نگاهی به بازار آکواریوم - ۲۹ تیر ۹۱
چند سالی بود آکواریوم حسابی در خانه‌ها جا باز کرده بود، همین پارسال هر کس در خانه‌اش تلویزیون داشت یک آکواریوم هم داشت! این جمله شاید اغراق آمیز، اعتراض مدیر یکی از قدیمی‌ترین آکواریوم فروشی‌های تهران است. محسن در آکواریوم مصطفی ـ خیابان شریعتی- کار می‌کند. او با حوصله توضیح می‌دهد که آکواریوم چطور در دکوراسیون ایرانی جای گرفته، تهیه یک آکواریوم چه هزینه‌هایی می‌تواند داشته باشد و آخر سر اینکه این روزها بازارشان چنان تعریفی ندارد.
حق با محسن است، تا همین چند ماه پیش و قبل از افزایش قیمت ارز، نواب، پایین‌تر از میدان جمهوری، خیلی شلوغ‌تر از این روزها بود. البته هنوز هم هستند مغازه‌دارهایی که می‌گویند روزانه حدود ده آکواریوم کامل را می‌فروشند.
یک یادداشت، یک میلیون
دکتر یکی از آنها است. مغازه‌اش نم خاصی دارد، انگار کنار دریا رفته باشید. همه چیز را کاملا تخصصی توضیح می‌دهد. یکی از مشتریانش می‌گوید دکتر در این راسته حرف اول را می‌زند. کارش آکواریوم طبیعی است، آب شور و شیرین. قیمت آکواریوم‌های دکتر از هشتاد نود هزار تومان شروع می‌شود و تا ده پانزده میلیون تومان ادامه دارد. البته می‌گوید تهش را نمی‌شود بست؛ نمی‌توانم بگویم قیمت آکواریوم فلان قیمت است، چون کار ما جوری است که مشتری سفارش می‌دهد و او تعیین می‌کند قیمت کارش چقدر باشد، من آکواریوم ۹۰ هزار تومانی فروخته‌ام، آکواریوم ۱۸ میلیون تومانی هم ساخته‌ام.
او فرق دو آکواریوم با دو قیمت متفاوت را اندازه، نوع و تعداد ماهی‌هایش می‌داند. می‌شود گفت رنج آکواریوم‌های دست ساز تمام اتوماتیک دکتر سه تا چهار میلیون تومان است.
دکتر همه کارهای ساخت آکواریوم را خودش انجام می‌دهد آنقدر سرش شلوغ است که وقتی درخواست نوشتن مطلبی برای روزنامه از او می‌کنیم، پاسخ می دهد؛ در زمانی که باید برای این یادداشت صرف کنم می‌توانم یک آکواریوم درست کنم که یک میلیون تومان برایم سود دارد!
محمد ماهی‌های زیادی در مغازه اش ندارد. او بیشتر تجهیزات جانبی آکواریوم، غذای ماهی و محلول‌های مخصوص آب شور و شیرین می‌فروشد. او هنوز هم از بازارش راضی است اما نوسانات بازار ارز او را هم شاکی کرده است؛ غذاهای ما بیشتر از آلمان و تجهیزاتمان از چین می‌آید که طبعا الان قیمتشان دو برابر شده است و بعضی از مردم آکواریوم‌هایشان را جمع کرده اند.
اینجا هنوز آکواریوم فروش می‌رود
آکواریوم مصطفی سال‌ها است که در خیابان شریعتی، روبه‌روی سینما ایران فعالیت می‌کند، تقریبا همیشه هم مشتری‌های ثابت خود را داشته است. اما فروشندگان اینجا هم چندان رضایتی از بازارشان ندارد. محسن می‌گوید همه ماهی‌ها و بیشتر غذاها و تجهیزاتشان وارداتی است؛ ماهی‌های ما از تایوان و چین و تایلند و... می‌آید، غذاها بیشترشان آلمانی هستند و تجهیزات هم غالبا خارجی است. در این شرایط بالا رفتن قیمت دلار باعث شده قیمت همه اینها دوبرابر شود و بسیاری از مردم کم کم آکواریوم‌هایشان را جمع‌کنند.
در آکواریوم مصطفی هم این مشتری است که قیمت را تعیین می‌کند؛ یعنی بسته به انتخاب‌هایی که می‌کند قیمت متغیر است ولی آکواریوم متوسطی که همه امکانات لازم را داشته باشد تقریبا یک میلیون تومان هزینه برمی‌دارد.
ماهیران هم یکی از شناخته شده‌ترین آکواریوم فروشی‌های پایتخت است. ماهیران هم فروش عمده دارد هم خرده. بیشتر از صد نوع آکواریوم در فروشگاه مرکزی‌اش در خیابان مرتضوی به نمایش گذاشته شده است. مهران یکی از فروشنده‌های ماهیران است. او می‌گوید غیر از فروش‌های روزانه، بعضی روزها ده آکواریوم می‌فروشند. قیمت‌ها اینجا هم متغیر است اما می‌توان آکواریوم‌های گران‌تری هم پیدا کرد. آکواریوم‌های آب شور، با تزئینات طبیعی داخلی و مرجان‌ها و سنگ‌های زنده و ماهی‌های گوشت خوار و نورپردازی ویژه، نزدیک به سه میلیون تومان هزینه دارد. اینجا هم قیمت‌ها سقفی ندارد، چون مشتری می‌تواند از ماهی اسکار چهار هزار تومانی انتخاب کند تا امپراتور ۱۳۰ هزار تومانی و آروانای دو میلیون تومانی.
هر چقدر پول بدهید، همان قدر آش می‌خورید
تقریبا می‌شود گفت در همه فروشگاه‌ها میانگین یک تا یک و نیم میلیون را برای قیمت آکواریوم‌ها در نظر گرفت. اما آکواریوم‌های چند ده میلیونی هم کم نیستند. محمد می‌گوید همین چند مدت پیش یک آکواریوم ۴۲ میلیون تومانی تحویل یک شرکت داده است؛ باید شیشه‌های این آکواریوم را از چین وارد می‌کردیم، فقط ۲۰ میلیون تومان هزینه خرید شیشه از چین شد و نزدیک به پنج میلیون تومان چسب استفاده کردیم. یکی دیگر از فروشندگان که نمی‌خواهد نامی از فروشگاهش ببریم، هفته پیش آکواریوم ۱۲ میلیونی برای یک خانواده در سعادت‌آباد نصب کرده است. به نظر او آدم هر چقدر پول بدهد، همان قدر هم آش می‌خورد و این هزینه‌ها پول هدر دادن نیست.