باشد که دراقتصاد روند تداخلی ایجاد نکند.
این طرحِ تجربهی شده همه دنیاست.کشورهای محدودی هستند که دو روز تعطیلی ندارند. در کشور ما با وجود زیاد بودن ساعات کار اداری و کارخانهای، بازدهی کار پایین است. از اینرو بهجای افزایش ساعت کاری، باید انگیزه افزایش بهرهوری نیروی کار را بالا برد. نکتهی بسیار مهم در اجرای این طرح، توجه کافی در انتخاب روز تعطیل است تا فاصلهی ارتباطی ما با دنیا زیاد نشود.
من شخصا موافقم.به جای افزایش ساعات کاری، باید بهره وری را افزایش داد.ما به ۴۴ ساعت کاری در هفته نیاز داریم.اما عملا ساعت کار مفید ما تقریبا ¼ این مقدار است.پس بهترین راه حل تلاش برای افزایش بازدهی کار است.
مخالفم. به نظرم در کشور ما که در حال توسعه هستیم و نیاز به تولید داریم همین یک روز تعطیل کافی است.
کشور ما، کشوری صنعتی نیست. اقتصاد ما با مشکل مواجه است. در شرایط خاص حاضر که تولیدات جدی صورت نمیگیرد و نرخ بهره وری پایین است فرقی نمیکند تعداد روزهای تعطیل چند روز باشد. در شرایط اقتصادی پویاست که هرچه زمان تولید بیشتر شود برای کشور مفیدتر خواهد بود.
بسیاری از ادارات در تهران دو روز در هفته تعطیل هستند.تعمیم دادن این تعطیلیها به سایر سازمانها بستگی به نوع خدمات سازمان مربوطه دارد.این طرح کمکی به مردم نمی کند و بیشتر به مصالح کارمندان توجه میکند.بعد از انقلاب و به علت شرایط ویژه کوپنی ،کارمندان دولت روز آخر هفته را برای گرفتن کوپن خود تعطیل میکردند.الان که کوپنی در کار نیست به جای جنبه رفاهی کارمندان باید به کارایی آنها توجه کرد .
بر مبنای تجربه دنیا من با این طرح موافقم.به ویژه در شهرهای بزرگ به علت نداشتن فرصت کافی در طول هفته، این طرح مناسب است.تلاش ما باید در جهت افزایش بهره وری باشد. ما با شش روز کاری عملا بهره وری پایینی داریم .بهره وری نیروی کار در برنامه چهارم پایین بوده است.
تا به امروز هم زمانهای زیادی را برای کار کردن از دست دادهایم. بهرهوری نقش مهمی در افزایش تولید و ثروت ملی دارد. متاسفانه در کشور ما بازدهی و بهرهوری کار کم است. اگر تعطیلات افزایش یابد دوباره فرصتها را از دست خواهیم داد. هم اکنون نیز عملا در ارتباط ما با دنیا، چهار روز کاری را از دست دادهایم. با طرح افزایش روز های تعطیل موافق نیستم اما اگر ضرورتی برای افزایش تعطیلی وجود دارد شنبهها مناسب تر خواهد بود. به شرط آنکه پنجشنبهها به عنوان یک روز کامل کاری محسوب گردد. اما در یک دیدگاه کلان، اگر کار را بخش عمده زندگی بدانیم و بهترین سالهای عمر را در محیط کار سپری کنیم برایمان مهم نیست ساعت کار چقدر باشد. اگر فرهنگ کار کردن بخشی از زندگی ما شود و آرامش افراد در محل کارشان فراهم شود بی شک بهرهوری کار نیز افزایش خواهد یافت.
به علت آنکه مردم به طور سنتی پنج شنبهها به صورت نیمه وقت کار میکنند اگر شنبهها تعطیل شود عملا روز کاری پنجشنبه را نیز از دست میدهیم. همین الان نیز میزان کار ما در ادارات پایین است. اگر ضرورتی در تعطیل کردن باشد پنج شنبه ها مناسبتر به نظر می رسد.هر چند 4 روز کاری با دنیا را از دست میدهیم.
احمد میر مطهری
استاد دانشگاه
به طور قطعی نمیتوانم جواب بدهم. وجود نظرات خام در نظرسنجی باعث میشود موضوع مطرح شده علمی و دقیق بررسی نشود.
