محسن پروان
آداب دست دادن
یکی از قدیمی‌ترین و اصلی‌ترین راه‌های برقراری ارتباط توسط انسان از دیرباز دست دادن بوده است. شاید به درستی هیچ‌کس نداند دست دادن در چه مقطعی از تاریخ شروع شده و بشر این راه‌حل ساده، اما گویا و اساسی را چگونه آموخته است اما امروزه این حرکت ساده نشان‌ها و نمادهای بسیاری را در دل خود دارد که همگی دارای تعریف و مفاهیم مهمی هستند از سلام و علیک ساده روزمره تا نشان مردانگی و ایستادگی در فیلم‌ها یا دوستی و دشمنی در بین سیاستمداران و حاکمان.

اما آنچه مهم است این پرسش اساسی است که آیا تا به امروز به این موضوع فکر کرده‌اید که با دست دادن چه مفهوم و انرژی را به طرف مقابلتان انتقال می‌دهید؟ یا تنها با دراز کردن دستتان رفع تکلیف می‌کنید، در این یادداشت تلاش می‌شود تا دست دادن از دو منظر بررسی شود؛ اول آنکه کی دست بدهیم؟ و دوم آنکه چگونه دست بدهیم؟ چراکه به دلیل آنکه آغاز هر دیدار و گفت‌وگویی با دست دادن شروع می‌شود درست دست دادن می‌تواند در نتیجه این گفت‌وگو و مذاکره تاثیر مستقیم و عمیقی بگذارد.
نخست کی دست بدهیم؟


شما در هر شرایطی نمی‌توانید دست خود را به طرف مخاطبتان دراز کنید و در موارد زیر الزاما باید نخست طرف مقابل تمایل خود را به دست دادن نشان دهند و سپس شما اقدام نمایند و این موضوع را به خاطر داشته باشید که هر چند پیش‌دستی در سلام کردن امری پسندیده و خوب است اما پیش‌دستی در دست دادن می‌تواند بی‌ادبی و خارج از آداب معاشرت باشد؛ مثلا در موارد زیر:
برخورد با مقام مافوق: در این موارد که شما با مافوق سازمانی خود و یا بزرگی (چه از لحاظ سنی یا از نظر موقعیت اجتماعی) یا استاد و معلم خود برخورد می‌کنید الزاما تمایل به دست دادن باید از جانب طرف مقابل ابراز شود و پس از آن دست خود را دراز کنید.
دست دادن خانم‌ها با آقایان، در برخورد با جنس مخالف (محارم) تمایل به دست دادن باید از طرف خانم‌ها ‌باشد و در غیر این صورت بی‌ادبی از سمت آقایان محسوب می‌شود.
عدم رعایت این نکات می‌تواند حتی منجر به شرمساری شما در جمع شود
دوم چگونه دست بدهیم؟
ما با دست دادن خواسته یا ناخواسته انرژی را به طرف مقابل خود منتقل می‌کنیم که باید دقت کنید آن انرژی دارای چه مفهومی است و ناخواسته رابطه خود را به دلیل عدم رعایت چند نکته تازه به خطر نیندازید. در اینجا چند نکته ساده را به صورت اختصار مرور خواهیم کرد:

1 شل دست دادن، یا دست دادن ماهی مرده: این در حالی است که شما تنها از انگشتان خود برای دست دادن استفاده می‌کنید و اجازه لمس کف دست خود را به طرف مقابل نمی‌دهید که این موضوع نشان دهنده عدم آرامش و نداشتن اعتماد به نفس است گویی رازی در درون دارید که از برملا شدن آن بیمناک هستید.

2 دست دادن استخوان شکن: بر عکس حالت اول چنان دست طرف مقابل فشرده می‌شود که گویی با گیره دستگاه پرس در حال رقابت است این موضوع نیز نشان عدم امنیت است این شخص قصد دارد تا قدرت خود را به رخ طرف مقابل بکشد و با این ایجاد حس برتری ضعف شخصیت خود را بپوشاند، در برخی موارد نیز شخص می‌خواهد چیزی را از شما مخفی کند و فشار عصبی حاصل از این عمل را در دست دادن تخلیه می‌کند.

3 دست دادن در حالت کف دست رو به پایین: در این حالت طرف مقابل شما دستش را طوری به سمت شما دراز می‌کند که کف دستش رو به زمین است در این حالت او سعی دارد برتری خود را به شما اثبات کند و خود را از شما برتر ببیند در عکس این حالت که شخص تمایل دارد ارادت خود را به شما برساند و ادای احترام نماید و این شخص در آرامش کامل به سر می‌‌برد.



4 دست دادن با هر دو دست این موضوع مربوط به ایجاد احساس همدردی یا ابراز تشکر خالصانه است، خصوصا در حالتی که دست چپ بالای دست راست قرار می‌گیرد که مربوط به تشکر خالصانه است این نوع دست دادن در مذاکرات رسمی کمتر استفاده می‌شود.

5 در هر صورت برای دست دادن صحیح بهتر است دست خود را مستقیم دراز کرده به صورتی که کتف با بدن شما زاویه‌ای بین 45 تا 30 درجه داشته باشد آرنج کاملا صاف نباشد و از زاویه قائم نیز بازتر باشد کف دست کاملا مستقیم بوده چهار انگشت به هم چسبیده باشد و شست دست کاملا باز باشد به طرف مقابل اجازه دهید کف دست شما را کاملا لمس کند و سه بار دست او را تکان دهید و هرگز بیش از 5 بار دست کسی را تکان ندهید.