این عکاســــــان اسناد - ۲۳ آذر ۹۱
مریم عسگری
اسکنرها طی سال‌های اخیر، به مهم‌ترین ابزارهای دفاتر اداری و حتی خانگی تبدیل شده‌اند.
از دفاتر کار که بگذریم، می‌توان گفت این اتفاق و افزایش تعداد کاربران خانگی اسکنر، در سایه پررنگ شدن نقش کامپیوترهای شخصی در خانه‌ها و همچنین عمومیت یافتن روش‌های الکترونیکی ارائه اطلاعات، بابت انجام اموری چون ثبت‌نام در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها، ارسال روزومه کاری برای استخدام و.... بوده است. یکی دیگر از دلایل محبوبیت این کالا نسبت به دیگر کالاهای حوزه تجیهزات اداری در عدم نیاز اسکنرها به مواد مصرفی و... است. به هر حال، در حال حاضر، اکثر کاربران خانگی یک نمونه از انواع گوناگون اسکنر را در خانه در اختیار دارند و این موضوع زمینه‌ساز عرضه نمونه‌های گوناگون این کالا در مدل‌های گوناگون و در قیمت‌های مختلف به بازار شده است. چنین تنوع بالایی، اگر چه قدرت انتخاب خریداران را تا حد چشمگیری افزایش داده است، اما تا حدودی هم باعث دردسر شده است، چرا که در چنین دنیای پرتنوع و رنگارنگی انتخاب یکی از میان هزاران سخت است. با توجه به این موضوع، ما سعی کرده‌ایم در این بخش ضمن معرفی انواع اسکنر، برخی از نکات مهمی را که در انتخاب یک اسکنر باید مورد توجه قرار گیرد یادآوری کنیم. پس اگر شما هم قصد خرید اسکنر دارید، این مطلب را بخوانید:

کاربرد اسکنر
اسکنر یا پویشگر ابزاری برای تبدیل یک نسخه کاغذی از سند، عکس و... به نسخه دیجیتال و قابل نمایش و ویرایش در کامپیوتر است.
به طور کلی، اساس کار یک اسکنر، تجزیه و تحلیل یک تصویر و پردازش آن طبق درخواست کاربر است. ضبط تصاویر یا متن‌های کاغذی توسط اسکنرها به کاربر اجازه می‌دهد تا اسناد و اطلاعات فیزیکی را به صورت فایل در رایانه نگهداری کند یا در صورت لزوم، آنها را برای افرادی که در نظر دارد ارسال کند یا اینکه آنها را به اشتراک بگذارد.
علاوه بر آن، امکان ویرایش تصاویر، استفاده در محیط وب و حتی چاپ مجدد آنها نیز وجود دارد.
انواع اسکنر
اسکنرها در انواع گوناگونی در بازار موجودند که مرسوم‌ترین نوع آنها نمونه‌های مسطح، «sheet bed» و استوانه‌ای هستند که البته در این بین اسکنرهای مسطح متداول‌ترند و برای استفاده‌های خانگی کاربرد بیشتری دارند.
این نوع اسکنر دارای ناحیه‌ای تخت است که صفحه در آن قرار می‌گیرد و با زدن یک دکمه به راحتی روی سیستم اسکن می‌شود. اما اسکنرهای «sheet bed» هد اسکن ثابتی دارند و سند برای اسکن شدن، حرکت داده می‌شود، درست مانند چاپگرها و درنهایت، اسکنرهای استوانه‌ای که می‌توان گفت بالاترین کیفیت و دقت را نسبت به اسکنرهای دیگر دارند و بیشتر برای اسکن نقشه‌ها و در صنعت چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرند. اسکنرهای Handheld هم از انواع دیگر اسکنر هستند که این اواخر مورد توجه قرار گرفته‌اند. این اسکنرها که به نوع دستی در بازار معروف‌اند، مانند اسکنرهای Flatbed یا مسطح عمل می‌کنند. با این تفاوت که به جای حرکت لنز اصلی توسط موتور، کاربر باید با دست، عملیات اسکن را انجام دهد. این نوع از اسکنرها به علت دخیل بودن خطاهای انسانی، در اسکن تصاویر کیفیت مطلوبی ارائه نمی‌دهند، اما با توجه به حجم کم و قابلیت اسکن اسناد متنی با کیفیت مطلوب، ابزارهایی کاربردی محسوب می‌شوند.
نوع دیگر اسکنر هم که کاربردی حرفه‌ای دارد اسکنرDrum است، این اسکنرها معمولا توسط شرکت‌های چاپ و نشر مورد استفاده قرار می‌گیرند. Drum Scannerها تصاویر فوق‌العاده دقیقی باز‌سازی می‌کنند. در این اسکنرها از تکنولوژی Photomultiplier Tube یا PMT استفاده می‌شود. در این روش، اسناد بر استوانه‌هایی شفاف سوار می‌شوند. در مرکز هر استوانه، سنسوری قرار گرفته که نور بازتاب‌شده از سند مربوطه را به سه پرتو جداگانه تقسیم می‌کند. سپس هر پرتو توسط یک فیلتر مخصوص دریافت و به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شود.
نکاتی برای خرید اسکنر مناسب
خرید یک اسکنر به عوامل متعددی همچون اندازه اسناد، نوع اسناد (متن، عکس، کارت ویزیت و کتاب)، میزان استفاده و حتی فواصل زمانی استفاده از دستگاه وابسته است.
با توجه به این نکات، خرید یک اسکنر کاربردی و مناسب با هزینه‌ای متعادل، می‌تواند به امری چالش‌بر‌انگیز تبدیل شود. فارغ از تعداد شرکت‌هایی که اسکنر تولید می‌کنند، همانطور که پیش‌تر گفتیم، اسکنرها در مدل‌های مختلف و با کاربردها و اندازه‌های متفاوت ساخته می‌شوند. قبل از خرید، می‌توانید با پرسیدن سوالاتی از خود در خصوص اسکنر مورد نیاز و بودجه‌تان، دستگاه مناسب را تشخیص دهید و بدانید دقیقا چه دستگاهی با چه خصوصیاتی مورد نیازتان است.


