نتایج نظرسنجی «دنیای اقتصاد» درباره میزان آگاهی مردم از بحران آب دشت مشهد منتشر شد؛
۳۵ درصد مشهدیها، بیخبر از تبعات بحران آب
دنیای اقتصاد- حدود سه سال پیش بود که زنگ خطر بحران آب در خراسان رضوی به صدا درآمد اما شاید در آن زمان کسی فکرش را هم نمیکرد که این بحران آنقدرها جدی باشد اما حالا اعداد و ارقام اعلام شده در این حوزه بسیار تکاندهنده است و به گفته مدیران استانی ۳۰ شهرستان استان در معرض تنش آبی قرار دارد. آمار اعلام شده از سوی مسئولان مربوطه حاکی از آن است که حال دشت مشهد هم چندان خوب نیست و نسبت برداشت به تغذیه در این دشت ۱۲۳ درصد است و همین اضافه برداشتهای بیرویه دشت مشهد را در معرض فرونشست قرار داده است؛ بدون تردید مسئولان باید برای مدیریت منابع آبی این دشت تدبیری بیندیشند با این حال نباید از نقش مردم در بهینهسازی مصرف آب و صرفهجویی غفلت کرد؛ نکته حائز اهمیت آگاهی مردم از کاهش شدید منابع سفرههای آب زیرزمینی دشت مشهد و جدی بودن بحران آب در این دشت است؛ مسلما آگاهی مردم نقش قابل توجهی در مراقبت آنها از منابع آبی دشت مشهد خواهد داشت.
دنیای اقتصاد- حدود سه سال پیش بود که زنگ خطر بحران آب در خراسان رضوی به صدا درآمد اما شاید در آن زمان کسی فکرش را هم نمیکرد که این بحران آنقدرها جدی باشد اما حالا اعداد و ارقام اعلام شده در این حوزه بسیار تکاندهنده است و به گفته مدیران استانی ۳۰ شهرستان استان در معرض تنش آبی قرار دارد. آمار اعلام شده از سوی مسئولان مربوطه حاکی از آن است که حال دشت مشهد هم چندان خوب نیست و نسبت برداشت به تغذیه در این دشت ۱۲۳ درصد است و همین اضافه برداشتهای بیرویه دشت مشهد را در معرض فرونشست قرار داده است؛ بدون تردید مسئولان باید برای مدیریت منابع آبی این دشت تدبیری بیندیشند با این حال نباید از نقش مردم در بهینهسازی مصرف آب و صرفهجویی غفلت کرد؛ نکته حائز اهمیت آگاهی مردم از کاهش شدید منابع سفرههای آب زیرزمینی دشت مشهد و جدی بودن بحران آب در این دشت است؛ مسلما آگاهی مردم نقش قابل توجهی در مراقبت آنها از منابع آبی دشت مشهد خواهد داشت.
سرپرستی خراسان رضوی روزنامه «دنیای اقتصاد» در یک نظرسنجی که تابستان سال گذشته از ۲۰۰۰ نفر از مردم این شهر انجام شد، به بررسی میزان آگاهی آنان از جدی بودن بحران آب در دشت مشهد پرداخته و آنچه در ادامه میخوانید نتایج حاصل از این نظرسنجی است. جمعآوری اطلاعات پژوهش که به صورت پیمایشی انجام شده، از طریق ابزار پرسشنامه و به صورت حضوری صورت گرفته است؛ ۲۹ درصد شرکتکنندگان در این نظرسنجی در بازه سنی ۲۱ تا ۳۰ سال، ۲۷.۷ درصد در گروه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال، ۱۷.۷ درصد در بازه سنی ۴۱ تا ۵۰ سال، ۱۳.۹ درصد در گروه سنی بالای ۵۹ سال و ۷.۴ درصد نیز در گروه سنی زیر ۲۰ سال قرار دارند که از این تعداد ۲۶.۸ درصد دیپلم، ۲۰.۲ درصد فوق دیپلم، ۲۵ درصد لیسانس، ۱۸.۲ درصد زیر دیپلم، ۵.۷ درصد فوق لیسانس و ۱.۴ درصد هم دکترا هستند. از مجموع ۲۰۰۰ نفر پاسخگو به سؤالات این نظرسنجی، ۵۱.۸ درصد شغل آزاد دارند و ۱۴.۷ خانهدار، ۸.۸ درصد کارمند، ۶.۲ درصد دانشجو، ۴.۶ درصد فرهنگی، ۲.۸ درصد مهندس، ۲.۲ درصد پزشک و سه درصد هم دانشآموز هستند.
