حمایت از سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در زنجیره ارزش پارس جنوبی
تورج جهان آرا
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز پارس
بیش از یک دهه است که شرکت نفت و گاز پارس ، ماموریت تولید و نظارت بر ساخت و راه اندازی میدان مشترک گازی پارس جنوبی را برعهده دارد؛ طراحی و راه اندازی 24 فاز گازی( برای تولید 800 میلیون متر مکعب گاز) و به تولید رساندن لایه نفتی این حوزه پر اهمیت تجاری در کنار طرحهای عملیات پشتیبانی آن مستلزم صرف بودجه ای فراوان برای نیل به اهداف توسعه زودهنگام این این حوزه است .
ماموریت تامین مالی چنین پروژه بزرگی که از حیث اولویت های توسعه و تسریع در برداشت از میدان مشترک از تمرکز ویژه ای برخوردار است نیازمند برنامه ریزی مبتنی بر پی ریزی خلق یک زنجیره ارزش گسترده است.
رویکرد شرکت نفت و گاز پارس در سال 1390 عمدتا بر پایه تجهیز و ساماندهی رویه های تامین مالی و پشتیبانی بودجه ای طرحهای در حال توسعه پارس جنوبی بوده که در حقیقت اولویت اساسی برنامه های توسعه صنعت نفت بوده است.
واگذاری فازهای مهم و باقیمانده پارس جنوبی به پیمانکاران ایرانی که در سال ۱۳۸۹ به دستور ریاست محترم جمهور صورت گرفت ماموریتی خطیری برای صنعت نفت ایجاد کرد؛ تامین مالی بیش از ۸ فاز گازی در شرایطی که بروز تورم جهانی موجب افزایش سطح دستمزدها و کالاها و تجهیزات صنعتی طرحها شده بود مسولیتی بود که در قیاس با سایر طرحهای موجود در صنعت نفت نیازمند بکارگیری یک اندیشه راهبردی و حمایت همه جانیه ذینفعان کلیدی از این ماموریت ملی بود.
شرکت نفت و گاز پارس، سال 1390 را سال توسعه مالی نامید و کوشید تا در راستای نیل به اهداف تولیدی و صادراتی این میدان اقدامات لازم را انجام دهد .
طی سال گذشته پیشرفت قابل توجهی از بعد مالی در جهت کمک به ساخت و راه اندازی پروژه ها صورت گرفت، به طوری که در آن سال مبلغی معادل ۱۱ میلیارد دلار نقدینگی به روش های مختلف تامین و به پروژه ها تزریق شد. آنچه که بسیار حائز اهمیت است این است که علاوه بر منابع داخلی ، از محل منابع خارجی نیز نقدینگی به پروژه ها تزریق شده است. علی رغم تشدید تحریم های بین المللی ، روند پیشرفت پروژه ها به گونه ای تبیین ، تعریف و عملیاتی گردید که می توان گفت تمام رویه های طراحی شده برای پوشش مالی طرحها به تحقق پیوست و به طور چشمگیر مسیرهای بحرانی را پشت سر گذاشت. این سیر پیشرفت ، مدیریت مالی شرکت نفت و گاز پارس را در بعد فاینانس به سمتی سوق داد تا با یک نیاز سنجی مجدد ضمن تسریع در تامین مالی با ایجاد استراتژی ترکیبی در ابعاد گسترده برای تامین منابع مالی حرکت کرده و منابع مطمئن و جدیدی را شناسایی نماید.
با نگاهی کوتاه به کارنامه شرکت نفت و گاز پارس درسال 91، انجام 11 میلیارد دلار سرمایه گذاری نشان از ابعاد اهمیت این حوزه کاری و میزان تحقق برنامه های کلان صنعت نفت در پیشبرد اهداف عملیاتی در پارس جنوبی دارد؛ رویکردی جامع نگر مبتنی بر ملاحظه تمام اجزای توسعه که هر یک با هدف تکمیل نقشه توسعه پارس جنوبی و تحقق منافع ایران در این میدان مشترک تمرکز یافته است.
طی سال ۱۳۹۱ که به سال « تولید ملی و حمایت از سرمایه گذاری ایرانی « نامگذاری شده بود ابعاد تحقق این نگاه ملی مورد توجه قرار گرفت و اکنون پارس جنوبی می رود تا در سال حماسه اقتصادی ، با عملی ساختن اهداف سرمایه گذاری و هدایت موثر منابع مالی، آرمان توسعه زودهنگام پارس جنوبی را در عمل محقق سازد.
خوشبختانه طی سال 1392 تمهیدات لازم برای سرمایه گذاری به میزانی فراتر از 20 میلیارد دلار اندیشیده شده و برنامه پنجم توسعه اقتصادی ایران نیز بر انجام 68میلیارد دلار سرمایه‌گذاری تا تکمیل آخرین حلقه‌های توسعه این میدان مشترک نفت و گاز تاکید نموده است.
از سوی دیگر توافقات انجام شده در خصوص اختصاص ۱۸ درصد از منابع صندوق توسعه ملی که در تفاهنامه سال گذشته صنعت نفت و هیات عامل این صندوق، اختصاص ۱۴ میلیارددلار اعتبار برای توسعه صنعت نفت و گاز پیش بینی شد راه را برای تحقق اهداف سرمایه گذاری در پارس جنوبی برای سال ۱۳۹۲ فراهم کرده است .
در سال جاری بایستی به نحوی حرکت کرد که باز هم ساز و کار های تئوری را عملیاتی سازیم و بتوان گامی را برای پیشرفت صنعت نفت و نیز جامعه در ابعاد مدیریتی ، تکنولوژی و اقتصادی برداشت . قطعا این روند با عنایت به برنامه ریزی نرم افزاری کارآمد صنعت نفت دست یافتنی است و در این راستا لازم است تا با حذف برخی چالشهای محدود پیش رو بر روند شتابان پارس جنوبی بیفزاییم .
قطعا با توجه به ابعاد گسترده طرحهای توسعه پارس جنوبی رسیدن نیازمند پشتیبانی مالی بسیار گسترده
از سوی دست اندکاران و کارشناسان متخصص از یک سو و همیاری سیاستگذاران و تصمیم سازان ملی نیز بوده است تا بتوان شاهد آثار پربار توسعه آرمانی در پارس جنوبی و صنعت نفت بود. تحقق کامل خواسته های طرح ریزی شده مالی ضمن کمک به برنامه های توسعه میدان می تواند در ابعاد کلان تر موجب تسریع در عملیات مسابقه گونه توسعه با همسایه مشترک و افزایش برداشت از میدان نفتی و گازی پارس جنوبی و نیز تحقق منافع ملی باشد.
ما بر آنیم تا با بهره وری در تامین مالی طرحهای شرکت نفت و گاز پارس پیام بلوغ و بالندگی ایران اسلامی را به گوش جهانیان برسانیم . هجدهمین نمایشگاه بین المللی نفت تهران کانونی است برای همکاری های مشترک در صنعت نفت ایران . نفت و گاز پارس بر پایه راهبرد همکاری های بلندمدت، زمینه مناسبی را برای خلق فرصت های بهینه تجاری و اقتصادی و تحقق موثر منافع تمام ارکان سرمایه گذاری فراهم آورده تا مشارکت همگان را در این طرح عظیم اقتصادی به وجود آورد.