تغذیه خانواده با بودجه محدود <br>
امروزه، تغذیه مناسب یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های خانوار‌ها است، مخصوصا خانواده‌هایی که فرزندانی در حال رشد دارند یا همچنین خانواده‌هایی که اعضای آسیب‌پذیر‌تری نظیر زنان باردار یا شیرده یا افراد سالمند و بیمار در خود دارند، باید نسبت به سلامت و بهداشت غذایی اعضای خود توجه کافی داشته باشند. آیا فرزندان در جریان رشد، ویتامین‌ها و پروتئین‌های مورد نیاز بدن را به مقدار کافی دریافت می‌کنند؟ آیا همه اعضای خانواده به قدر کافی غذای سالم و مقوی مصرف می‌کنند؟ چگونه می‌توان با توجه به افزایش قیمت مواد غذایی، برنامه‌ای برای تهیه غذایی با کیفیت و مناسب داشت که در عین حال مقرون به صرفه باشد؟ در ادامه، چند پیشنهاد کلی برای این امر آمده است.
مهم‌ترین و اولین نکته: قبل از خرید، مخصوصا از سوپر مارکت‌ها، سعی کنید فهرستی از اقلام مورد نیاز خود را تهیه کنید. در تهیه این فهرست، توجه کنید که اعضای خانواده شما از چه محصولات غذایی بیشتر استفاده می‌کنند، فرزندانتان چه خوراکی‌هایی را دوست دارند؟ میزان پولی که می‌خواهید در فروشگاه هزینه کنید چقدر است؟ هرکدام از اعضای خانواده شما، با توجه به سطح سلامت و وضعیت جسمانی‌اش، به چه مواد غذایی نیاز دارد؟ بسیاری از ما هنگامی که به خرید می‌رویم، بدون داشتن برنامه‌ای مشخص برای خرید، وارد فروشگاه می‌شویم. این بی‌برنامه‌گی باعث می‌شود که هنگامی که از فروشگاه بیرون می‌آییم، متوجه شویم بسیاری از لوازم غیرضروری را خریده‌ایم و از تهیه آنچه مورد نیاز است بازمانده‌ایم، مواد مغذی و اصلی را نخریده‌ایم، به بودجه و اولویت‌های غذایی خانواده توجه نکرده‌ایم و این در حالی است که همه پول‌مان را مصرف کرده‌ایم. استراتژی گشتن در فروشگاه، بدون فهرستی از مواد مورد نیاز، اصلا راهکار مناسبی برای خرید نیست. بنابراین، به عنوان گام نخست، همیشه با یک فهرست خرید کنید. خودتان و اعضای خانواده خود را عادت دهید که هرگز بدون یک فهرست به خرید نروید و ضمنا سعی کنید در فروشگاه نیز هرگز حتی به قدر یک کالا نیز از فهرست‌تان تخطی نکنید. قانون‌هایی در خانه تعیین کنید. به عنوان مثال برای یک ماه خرید منظم از روی فهرست به اعضای خانواده جایزه بدهید و به‌خاطر تخطی از فهرست در هنگام خرید خودتان و اعضای خانواده را جریمه کنید. تنظیم و پیروی از یک فهرست به هیچ وجه به معنای محدودیت نیست، بلکه تنها راهی است که به شما کمک می‌کند همیشه مهم‌ترین اقلام را خریداری کنید. برای آنکه خرید از روی فهرست عملی‌تر شود، چند قلم کالای غیر ضروری را همیشه در آن در نظر بگیرید، به این ترتیب بی‌نظمی خرید دیوانه وار کالاهای تفننی را قاعده‌مند کرده‌اید.
نکته دوم: به خرید به چشم وظیفه‌ای که باید هر چه زودتر از شرش خلاص شوید، نگاه نکنید، بلکه آن را فعالیتی مفید و مفرح ببینید. از خرید مواد غذایی هنگامی که گرسنه یا خسته و کسل هستید، خودداری کنید. از خرید به عنوان راه‌حل تسکین مشکلاتتان یا وسیله‌ای برای گذران اوقات‌تان استفاده نکنید. نتیجه این کار خالی شدن حساب بانکی شماست. اگر بچه‌های شما با اذیت کردنتان و سرو صدا کردن مانع خرید باحوصله شما می‌شوند، آنها را به همراه خود به فروشگاه نیاورید. تجربه نشان داده است که حضور بچه‌ها در فروشگاه‌های مواد غذایی، باعث دامن زدن به حرص آنها برای خرید تنقلات و مواد غیر ضروری می‌شود.