مشخص کنید اسکنر را برای اسکن چه چیزی خریداری می‌کنید؟
با توجه به تنوع بالای انواع اسکنر و همچنین با در نظر گرفتن این موضوع، هر اسکنری در نوع خود برای اسکن چیز خاصی مناسب است، بهتر است قبل از خرید، تکلیف خود را روشن کنید و مشخص کنید هدفتان از خرید اسکنر چیست؟ آیا می‌خواهید اسکنری خریداری کنید که به وسیله آن عکس‌هایتان را برای اشتراک گذاشتن با دوستان اسکن کنید؟ یا هدف بزرگ‌تری دارید؟
دانستن اینکه در صورت خرید یک اسکنر چه چیزهایی را ممکن است بیشتر اسکن کنید، می‌تواند به هدف‌گذاری شما برای خرید اسکنر مورد نیازتان کمک زیادی کند. حقیقت این است که اغلب اوقات، تصاویر یا اسناد متنی برای اسکن مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما گزینه‌هایی مانند کتاب، صفحات مجلات، تمبر، اسلاید، کارت ویزیت و حتی نگاتیو عکس هم هستند که ممکن است شما بیشتر بخواهید آنها را اسکن کنید. باید بدانید برای برخی از این گزینه‌ها، اسکنرهای مخصوصی وجود دارد و چنانچه شما به صورت اختصاصی، قصد کار با یک مورد خاص را دارید، بهتر است سراغ گزینه‌های مخصوص بروید، اما در صورتی که تنها به یک اسکنر برای کارهای عمومی‌تر نیاز دارید، می‌توانید یک اسکنر معمولی تهیه کنید اسکنری که تقریبا بتواند همه این موارد را اسکن کند.


نوع اسکنر مورد نظر را مشخص کنید:
قبل از خرید اسکنر، حتما نوع اسکنر مورد نظر را مشخص کنید.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، اسکنرهای رومیزی معمولا برای کاربردهای خانگی اسکن عکس و اسناد معمولی مناسب هستند. اما اگر قصد اسکن اسناد، تصاویر یا تمبرهای صدمه‌دیده و قدیمی را دارید که سالم ماندن اصل آنها بسیار مهم است، باید توجه داشته باشید که استفاده از یک اسکنر رومیزی ممکن است به این تصاویر یا اسناد صدمه بزند. می‌توانید برای اسکن این‌گونه موارد، به فکر خرید یک اسکنر Sheet ded باشید. در این نمونه‌ها، کاغذ یا تصویر مربوطه برای پیشگیری از صدمه بیشتر، در پوششی پلاستیکی قرار گرفته و سپس در اسکنر قرار می‌گیرند.
اگر هم می‌خواهید اسکنر خود را همه جا همراه داشته باشید، می‌توانید از نمونه‌های دستی استفاده کنید. نمونه‌های Drum هم برای انجام امور فوق حرفه‌ای مناسب هستند.


