درمان هوای تهران چیست؟ - ۲۱ دی ۹۱
فرید قدیری
دبیر گروه مسکن
اگر مکانیزمی در نهادهای نظارتی -ناظر بر عملکرد دولت- وجود داشت که می‌شد به‌واسطه آن، قوه مجریه را مجاب کرد پررنگ‌ترین وعده‌هایی را که طی دست‌کم سه سال اخیر چندین و چندبار آنها را مطرح کرده، محقق کند، احتمالا الان هیچ علایمی از آلودگی هوا در آسمان تهران قابل رویت نبود. طرح «انتقال پایتخت» از زمان شروع به کار دولت اول محمود احمدی‌نژاد سر زبان‌ها افتاد. هر چند این طرح ریشه در مطالعه دولت‌های گذشته داشت، اما از سال86 تاکنون تقریبا هر سال مسوولان رده‌های مختلف دولتی خود را مصمم به انتقال پایتخت از تهران نشان داده‌اند تا اینکه اوایل امسال اعلام شد «انتقال پایتخت» کان‌ لم یکن تلقی شده و به جای آن «انتقال پایتخت اداری» در دستور کار قرار گرفته است.
خود دولتی‌ها گفته‌اند اگر دستگاه‌های دولتی و نهادهای حاکمیتی از تهران به نقطه‌ای خارج از این کلان‌شهر منتقل شوند، حداقل یک میلیون نفر از جمعیت پایتخت فعلی کاسته می‌شود، ضمن اینکه بار جمعیت مهاجر روزانه که حدود ۲ تا ۳ میلیون نفر است نیز برای همیشه از تهران برداشته خواهد شد. از طرف دیگر بار ترافیکی در خیابان‌های تهران نیز در صورت انتقال پایتخت اداری شبیه روزهای جمعه می‌شود.
اما به‌رغم این همه آثار مثبت، ظاهرا دولت بی‌توجه به وعده‌‌ای که مدت‌هاست سرزبان‌ها انداخته، فعلا برنامه‌ای برای انتقال پایتخت‌اداری ندارد، بلکه برعکس زیرمجموعه‌های دولت در رقابتی نامحسوس به خرید زمین‌های بزرگ در نقاط خوش‌ آب‌وهوای تهران برای احداث ساختمان‌های جدید برآمده‌اند!
برای انتقال پایتخت‌ اداری فقط حدود دو سال زمان و 4 هزار میلیارد تومان هزینه -این رقم معادل 2 ماه هزینه‌ای است که بانک‌مرکزی برای مسکن‌مهر صرف می‌کند.- لازم است