راز اختلاف قیمت‌ها در بازار موبایل چیست؟ - ۱۶ شهریور ۹۱
عکس: آکو سالمی
م.ر.بهنام رئوف
یکی از مواردی که همیشه مورد سوال خریداران تلفن‌همراه قرار می‌گیرد بحث اختلاف قیمت فروش گوشی‌ها توسط فروشندگان مختلف در بازار است. این موضوع از تماس‌های بی‌شماری که با گروه بازار دیجیتال روزنامه «دنیای اقتصاد» گرفته می‌شود مشخص است. بالغ بر پنج سال پیش و بعد از افزایش تعرفه واردات تلفن‌همراه که به بهانه حمایت از تولید داخل رخ داد بازار تلفن‌همراه هم با اختلاف قیمت‌های بسیاری روبه‌رو شد به‌طوری که تا به امروز و در بسیاری از گوشی‌ها ممکن است در بازار گاهی اختلافی نزدیک به صد هزار تومان وجود داشته باشد. اما راز این اختلاف قیمت‌ها چیست؟ چرا گوشی‌ای که توسط یک نماینده فروشنده قانونی 400 هزار تومان عرضه می‌شود اما توسط فروشنده‌ای دیگر 320 تا 350 هزار تومان عرضه می‌شود؟ آیا به کار بردن جملاتی همچون گوشی ما اصل فلان کشور است اما مابقی موجودی بازار چینی است، می‌تواند دلیلی بر گرانی یا ارزانی چند مدل
یکسان باشد؟
۱-گارانتی یا همان خدمات پس از فروش اولین و مهم‌ترین دلیل در بخش اختلاف قیمت‌ها است. البته اگر این خدمات پس از فروش جزو خدمات قانونی باشد و نه من درآوردی. قانونی بودن به این معنا است که شرکت ارائه‌کننده خدمات پس از فروش، نماینده قانونی و رسمی برند یا مارک مذکور در بازار باشد. این مهم را به راحتی می‌توان از یک جست‌وجوی ساده در سایت رسمی آن
برند دریافت.
دوم اینکه شرکت ارائه‌کننده خدمات پس از فروش، گوشی‌های عرضه شده از آن برند را به شکل قانونی و با پرداخت تمامی عوارض گمرکی وارد بازار کرده باشد. در نتیجه این عوامل یعنی پرداخت عوارض و مالیاتی نزدیک به 15 درصد به همراه چند درصدی برای ارائه خدمات پس از فروش، قیمت یک گوشی در کشور از قیمت همان گوشی در کشوری که هیچ عوارض گمرکی برای واردات گوشی ندارد گران‌تر خواهد شد. البته این گران‌تر شدن مختص شرکت‌هایی است که خود را تابع قوانین کشور می‌دانند. در نتیجه اولین دلیل در ارزان بودن یک گوشی بدون گارانتی رسمی یا گارانتی غیررسمی به میزان عوارض پرداختی آن
مربوط می‌شود.
۲-تغییر ظاهری در بسته‌بندی گوشی را می‌توان دومین دلیل تفاوت قیمت عنوان کرد. البته این تغییر ظاهری خود دلایل متعددی دارد که در ادامه به اختصار هر کدام از آنها را توضیح می‌دهیم. اما همیشه و قبل از خرید یک گوشی سعی کنید مدل مورد نظر خود را در سایت رسمی شرکت سازنده مورد بررسی قرار داده و از شکل و نوع بسته‌بندی رسمی گوشی مطلع شوید.
۳-اگر گوشی شما توسط نماینده قانونی برند وارد کشور شده باشد بدون هیچ تغییری در بسته‌بندی یا محتویات داخل گوشی به شما عرضه خواهد شد. اما اگر گوشی‌ای که می خواهید تهیه کنید گارانتی و خدمات پس از فروش نداشته باشد یا خدمات پس از فروش ارائه شده جزو نام‌های غیر رسمی یا نام‌های مشابه رسمی باشد شاید با تغییراتی از نظر محتویات و لوازم جانبی به اصطلاح فابریک
مواجه باشد.
