دروغ این روزهای بازار خودرو - ۲۹ تیر ۹۱
پدیدهای به نام «کاهنده مصرف سوخت» بعد از جریان سهمیهبندی بنزین و افزایش قیمت بنزین به شکل قرص، مایع و دستگاه کاهنده مصرف سوخت در بازار شکل گرفت که نه به تایید اداره استاندارد ایران رسید و نه به تایید خودروسازان. گویا این روزها فروشندگان این محصولات به بازاریابی تلفنی هم روی آوردهاند و در تماسهای خود به افراد وعده تخفیف و نصب رایگان میدهند و مخصوصا بر اجباری بودن نصب این کاهندههای مصرف سوخت تاکید میکنند. این مساله تا جایی پیش رفت که کیوان وزیری، مدیر اجرا و نظارت بر استانداردهاى خودرویى ایران خودرو نیز کیتها و مواد شیمایى را که به عنوان کاهنده مصرف سوخت در بازار عرضه مىشود، در کاهش مصرف سوخت بیتاثیر و اجبار در نصب آنها راهم یک دورغ دانست.
پدیدهای به نام «کاهنده مصرف سوخت» بعد از جریان سهمیهبندی بنزین و افزایش قیمت بنزین به شکل قرص، مایع و دستگاه کاهنده مصرف سوخت در بازار شکل گرفت که نه به تایید اداره استاندارد ایران رسید و نه به تایید خودروسازان. گویا این روزها فروشندگان این محصولات به بازاریابی تلفنی هم روی آوردهاند و در تماسهای خود به افراد وعده تخفیف و نصب رایگان میدهند و مخصوصا بر اجباری بودن نصب این کاهندههای مصرف سوخت تاکید میکنند. این مساله تا جایی پیش رفت که کیوان وزیری، مدیر اجرا و نظارت بر استانداردهاى خودرویى ایران خودرو نیز کیتها و مواد شیمایى را که به عنوان کاهنده مصرف سوخت در بازار عرضه مىشود، در کاهش مصرف سوخت بیتاثیر و اجبار در نصب آنها راهم یک دورغ دانست. این کیتها علاوه بر اینکه در کاهش مصرف سوخت هیچ تاثیری ندارند درموارد زیادى اثر مخرب زیست محیطى نیز ایجاد مىکنند. با توجه به صحبتهای کارشناسان حوزه خودرو و کارشناسان استاندارد این نوع از محصولات تنها به منظور سود جویى و سوء استفاده از شرایط افزایش قیمت سوخت عرضه مىشود و مخصوصا روى سیستمهاى انژکتورى مجهز به ECU هیچ اثرى ندارند. این کیتها که با ادعای کاهش مصرف
سوخت به بازار آمدهاند و روى لولههاى سوخت رسانى نصب مىشوند، هیچ اثرى در کاهش مصرف سوخت ندارند و تنها ابزارعرضهکنندگان آنها تبلیغات براى فروش محصولات خود و انتشار کاتالوگهاى گوناگون است. خوردگى و اختلال در ایمنى و عملکرد موتور نیز از دیگر عواقب استفاده از این قبیل مواد افزودنىها است و به نظر میرسد تنها رفتار رانندگان است که میتواند مهمترین عامل در کاهش مصرف سوخت باشد. در نهایت اینکه اگر اینگونه کیتها و مواد شیمیایى بهعنوان کاهنده مصرف سوخت مورد تایید قرار مىگرفتند، قطعا در خطوط تولید کلیه خودرو سازان معتبر جهانى، با توجه به رقابتپذیرى درکاهش مصرف سوخت و ارتقای سطح آلایندگى استفاده مىشد که تا به حال این اتفاق در هیچکدام از خطوط تولید چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور رخ نداده است.
ارسال نظر