نکته سوم: به خرید مواد غذایی به چشم فعالیتی جمعی نگاه کنید. اینکه همسایگان و اقوام شما از چه فروشگا‌ه‌هایی خرید می‌کنند و قیمت محصولات آن فروشگاه‌ها نسبت به فروشگاهی که شما خرید می‌کنید چگونه است، نکته‌ای مهم است. بسیاری از ما از نزدیک‌ترین فروشگاه به محل زندگی‌مان برای خرید استفاده می‌کنیم. یادمان نرود که شاید در فاصله‌ای اندک دورتر بتوان فروشگاهی با قیمت مناسب‌تر و محصولات باکیفیت‌تر پیدا کرد. همه ما در زندگی خود چنین تجربه‌هایی داشته‌ایم.
نکته چهارم: برای خرید میوه و سبزیجات که باید بخش مهمی از سبد خرید هر خانوار راتشکیل دهند، تا آنجا که امکان دارد، سعی کنید از میادین میوه و تره‌بار استفاده کنید. در این میادین علاوه بر اینکه شما میوه و سبزیجات را به قیمتی پایین‌تر از سطح شهر و سبزی‌فروشی‌ها تهیه می‌کنید، می‌توانید نسبت به تازگی میوه‌ها هم مطمئن باشید. سعی کنید در هر فصل از میوه‌های مختص همان فصل بیشتر استفاده کنید. این کار علاوه بر تغییر ذائقه و تامین ویتامین‌های مختلف و ضروری بدنتان، از نظر اقتصادی، نیز، به‌صرفه است. میوه‌های فصلی معمولا ارزان‌تر از بقیه میوه‌ها هستند. سعی کنید از میوه‌های مختلف به میزان متناسب خرید کنید تا اینکه یک میوه را به مقدار زیاد بخرید. با توجه به اینکه میادین خرید میوه و سبزیجات معمولا دور از خانه هستند، برای صرفه‌جویی در وقت و هزینه سعی کنید عمده خرید خود را با هم انجام دهید. از خرید بیش از اندازه میوه خودداری کنید. مخصوصا سبزیجات در هر رژیم غذایی بسیار اساسی هستند. مواد غذایی مانند انواع کنسرو‌ها را به صورت عمده بخرید. این کار بسیار در تنظیم هزینه‌ها به شما کمک می‌کند. هنگام خرید، حتما به تاریخ تولید و انقضای کنسرو‌ها توجه کنید. سعی کنید کنسرو‌ها را در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید تا از فاسد شدن زودهنگام آنها جلوگیری کنید. در صورت گران شدن برخی از محصولات غذایی که سابق از آنها استفاده می‌کردید، سعی کنید از محصولات جایگزین استفاده کنید. یکی از عمده‌ترین خرید‌های خانوار‌های ایرانی گوشت و اقلام حیوانی است. به جای گوشت میتوانید از انواع سویا یا حبوبات که می‌تواند همان مقدار پروتئین را برای بدن شما فراهم کند، بهره ببرید. گیاهان می‌توانند جایگزین بسیار مناسبی برای غذا‌های گوشتی باشند. یکی از مهم‌ترین کارها برای حفظ مواد غذایی بسته‌بندی مناسب آنها است. مخصوصا، در فریز کردن گوشت، دقت کنید که تاریخ خرید گوشت را در روی کاغذی کوچک نوشته و برروی پلاستیک گوشت بچسبانید. با این کار می‌توانید نسبت به سلامت گوشت اطمینان حاصل کنید. سعی کنید فریزر خود را تمیز نگه دارید. محصولات غذایی را به ترتیب خریدتان در فریزر قرار دهید تا بدانید کدام محصولات تازه هستند و کدام کهنه.