دکتر بیژن بید آبادی
استاد دانشگاه
با تعطیلی روز شنبه موافقم. چون در این صورت ارتباط کاری ما با دنیا بیشتر میشود.
با توجه به تعطیل بودن شنبه و یکشنبه در سایر کشورها، در مبادلات پولی ما اختلال ایجاد میشود. ما هم اکنون در شرایطی هستیم که طرح دو روز تعطیلی در هفته به صلاح نیست.
سایر کشورها که دو روز تعطیلی آخر هفته دارند، ساعات کار طولانی تری دارند. اما در ایران با وجود شش روز کاری در هفته، عملا کم تر از چهل ساعت در هفته کار مفید داریم. من با طرح یک قاعدهکلی برای تعطیلی همه ارگانها به طور یکسان مخالفم. این طرح باید با توجه به نوع خدماتی که هر ارگان ارائه میکند، اجرا شود.
موافقم. بررسی و مطالعاتی که درباره تعطیلی شنبه و یکشنبه در سایر کشورها صورت گرفته نشان دهنده این است که این تعطیلات در میزان کارایی تاثیر مثبت داشته است.یکی از تجربههای من در این زمینه سر کلاس درس است. به این صورت که بعد از یک ساعت درس دادن هم من و هم دانشجویان آن توان وصلابتی را که در ابتدای کار داریم، از دست میدهیم. برای خیلی از کارکنان ادارات نیز همین گونه است. ۵ روز کار در هفته کارمندان را خسته میکند. به نظرم بهتراست ۵ شنبه ها تعطیل باشد تا شنبهها با روحیه بهتر کار را آغاز کنیم. همین الان نیز عملا پنج شنبهها حالت نیمه تعطیل دارد.به این صورت که تنها برای ۳ ساعت کار ،کارمندان مجبورند بیش از یک ساعت در ترافیک بمانند. و این وضیعت باعث پایین آمدن راندمان کار و هدررفتن وقت کارمندان میشود .پس با تعطیلی روز پنجشنبه این امکان را به کارکنان سازمان میدهیم تا از با استفاده از یک نصف روز کاری به سایر کارهای عمومی خود برسند و همچنین از ترافیک و آلودگی بیشترهوا جلوگیری کنیم.
با تعطیلی شنبهها موافقم.
دکترعلی نقی مشایخی
استاد دانشگاه
در کشور ما که بهره وری پایین است فرقی ندارد که تعطیلی دو روز باشد یا سه روز. از آن جهت که به کم کردن آلودگی محیط زیست کمک میکند، طرحی مناسب به نظر میرسد.
دکتر مهدی تقوی
استاد اقتصاد دانشگاه علامه
سوال سختی است.کشور ما در حال توسعه و ساخت است و نیاز به کار و تولید دارد.تعطیلی دو روز در هفته به نظر میرسد اثری منفی روی بهره وری و توسعه کشور خواهد گذاشت. طبق برنامهها باید در سال 1404 کشور اول منطقه از نظر اقتصادی باشیم. با توجه به عقب ماندگی چند سال اخیر در رشد اقتصادی باید بیشتر کار کنیم تا به هدفمان برسیم. این طرح در حال حاضر مطلوب به نظر نمی رسد.
با این طرح موافقم چون کارایی را بالا میبرد. این طرح را از نظر روحی و روانی برای مردم مفید میدانم.
امیر رضا واعظ آشتیانی
معاون سابق وزیر صنایع و معادن
در حال حاضر به علت حالت نیمهتعطیل پنجشنبهها، عملا چهار روز با دنیا ارتباط نداریم.خواهان تعطیلی نیستم و بیشتر خواهان جابجایی تعطیلات هستم. اگر قرار به تعطیلی باشد، تعطیلی شنبهها مناسب تر خواهد بود به شرطی که ساعت کاری پنج شنبهها افزایش یابد.
دکتر وحید محمودی
استاد دانشگاه تهران
با اجرای این طرح به استثنای شبکه بانکی موافقم. تعطیلی شبکه بانکی به علت اختلال در انتقالات پولی با توجه به تعطیلی شنبه و یکشنبه در سایر کشورها مشکل زا خوهد بود.
علی دینی ترکمانی
عضو هیات علمی موسسه پژوهشهای بازرگانی
ارسال نظر