واردات در مسیر کاهش

بنابر آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۱۰ ماه نخست سال‌جاری در مجموع ۵۵ هزار و ۱۴۲ دستگاه انواع خودروی سواری به کشور وارد شده است که نسبت به مدت مشابه سال پیش، افزایش ۵۵ درصدی نشان می‌دهد. ارزش دلاری خودروهای مذکور نیز یک میلیارد و ۴۵۲ میلیون دلار بوده است که از رشد ۷۱درصدی حکایت دارد. به‌رغم آنکه مجموع آمار ۱۰ ماهه نشان از رشد دارد، اما بررسی آمار مقایسه‌ای ماهانه واردات خودرو به کشور در سال‌جاری نشان از افت واردات دارد؛ به‌طوری‌که در آذرماه، ۷ هزار و ۷۱۲ دستگاه خودرو به کشور وارد شده که در دی‌ماه این میزان به ۵ هزار و ۸۳۱ دستگاه خودرو کاهش یافته است. این به‌ آن معناست که افت ۲۴ درصدی دی‌ماه نسبت به آذرماه به‌دلیل تغییر دستورالعمل واردات بوده است. آن‌گونه‌که به‌نظر می‌رسد محدودیت در واردات خودروهای خارجی به‌دنبال ابلاغیه معاون اول رئیس‌جمهور هرچند اندک، اما اثر خود را بر بازار وارداتی‌ها گذاشته است. اما بررسی خودروهای وارداتی نشان از آن دارد که محصولات وارداتی رنو که ماه گذشته رتبه سوم واردات خودرو به کشور را از آن خود کرده بود بار دیگر در همین جایگاه نشسته و تویوتا برای دومین ماه متوالی به رتبه چهارم سقوط کرد.

همچنین بنابر آمار ۱۰ ماهه سال‌جاری در مجموع ۱۶هزار و ۴۱۵ دستگاه انواع خودروهای هیوندایی وارد شده است که این آمار نشان‌دهنده مقام اولی این شرکت کره‌ای در واردات خودرو به کشور است. به این ترتیب این برند توانسته به‌تنهایی سهم ۳۰ درصدی از کل واردات خودرو به کشور را به خود اختصاص دهد. در میان مدل‌های مختلف هیوندایی، سانتافه با ۷ هزار و ۵۲۵ دستگاه سهم ۱۳درصدی از بازار خودروهای وارداتی را از آن خود کرده است. پس از این خودرو، هیوندایی ix۳۵ با واردات ۳ هزار و ۶۰۲ دستگاه در رتبه دوم قرار دارد و بعد از آن سوناتا با یک‌هزار و ۸۴۵ دستگاه در رتبه سوم قرار دارد. دومین رتبه متعلق به کیا است؛ به‌طوری‌که طی ۱۰ماهه سال‌جاری ۹ هزار و ۹۹۰ دستگاه انواع محصولات کیا به کشور وارد شده است؛ بنابراین میزان واردات این برند در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان از رشد بیش از ۵۰ درصدی این برند دارد. نکته مهم دیگر اینکه محصولات کیا توانسته‌اند سهم ۱۸ درصدی از کل واردات خودروی کشور را به خود اختصاص دهند.