آگاهی 70 درصد مشهدیهای از بحران آب دشت مشهد
بر اساس نتایج حاصل از این نظرسنجی مشترک «دنیای اقتصاد» از مجموع ۲۰۰۰ نفر شرکتکننده ۱۴۰۴ نفر که ۷۰.۲ درصد این جمعیت را شامل میشود، از بحران آب دشت مشهد اطلاع دارند و ۵۹۶ نفر معادل ۲۹.۸ درصد از بحران آب دشت مشهد بیاطلاع بودند. نتایج این نظرسنجی در خصوص نحوه آگاهی یافتن مردم از بحران آب دشت مشهد حاکی از آن است که بیشترین تعداد یعنی حدود ۷۰ درصد آنان از طریق صدا و سیما و کمترین تعداد، حدود یک درصد از طریق رسانههای خارجی از این بحران آگاه شدهاند؛ آگاهی سایر شرکتکنندگان نیز از طریق اینترنت، روزنامه، دوستان و ... بوده است. یکی دیگر از نکات قابل تامل در این تحقیق میزان کم آگاهی شهروندان مشهد از سایر تبعات بحران آب در این دشت بود به طوری که ۷۰۵ نفر از ۲۰۰۰ پاسخگو که حدود ۳۵ درصد آنان را شامل میشود، اطلاعات کمی در این حوزه داشتند وتنها حدود ۶.۵ درصد آنان نیز از اطلاعات کاملی در این حوزه برخوردارند.
مخالفت 62 درصد مشهدیها با جیرهبندی آب
در ادامه از پاسخگویان سوال شد که «آیا با جیرهبندی آب در حفظ و تامین آب دشت مشهد موافق هستید یا خیر؟»؛ بر اساس این نظرسنجی از مجموع ۲۰۰۰ نفر شرکتکننده ۱۲۳۹ نفر که ۶۲ درصد آنان را شامل میشود، مخالف جیرهبندی آب برای حفظ و تامین آب و ۳۸ درصد شرکتکنندگان معادل ۷۵۹ نفر با این شیوه موافق هستند. از آنان خواسته شد تا دلایل موافقت یا مخالفت خود را با جیرهبندی آب بیان کنند که بر این اساس ۶۵۸ نفر از شرکتکنندگان جیرهبندی را عامل کاهش مصرف آب، ۱۲۲ نفر عامل هدررفت آب و حفر چاه غیرمجاز، ۲۲۷نفر آن را عامل به اصلاح الگوی مصرف و ۱۵۷ نفر عامل ذخیره بیش از اندازه آب دانستهاند و ۳۸۶ نفر هم معتقد بودند جیرهبندی آن تأثیری در کاهش و مدیریت منابع آب دشت مشهد ندارد؛ ۱۱۵ نفر مصرف بخش کشاورزی را عامل بحران آب دانستند، ۲۷۰ نفر دلیلی نداشتند، از مجموع شرکتکنندگان ۱۳ نفر در این بخش معتقد به ترمیم شبکه آبرسانی توسط دولت بودند و ۳۵ نفر جداسازی آب شرب از غیرشرب را راهکار مناسب میدانند؛ همچنین دو نفر بر این باورند برای بهبود وضعیت بهتر است پلیس آب تشکیل شود؛ به اعتقاد هفت نفر سدسازی و به اعتقاد همین تعداد هم مدیریت آب جاری به رفع مشکل کمک خواهد کرد.
