افزایش بدقولی و به‌هم‌زدن‌های لحظه‌ای پای میز قرارداد در بنگاه‌ها درست است که معاملات ملک در این فصل نوعی رکود را تجربه می‌کند و طبق عادت همه ساله بازار مسکن، بعد از فصل تابستان، خرید‌وفروش‌ها فروکش می‌کند اما در حال حاضر رکود معاملاتی در این بازار و حساسیت فوق‌العاده بالای بازارهای ارز و طلا در مجاورت بازار مسکن ایجاب می‌کند اگر کسی قصد خرید ملک را دارد، احتیاط‌های خاصی را قبل از اقدام به خرید، به خرج دهد.شاید شرایط حال حاضر بازار مسکن را برخی‌ها بخاطر عبور از تب و تاب خرید‌های تابستانی، ساده و معمولی و راحت ارزیابی کنند و تصور کنند در این فصل خرید مسکن به مراتب راحت‌تر از تابستان است اما واقعیت این است که پاییز امسال با همه پاییز‌های گذشته کاملا متفاوت است. این تفاوت نه به خاطر راحتی معاملات در این فصل که به خاطر سخت‌تر شدن شرایط آن است. بنابراین کسانی که طی هفته‌های آتی قصد خرید آپارتمان در تهران را دارند، لازم است توصیه‌هایی به شرح زیر را مدنظر قرار دهند.
به مشاور املاک اعتماد کنیم؟
مشاوران املاک اگر چه باید امین خریدار باشند و در نقش وکیل ملکی، با اختیار تام از طرف او، با فروشنده بر سر قیمت و سایر شرایط معامله توافق و تفاهم کنند اما در این روزها، حتی مشاوران‌املاک هم نسبت به شرایط بازار گیج هستند.
این ناتوانی مشاوران‌املاک بیشتر ناشی از تردید فروشنده‌ها نسبت به فروش یا انصراف از فروش است. بنابراین برای کسب بهترین نتیجه از معامله پاییزی ملک بهتر است به یک بنگاه‌ها مسکن تکیه نکنید و حداقل تقاضای خریدتان را در ۳ تا ۵ بنگاه‌ فایل کنید.
قیمت ندهید
سوال متداول مشاوران‌املاک از شما هنگام مراجعه به بنگاه این است: «چقدر بودجه خرید دارید؟»، «چقدر پول برای خرید گذاشته‌اید؟»، «پول نقد شما چقدر است؟»
برای این فصل لازم است شما از پاسخ شفاف به این پرسش‌های مشابه، جدا خودداری کنید. و در عین حال به گونه‌ای‌ پاسخ دهید که دست شما برای مشاورا‌ملاکی از بابت «پاسخ ندادن عمدی» رو نشود. می‌توانید حدود 10 تا 15 درصد کمتر از بودجه‌ای که برای خرید مسکن کنار گذاشته‌اید به او اعلام کنید. این نوع پاسخ شما را از گران‌خریدن در امان نگه می‌دارد.
به پیشنهاد مشاور توجه نکنید
الان که فصل، فصل رکود است مشاوران‌املاک سعی می‌کنند مشابه آنچه شما خواسته‌اید به شما معرفی کنند و احتمال اینکه آپارتمانی دقیقا مطابق خواسته شما -به لحاظ قیمت، متراژ، محله، عمر بنا و ...- پیدا شود، پایین است. به همین خاطر از همان ابتدا به مشاوراملاک قید کنید که فقط در صورت یافتن فایلی معادل خواسته شما، با شما تماس بگیرد.
با فروشنده چه برخوردی داشته باشیم؟
باید قبول کنید که در شرایط کنونی کفه ترازوی معاملاتی به نفع فروشنده‌ است. یعنی اینکه حرف اول و آخر را فروشنده می‌زند.
فروشنده‌های ملک در این روزها به دلیل آنکه نسبت به آینده بازار مسکن و نرخ تورم تردید دارند و نمی‌دانند نقدینگی‌ حاصل از فروش ملک را در بانک، بازار طلا، بازار ارز یا دوباره در بازار ملک سرمایه‌گذاری کنند، آنچنان میل و رغبتی به فروش ندارند و هر آن این احتمال وجود دارد که فروشنده، کل توافق غیررسمی با خریدار را به هم بزند. برای مهار این رفتار فروشنده، طرف خرید ملک باید کاملا مصمم باشد و از قبل نسبت به انتخابی که کرده، اعتقاد و اعتماد کامل داشته باشد طوریکه به محض نشستن پای میز مذاکره با فروشنده، او را نسبت به تنظیم مبایعه‌نامه یا توافق‌نامه ترغیب کند.
یادتان باشد هر توافقی که با حضور شاهد و مشاوراملاک مکتوب شود، به راحتی امکان فسخ آن وجود ندارد البته به شرطی که در توافق‌نامه، رقمی به عنوان جریمه فسخ یک‌طرفه قرارداد مرقوم شود و دو طرف با امضای توافق‌نامه متعهد شوند که به مفاد قرارداد پایبند باشند. به عبارت ساده‌تر، چونکه این روزها فروشنده‌ها در بازار مسکن مصمم به فروش نیستند، شما باید از این فرصت بهره ببرید و با قطعیت نسبت به آنچه برای خرید انتخاب کرده‌اید، اقدام کنید.
در عین حال همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، قیمت پیشنهادی فروشنده را حتماً از طریق مراجعه به بنگاه‌های مسکن محل، مورد سنجش قرار دهید و نسبت به متعادل بودن آن اطمینان حاصل کنید.
بخرید تا ارزان است
بررسی‌ها درباره وضعیت بازار مسکن و پتانسیل بازار برای خرید نشان می‌دهد: در این فصل از سال به خاطر رکود و آرامش نسبی قیمت مسکن -در مقایسه با نرخ رشد قیمت سایر بازارهای موازی همچون ارز و طلا- فرصت خوبی برای خریداران مسکن به وجود آمده تا به دور از هیجانات کاذب و التهاب‌های قیمتی، بتوانند از بازار ملک خرید کنند.
به طور قطع کسانی که امسال خریدشان را از بازار مسکن انجام دهند برنده بازار محسوب می‌شوند و از رشد قیمت سال آینده در امان خواهند بود.