از خانواده کیا، مدل اپتیما با واردات ۳ هزار و ۱۰۵ دستگاه توانسته نسبت به سایر خودروها پیشتاز باشد؛ رتبه دوم نیز به سورنتو با واردات ۲هزار و ۳۷۷ دستگاه اختصاص یافته است. پس از این خودرو، مدل سدان سراتو نیز در رتبه سوم ایستاده است و اسپورتیج و ریو جایگاه‌های بعدی را در اختیار دارند. پس از این دو شرکت کره‌ای، رنو فرانسه توانسته با واردات ۷ هزار و ۳۳۲ دستگاهی در رتبه سوم جای بگیرد که نشان از رشد ۲۰۷ درصدی واردات این برند نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. رنو با افزایش واردات در ۱۰ ماه گذشته توانسته سهم ۱۳ درصدی از میزان واردات خودرو به کشور را از آن خود کند. در میان محصولات این شرکت، فلوئنس با واردات ۲‌ هزار و ۳۷ دستگاهی توانسته رتبه اول را از آن خود کند. بعد از آن داستر با واردات یک هزار و ۸۹۲ دستگاهی در رتبه دوم جای گرفته است. کپچر نیز با یک‌هزار و ۳۶۰ دستگاه واردات توانسته رتبه سوم را از آن خود کند. بعد از رنو، تویوتای ژاپن در رتبه چهارم برترین برندهای وارداتی به ایران ایستاده است. تویوتا طی این مدت ۶ هزار و ۶۶۸ دستگاه خودرو به کشور وارد کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۲۷ درصدی را به ثبت رسانده است.

بر این اساس سهم این برند در واردات خودروی سواری به کشور بیش از ۱۲ درصد است. تویوتا کرولا محبوب‌ترین مدل این برند در این مدت بوده است؛ به‌طوری‌که با واردات یک هزار و ۶۸۹ دستگاه توانست سهم بیش از ۴ درصدی واردات خودرو به کشور را به خود اختصاص دهد. رتبه دوم در این میان به تویوتا RAV۴ رسیده است و این مدل با واردات یک هزار و ۵۲۸ دستگاهی، توانسته سهم ۴ درصدی از واردات خودروی کشور را از آن خود کند. پس از این خودرو مدل‌های کمری هیبریدی و یاریس در جایگاه‌های بعدی ایستاده‌اند. اما در میان برندهای لوکس وارد شده به کشور، لکسوس با مجموع واردات ۳ هزار و ۵۰دستگاه خودرو طی ۱۰ماهه سال‌جاری بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌ است. بر این اساس این برند توانسته در مقایسه با سال گذشته رشد ۳۰۲ درصدی را کسب کند. از سوی دیگر این برند سهم ۶ درصدی از واردات را به خود اختصاص داده است. در این میان مدل NX۳۰۰ توانسته با واردات یک‌هزار و ۵۵۵ دستگاهی در رتبه اول قرار بگیرد و پس از آن به ترتیب، NX۲۰۰T و ES۲۵۰ قرار دارند.

رتبه دوم برترین برندهای لوکس از آن ب‌ام‌و شده است؛ به‌طوری‌که این برند در مجموع دو هزار و ۴۱۳ دستگاه در ۱۰ماهه سال‌جاری به کشور وارد کرده است. براین اساس واردات این خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۳۳ درصدی داشته است. همچنین این برند سهم ۴ درصدی از واردات خودرو به کشور را از آن خود کرده است. بیشترین سهم در میان خودروهای وارد شده از این شرکت به X۴ اختصاص دارد که یک هزار و ۲۸۰ دستگاه از آن به کشور وارد شده است. پس از آن مدل‌های X۳، ۵۲۸I و ۴۲۸I در رتبه‌های بعدی ایستاده‌اند. پس از ب‌ام‌و برند مرسدس بنز جای گرفته است. درمجموع ۹۱۷ دستگاه از خودروهای مرسدس بنز در ۱۰ ماهه نخست سال‌جاری وارد کشور شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۳۵ درصدی را نشان می‌دهد. این برند سهم ۲ درصدی از میزان واردات خودرو به کشور را از آن خود کرده است. در این میان مدل اسپرینتر با واردات ۶۷۱ دستگاهی در رتبه اول جای دارد و بعد از آن مدل‌های Eکلاس و پس از آن C در رتبه‌های بعدی جای دارند. همچنین در ۱۰ ‌ماه نخست سال‌جاری تعداد ۳۰۲ دستگاه پورشه نیز وارد کشور شده است تا برند پورشه نیز سهم اندک یک درصدی را از بازار خودروهای لوکس وارداتی از آن خود کند.