4 مقصر ایجاد بحران آب
به اعتقاد ۳۵.۴ درصد شرکتکنندگان در این پژوهش مصارف بخش شهری اولویت اول در ایجاد بحران دشت مشهد است؛ اما حدود ۱۹ درصد این بخش را اولویت دوم، حدود ۲۰ درصد اولویت سوم و حدود ۱۸ درصد نیز اولویت چهارم میدانند. تنها حدود ۶ درصد افراد شرکتکننده در این تحقیق معتقدند برای بهبود وضعیت باید آب بهای ماهانه بخش شهری افزایش یابد در حالی که حدود ۴۰.۵ درصد موافقت بسیار کمی با این موضوع دارند. همچنین حدود ۳۳ درصد شرکتکنندگان معتقدند مصرف آب در بخش کشاورزی بحران آب را در دشت مشهد ایجاد کرده است در حالی که ۲۷.۵ درصد این بخش را مقصر دوم میدانند و به اعتقاد حدود ۲۲ درصد این بخش جایگاه سوم مقصران را دارد و حدود ۹ درصد هم معتقدند بخش کشاورزی چهارمین مقصر است. تنها ۹ درصد شرکتکنندگان موافقت بسیاری با افزایش تعرفه آب ماهانه در بخش کشاورزی دارند در حالی که موافقت حدود ۲۸.۵ درصد شرکتکنندگان با این امر بسیار کم است.
۱۸ درصد افرادی که در نظرسنجی شرکت کردهاند، بر این باورند مصرف آب توسط بخش صنعت اولین عامل ایجاد بحران در دشت مشهد است با این حال ۲۶.۵ درصد صنعت را عامل دوم، حدود ۲۲ درصد این بخش را عامل سوم و ۲۲ درصد هم بخش صنعت را عامل چهارم میدانند. حدود ۳۰ درصد شرکتکنندگان با افزایش آب بهای ماهانه بخش صنعت موافقت بسیاری دارند و حدود ۱۵ درصد آنان به میزان بسیار کم با این مسأله موافق هستند. آبیاری فضای سبز از دیگر عواملی بود که شرکتکنندگان در این پژوهش نظر خود را درباره میزان تقصیر آن در بحران دشت مشهد اعلام کردند؛ به اعتقاد حدود ۱۴.۵ درصد آنان این بخش اولین عامل ایجاد بحران آب در دشت مشهد است در حالی که حدود ۱۶ درصد آن را عامل دوم، ۲۶ درصد عامل سوم و ۴۳.۵ درصد عامل چهارم میدانند؛ مجموع ۲۰۰۰ نفر شرکتکننده به طور متوسط ۲۸ درصد توسعه فضای سبز را با توجه به بحران آب دشت مشهد ضروری دانستهاند و به اعتقاد حدود ۱۱ درصد آنها ضرورت این امر بسیار کم است.
راهکارهای رفع بحران آب
بخش دیگری از این نظرسنجی به راهکارهای رفع بحران آب در دشت مشهد اختصاص داشت که بر اساس نتایج حاصله حدود ۶۹ درصد شرکتکنندگان تغییر الگوی کشت از محصولاتی که کشت آنها به آب زیادی نیاز دارد به محصولات کمآببر را اولین راهکار دانستهاند؛ به اعتقاد حدود پنج درصد آنان اجاره زمینهای کشاورزی در سایر کشورها اولویت اول در حفظ و تامین آب دشت مشهد است؛ همچنین حدود ۹ درصد شرکتکنندگان خرید آب از سایر کشورها را راهکار رفع مشکل دانستهاند؛ حدود ۱۶.۵ درصد از آنان نیز معتقدند واردات محصولات کشاورزی میتواند اولویت اول در حفظ و تامین آب دشت مشهد باشد.
