سهم خودروسازان در سیاهی پایتخت - ۳۰ آذر ۹۱
وقتی هوای پایتخت تیره و تار می‌شود یعنی بحرانی در راه است بحران آلودگی و هزاران درد و مرض. آن وقت مسوولان در سیاهی شهری به نام تهران گردهم می‌آیند تا با ریشه یابی این بحران گوشمالی هم به عوامل ایجادکننده آن بدهند. هرچند نتیجه این دورهمی به تعطیلی چند روزه کلان شهرها ختم می‌شود اما در ریشه‌یابی معضل آلودگی، حتما بدوبیراهی نیز حواله خودروسازان می‌شود تا شایدهم دل مشتریان منتقد به قیمت خودروخنک شود و هم دل مسوولانی که چاره‌ای برای این آلودگی نمی‌یایند. در هر حال پدیده وارونگی هوا هر سال با سرد شدن هوا به سراغ کلان شهرهای کشور می‌آید این درحالی است که بسیاری از شهرها همچون توکیو و مکزیکوسیتی توانستند با برنامه‌های مدون و یکپارچه در مقابل این پدیده قرن مقابله کنند .حال مسوولان کشور ما به گونه‌ای از این معضل یاد می‌کنند که انگار نه تنها راه حلی برای آن یافت نمی‌شود بلکه باید دست به دعا نیز شد تا شاید بادی بارانی از راه برسد تا این معضل بطور موقت حل شود.
این در شرایطی است که برنامه جامع کاهش آلودگی هوا در سال ۷۸ تصویب و قرار بر آن بود که تاسال ۸۴ خاتمه یابد. در همین حال پیش‌بینی شده بود که با اجرای این برنامه ۸۰ درصد آلودگی خودروها کاهش یابد. اما برنامه مذکور نه‌تنها با بی تفاوتی مسوولان مواجه شد بلکه تولید خودروهای دیزلی نیز در شرایطی که سوخت دیزل استاندارد وارد جایگاه ها نشده به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. دراین بین استاندارد یورو ۴ که به نوعی استاندارد آلایندگی خودروهای تولیدی محسوب می‌شود، اصلی مهم در برنامه جامع کاهش آلودگی هوا دیده شده است. با این وجود قرار بود که ارتقاء استاندارد آلایندگی خودروها از یورو ۲ به یورو۴ تا پایان سال جاری و همزمان با توزیع سراسری سوخت یورو۴ از سوی خودروسازان اجرایی شود. این در حالی است که پس از سه سال وعده و وعید خودروسازان مبنی بر اجرایی کردن این اصل مهم، حالا دست‌اندرکاران صنعت مذکور از مشکلات نقدینگی و عدم حمایت‌های دولتی می‌نالند و عنوان می‌کنند که این طرح درشرایط کنونی به دلیل کمبود بودجه قابلیت اجرایی ندارد.
پارسال در چنین روزی به مناسبت روز هوای پاک خودروسازان در حضور رییس‌جمهور چند نمونه از خودروهای تولیدی خود را به عنوان خودروها پاک به نمایش گذاشتند و در آن روز بود که رییس سازمان حفاظت از محیط زیست عنوان کرد که حتی معاینه فنی خودروها از سال آینده با استاندارد یورو4 انجام خواهد شد و به خودروهایی که این استاندارد را نداشته باشند اجازه تردد نخواهیم داد. حال در شرایطی ماه‌های آخر سال را پشت سر می‌گذاریم که خودروسازان از عدم تامین قطعات مربوط به استاندارد یورو 4 شکایت دارند واز سوی دیگر عنوان می‌کنند که با توجه به محدودیت‌های بین‌المللی و مشکلات مالی نمی‌توانند خودروهای یورو4 تولید کنند.
بنابراین به‌رغم دور جدید تهدیدات سازمان حفاظت از محیط زیست، باردیگر خودروسازان بدعهدی کردند و از حالا اذهان عمومی و مسوولان را آماده می‌کنند که سال آینده توقع تولید خودروی پاک را نداشته باشند. حال این سوال مطرح است که به راستی سهم خودروسازان در آلودگی هوا به چه میزان است؟
در این زمینه یکی از کارشناسان خودرو معتقد است که هر چند خودرو و سوخت توزیعی می‌تواند عامل مهمی در ایجاد آلودگی هوا باشد اما تمام ماجرای آلودگی کلان شهرها به این دو عامل ختم نمی‌شود. وی با اشاره به اینکه آلودگی هوا با کیفیت محصولات تولید خودروسازان در شرایط فعلی خیلی مرتبط نیست عنوان می‌کند که از آنجا که میزان جدی آلایندگی خودروها به کیفیت سوخت، ترافیک شهری و در عین حال وجود خودروهای فرسوده مربوط می‌شود بهتر است که ابتدا راه حلی برای این مشکلات پیدا شود زیرا محصولات فعلی خودروسازان که با استاندارد یورو 2 تولید می‌شود می‌تواند به میزان لازم پاسخگوی مسائل زیست محیطی باشد. اظهارنظر این کارشناس خودرو درحالی است که هم‌اکنون خودروهای تولیدی در شرکت‌های بزرگ خودروسازی دنیا با استاندارد یورو 5 تولید می‌شوند. اما این سوال در شرایط کنونی که آلودگی هوا به بحران ملی تبدیل شده مطرح است که آیا اجرای استاندارد یورو 4 می‌تواند معجزه رفع آلودگی هوا شود. در این زمینه انجمن خودروسازان چند روش را به‌عنوان دستیابی به هدف کاهش آلایندگی هوا مطرح کرده است. این انجمن براساس تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته عنوان می‌کند که آلایندگی هر کیلومتر پیمایش خورو با استاندارد یورو 2 به میزان 2/70 گرم گاز آلاینده است این درحالی است که آلایندگی هر کیلومتر پیمایش خودرو با استاندارد یورو 4 به میزان 1/18 گرم برآورد شده است که اختلاف آن 1/52 گرم گاز آلاینده است. در ادامه، این انجمن برآورد کرده که با فرض تولید سالانه 1/5 میلیون خودروی سبک با استاندارد یورو4 و با فرض 1200 کیلومتر پیمایش سالانه هرخودرو، هر سال 27 هزار و360 تن کاهش آلایندگی خواهیم داشت .انجمن خودروسازان اماراهکار دیگری برای کاهش سالانه 27 هزار و 360 تن آلایندگی با هزینه کمتر پیشنهاد داده که آن خروج خوروهای فرسوده و کاربراتوری است.