به اندازه اسکنری که قصد خرید آن را دارید توجه کنید:
توجه به اندازه اسناد یا تصاویری که قصد اسکن آنها را دارید، نکته مهم دیگری است که توجه به آن ضروری است. برای مثال، در صورتی که باید پوسترهایی در اندازه A۳ اسکن کنید، مطمئنا، خرید یک اسکنر با حداکثر اندازه A۴، کار عاقلانه‌ای نیست.
ضمنا، اگر به صورت متناوب باید کاغذهایی را به صورت پشت و رو اسکن کنید، بهتر است در فکر خرید اسکنری با قابلیت اسکن دوروی صفحات باشید.

به وضوح تصویر اسکنر توجه داشته باشید:
یکی از پارامترهایی که هنگام خرید باید به آن توجه کنید، دقت وضوح تصویر و لامپ تصویر اسکنر است که برحسب DPI به معنی نقطه در اینچ محاسبه می‌شود.
در این مورد باید بگوییم که رزولوشن برای اسکن اسناد متنی مساله مهمی به حساب نمی‌آید. حتی تفکیک تصویری تا 200 نقطه در اینچ نیز می‌تواند برای اسکن یک سند متنی کیفیتی کافی و مناسب ارائه دهد، حال آنکه همه اسکنرها حداقل با رزولوشن 300 نقطه بر اینچ عرضه می‌شوند. اما برای تصاویر، بهتر است با رزولوشن 600 نقطه بر اینچ، عملیات اسکن را انجام داد تا هنگام پرینت عکس، کیفیتی معقول به دست آید. برای اسکن نمونه‌های مختلف، باید رزولوشن‌های متفاوتی را به صورت پیش‌فرض رعایت کرد. برای مثال برای اسکن یک نگاتیو یا تمبر، بهتر است رزولوشنی بالا را مورد استفاده قرار داد تا بتوان فایل اسکن‌شده را به اندازه کافی-و بدون کاهش کیفیت- بزرگ کرد، مثلا دقت 1200 تا 2400 انتخاب کنید که البته کمی گران‌تر خواهد بود.


عمق رنگ را دریابید:
خصوصیت دیگری که بر کیفیت اسکنرها موثر است عمق بیت یا Bit depth است که با Color depth یا عمق رنگ نیز شناخته می‌شود. این مقدار، نمایانگر عددی است که تعداد رنگ‌های قابل درک را توسط اسکنر مربوطه مشخص می‌کند. حداقل عدد لازم برای ایجاد تمام رنگ‌ها در یک اسکنر 24-bit است. تمامی اسکنرهای رنگی بازار حداقل از این عدد جهت دریافت و ذخیره تصاویر با رنگ واقعی برخوردار هستند. در برخی مدل‌ها نیز عمق رنگ‌های 30 و 36 مشاهده می‌شود. با اینکه یک اسکنر با عمق رنگ 24؛ برای پردازش تصاویر رنگی کافی است؛ اما چنانچه می‌خواهید طیف‌های رنگی بیشتری را توسط دستگاه خود اسکن کنید، بد نیست مدل‌های بالاتر را هم مورد بررسی قرار دهید، چرا که نظرات بسیاری در خصوص تفاوت قابل‌توجه در کیفیت اسکن دستگاه‌ها با عمق رنگ‌های مختلف وجود دارد. انتقال تصویر مرحله اسکن، بخش مهمی از کار پردازش اسناد کاغذی به دیجیتال به‌شمار می‌رود، اما برای نگهداری و ویرایش تصاویر اسکن‌شده لازم است آنها را به رایانه انتقال دهیم. انتقال اطلاعات از اسکنر به کامپیوتر و بالعکس، به طور کلی توسط چند پورت خاص صورت می‌پذیرد.


سرعت اسکن دستگاه را فراموش نکنید:
نکته مهم دیگر در خصوص خرید اسکنرهای رومیزی سرعت آنهاست. در صورتی که نیاز به سرعت بالای اسکن دارید و تعداد اسناد یا تصاویری که قصد اسکن آنها را دارید نیز بالاست، بهتر است از خرید یک اسکنر رومیزی دست بکشید. این اسکنرها به طور متوسط سرعت پایینی دارند و مشخص است که برای اسکن هر صفحه، باید عملیات را به صورت مجدد تکرار کنید. در این صورت بهتر است به سراغ نمونه‌های حرفه‌ای تر بروید.