از شرکتکنندگان خواسته شد تا دیدگاه خود را درباره شیوههای جایگزینی جداسازی آب بهداشتی از آب شرب در حفظ و تامین آب دشت مشهد اعلام کنند که در این خصوص حدود ۱۶درصد با خریداری آب، حدود ۴۳ درصد با خرید دستگاه تصفیه آب، حدود ۱۴ درصد با نقاط برداشت و حدود ۲۷ درصد نیز هیچ یک از این روشها را مؤثر ندانستهاند. نتایج این نظرسنجی در خصوص موافقت شرکتکنندگان با طرح جایگزینی آب بهداشتی به جای آب شرب به منظور مصارف شستشو حاکی از آن است که حدود ۳۱ درصد خیلی زیاد، ۲۹ درصد زیاد، حدود ۱۵ درصد متوسط، حدود ۱۴ درصد کم و حدود ۱۲ درصد به میزان خیلی کم با این طرح موافق هستند.
اثرگذاری اقدامات انجام شده توسط دولت برای کاهش بحران آب در دشت مشهد و نقش مردم در این زمینه بخش دیگری از این نظرسنجی را به خود اختصاص داده که حدود ۳۶.۵ درصد شرکتکنندگان تأثیر اقدامات دولت را بسیار کم، ۳۳ درصد کم، حدود ۲۰ درصد متوسط، حدود هشت درصد زیاد و دو درصد خیلی زیاد ارزیابی کردهاند؛ همچنین حدود ۳۷ درصد آنان نقش مردم را در صرفهجویی و کاهش بحران آب بسیار مؤثر و ۳۰ درصد مؤثر دانستهاند؛ به اعتقاد ۱۳ درصد شرکتکنندگان اثرگذاری مردم در این زمینه متوسط، به اعتقاد ۱۳ درصد کم و به اعتقاد حدود ۶.۵ درصد خیلی کم است.
حدود ۳۰.۵ درصد شرکتکنندگان مشارکت شهروندان را در تصمیمگیری و مدیریت آب بسیار زیاد ضروری دانستهاند و این در حالی است که تنها ۵.۶ درصد آنان ضرورت این امر را بسیار کم ارزیابی کردهاند. همچنین ۶۷۸ نفر از پاسخگویان از فعالیت تشکلها و سازمانهای مردمنهاد با موضوع حفاظت از آب اطلاع بسیار کمی داشتند و ۶۵۴ نفر اطلاعات بالایی از میزان تاثیر فعالیتهای سازمانهای مردمنهاد در حفظ منابع آب و نحوه تصمیمگیری مدیران شهری داشتند؛ در مجموع ۶۵۹ نفر علاقمند به مشارکت و فعالیت در سازمانهای مردم نهاد با موضوع حفظ منابع آب بودند که در این خصوص نیز میتوان با تقویت سمنها مشارکت بیشتر شهروندان را در مدیریت بحران آب جذب کرد.
نکته قابل توجهی که در الگوی رفتاری پاسخگویان به خوبی مشاهده میشد ارتباط مستقیم میزان آگاهی آنان نسبت به شیوههای استفاده و مدیریت آب به طور صحیح و میزان رعایت شیوههای صحیح استفاده از آنها بود؛ برای مثال بیشتر پاسخگویان از کاهش مصرف آب در استفاده از ماشین ظرفشویی و لباسشویی نسبت به شستشوی دستی ظروف و لباس، استفاده از کارواش جهت شستشوی اتومبیل نسبت به شستشوی آن در منزل، استفاده از شیرآلات کاهنده مصرف و آبیاری فضای سبز در صبح زود و غروب آفتاب اطلاع کاملی داشتند و این الگو را کاملا رعایت میکردند.
ارسال نظر