به عنوان مثال هم اکنون و با عرضه گوشی‌های هوشمند در بازار یا گوشی‌هایی که قابلیت افزایش حافظه داخلی با استفاده از مموری کارت را دارا هستند ممکن است شرکت سازنده به عنوان هدیه یک مموری کارت در گوشی یا جعبه گوشی قرار داده باشد که این مهم همان طور که گفته شد به راحتی و با بررسی سایت اینترنتی شرکت سازنده قابل فهم است. در گوشی‌های بدون گارانتی ممکن است این مموری کارت توسط برخی از فروشندگان سود جو از جعبه گوشی برداشته شده باشد.
علاوه بر مموری کارت در بسته‌بندی برخی از گوشی‌ها ممکن است لوازم جانبی‌ای همانند شارژر فندکی، پایه‌های نگه دارنده گوشی در ماشین یا قاب‌های اضافی با ترکیب رنگ‌بندی مختلف هم قرار داشته باشد که باز هم ممکن است این لوازم از بسته‌بندی رسمی گوشی حذف شده باشد. در چنین مواقعی است که بسته‌بندی گوشی مذکور به شکل کلی با بسته‌بندی رسمی کارخانه سازنده تفاوت می‌کند و به نوعی جعبه گوشی ارائه شده از جعبه گوشی رسمی کوچک‌تر است.
۴-تعویض محتویات داخل جعبه گوشی با اجناس و کالاهایی با کیفیت پایین‌تر یکی از دلایل ارزانی است. از آنجایی که بسیاری از واردکنندگان غیررسمی بازار اجناس خود را با سفارش از مبادی چون امارات یا چین وارد کشور می‌کنند در نتیجه می‌توانند تنها گوشی اصلی را از کارخانه مرجع سفارش داده و قطعاتی همچون باتری، هندزفری یا سایر لوازم موجود در جعبه را از اجناسی با کیفیتی پایین‌تر سفارش دهند که این امر نیز باعث کاهش قیمت چنین گوشی‌هایی در بازار می‌شود.
۵-با آمدن گوشی‌های هوشمند حربه‌ای که برخی از فروشندگان سودجو در جذب مشتریان خود به کار می‌گیرند، نصب برنامه‌های کاربردی روی گوشی است. این افراد قیمتی به مراتب پایین‌تر از قیمت فروش نمایندگان رسمی به مخاطب عنوان می‌کنند که دلیل آن را هم در بالا گفتیم. اما در نهایت با تشویق مصرف‌کننده به نصب برنامه‌های کاربردی در نهایت مبلغی حتی بالاتر از گوشی با گارانتی رسمی را از خریدار اخذ می‌کنند. نکته جالب توجه اینجا است که عموم برنامه‌های نصب شده را خود کاربران تلفن هوشمند می‌توانند از اینترنت دریافت و در گوشی خود نصب کنند. همچنین برخی از فروشندگان محصولات آی‌فون اپل علاوه بر هزینه‌های فوق هزینه‌های دیگری همچون جیلبرگ گوشی یا حتی ساخت اکانت آی تونز را هم از برخی خریداران بی‌خبر از همه جا اخذ می‌کنند که این موارد هم به راحتی توسط خود خریدار با اندکی مطالعه در سایت اینترنتی قابل انجام است.
۶-اما در نهایت برخی از فروشندگان نیز سعی می‌کنند با به کاربردن جملاتی همچون کشور سازنده گوشی خریداران خود را گمراه کنند. بهتر است بدانید که در حال حاضر تمام گوشی‌های موجود در بازار در تمام مارک‌های مختلف توسط کارخانه‌های طرف قرار داد همان برندها در چین ساخته می‌شود. در نتیجه توصیه می‌شود که فریب جملاتی از این دست که موجودی ما مربوط به کارخانه فنلاند یا لهستان فلان برند بوده، اما مابقی ساخت چین است را نخورید. البته این مهم با گوشی‌هایی که به نوعی تقلبی بوده و شبیه به گوشی‌های اصلی در بازار عرضه می‌شود متفاوت است.