به روابط اسکنر اهمیت دهید:
هر اسکنری برای اتصال و ارتباط با سیستم رایانه‌ای، نیازمند به داشتن یک رابط است. پس نکته‌ای که هنگام خرید اسکنر، باید به آن توجه کنید مشابه بودن رابط‌های اسکنر با رابط‌هایی است که رایانه شما از آنها پشتیبانی می‌کند. به‌عنوان مثال، اگر رایانه شما از درگاه USB 2.0 پشتیبانی می‌کند، حتما اسکنری را انتخاب کنید که از این رابط استفاده می‌کند. رابط‌های USB سرعت خوبی دارند، اما رابط Firewire از سرعت و دقت بالاتری برخوردار است و به همین نسبت، باعث می‌شود قیمت اسکنر بالاتر برود. اسکازی (SCSI)هم یک پورت ارتباطی است که در این نوع اتصال که به یک رابط مخصوص نیازمند است، سرعت بیشتری را شاهد هستیم. به همراه اغلب اسکنرهای مجهز به پورت اسکازی، یک کارت اسکازی نیز وجود دارد که در صورت نیاز، می‌توانید آن را روی رایانه نصب کنید و مورد استفاده قرار دهید.


مشخص کنید که آیا اسکن Duplex مورد نیازتان است:
اسکن Duplex به معنی اسکن دوروی کاغذ در یک بار اسکن است. چنانچه باید حجم زیادی از کاغذهایی را که پشت و روی آنها پرینت شده است اسکن کنید، لازم است به فکر اسکنرهایی باشید که اجازه اسکن دوبلکس را به شما می‌دهند. اسکنرهایی که این امکان را به کاربر می‌دهند به دو نوع تقسیم می‌شوند: برخی به صورت همزمان دو سمت کاغذ را اسکن می‌کنند و دیگر مدل‌ها پس از اسکن یک سمت کاغذ، آن را برمی‌گردانند و روی دیگرش را نیز اسکن می‌کنند که در این روش، سرعت عمل کمی پایین‌تر است. این اسکنرها به طور کلی از اسکنرهای معمولی گران‌تر هستند. پس اگر واقعا نیازی به این‌گونه اسکنرها ندارید، توصیه می‌شود هزینه اضافی صرف خرید آنها نکنید.


مطمئن شوید که چه نرم افزارهایی همراه اسکنر عرضه می‌شوند:
اغلب اسکنرها با نرم‌افزارهای استاندارد سازگار هستند. اما اگر نرم‌افزار جانبی برای استفاده از اسکنر نداشته باشیم، اهمیت نرم‌افزار اختصاصی را که می‌تواند به همراه اسکنر عرضه شود، درک می‌کنیم. در حال حاضر، به همراه اسکنر نرم‌افزارهایی برای اسکن اسناد نیز ارائه می‌شود، اما علاوه بر این نرم‌افزارها، بسته به کارایی اسکنر، ممکن است نرم‌افزارهای جانبی دیگری نیز به همراه دستگاه مربوطه عرضه شود. برای مثال به همراه اسکنری که برای اسکن اسناد متنی طراحی شده، احتمالا نرم‌افزارهای OCR نیز عرضه می‌شود. این نرم‌افزارها قابلیت شناسایی حروف را در تصاویر اسکن‌شده دارند و آنها را به حروف متنی و تایپ‌شده تبدیل می‌کنند.


اسکنری را بخرید که با سیستم‌عامل کامپیوتر شما سازگار باشد:
اسکنرهایی که در بازار هستند، عمدتا در محیط ویندوز قابل استفاده هستند و درایور ویندوز به همراه آنها ارائه می‌شود، اما اگر از رایانه‌ای که به سیستم‌عاملی غیر از ویندوز مجهز است، استفاده می‌کنید، بهتر است قبل از خرید، نسبت به وجود درایور مربوط به سیستم‌عامل خود، اطمینان حاصل کنید. برای مثال، اگر کاربر مک هستید و قصد خرید اسکنر دارید، باید از اینکه اسکنر مربوطه درایور مخصوص مکینتاش را نیز به همراه داشته باشد، مطمئن شوید و بعد از آن نسبت به دیگر خصوصیات، قابلیت‌ها و خرید اسکنر اقدام کنید.