گروه ورزش: طی چند روز گذشته اتفاقی در جریان پخش زنده مسابقات لیگ برتر کشورمان رخ داده که احتمالا توجه مخاطبان حرفه‌ای‌تر و دقیق‌تر تلویزیونی را به خودش جلب کرده است. موضوع این است که در جریان مسابقه فولاد خوزستان و استقلال تهران و نیز پرسپولیس و استقلال اهواز، خبری از پخش زیرنویس‌های مربوط به مسابقه پیش‌بینی نتیجه بازی یا نظرسنجی‌های مشابه نبود. پیش از این حتی تا دقیقه ۸۰ بازی‌ها نیز زیرنویس‌هایی روی آنتن می‌رفت که در آنها از بیننده‌ها دعوت می‌شد برنده بازی را حدس بزنند و جواب را به یک شماره خاص پیامک کنند.

در بسیاری از مواقع وقتی نتیجه قاطعی در مسابقه رقم خورده بود و تیمی از حریفش فاصله داشت، طبیعتا بیننده‌ها ترغیب می‌شدند که گزینه مربوط به اسم تیم پیروز را پیامک کنند و بخت‌شان را برای برنده شدن در قرعه‌کشی بیازمایند. اردیبهشت امسال در همین صفحه از روزنامه «دنیای اقتصاد»، گزارشی با عنوان «پشت پرده مسابقات پیامکی» کار کردیم که در آن جزییات مربوط به این مسابقات منتشر شده بود. اصل مطلب این است که شرکت‌های مختلف در ازای عقد قرارداد با مخابرات و البته صداوسیما، سامانه‌هایی را راه‌اندازی می‌کنند که مردم بتوانند برای آنها پیامک بفرستند و در مسابقات مختلف شرکت کنند.

از لحظه‌ای که این پیامک‌ها ارسال می‌شود، همه شماره‌های شرکت‌کننده به عضویت در بانک سامانه مزبور درمی‌آیند و از آن زمان به بعد برای آنها پیامک‌های خبری یا مسابقه‌ای ارسال می‌شود که به ازای هر پیامک، مبلغی از حساب مشترک کسر می‌شود. البته در انتهای برخی از این پیامک‌ها، کد لغو عضویت هم ارسال می‌شود تا مخاطبان اگر علاقه‌ای به دریافت این پیام‌های کوتاه نداشتند، آنها را لغو کنند. طبیعتا این فعالیت برای شرکت‌های مزبور منافع مالی دارد که این سود، با نسبت‌های دقیقی بین خود شرکت، صداوسیما و البته مخابرات تقسیم می‌شود. حالا اما در دو بازی مهم داخلی، پخش این زیرنویس‌ها متوقف شده و حتی دامنه این تحریم، به ال‌کلاسیکوی شنبه‌شب هم کشیده شد؛ جایی که هیچ‌کس از مردم نخواست حدس‌شان در مورد نتیجه بازی را پیامک کنند. اما چرا چنین اتفاقی رخ داده؟ چرایش مربوط به حامی مالی سرخابی‌ها است!

اسم ما را نیاورید

اسپانسر پیدا کردن پرسپولیس و استقلال برای فصل جاری هم یکی از آن داستان‌های پرماجرای فوتبال ایران بود. از یکسو آبی‌ها در ابتدای لیگ پانزدهم با یک شرکت تبلیغاتی به توافق رسیدند و بعد از بروز مشکل، خیلی زود به همکاری‌شان خاتمه دادند. از سوی دیگر هم قرمزها مدت‌های طولانی را به خاطر بررسی پیشنهادها از دست دادند که همین موضوع انتقادات زیادی را متوجه مدیریت باشگاه کرد. با این همه هر دوی این باشگاه‌ها به یک نقطه مشترک رسیدند و این روزها با تبلیغی یکسان روی پیراهن‌شان به میدان می‌روند: «۳۰۹۰»! ۳۰۹۰ یکی از همین شرکت‌هایی است که در بند بالا در موردشان حرف زدیم؛ شرکتی که این‌بار به جای عقد قرارداد با تلویزیون و عرضه خدماتش از طریق رسانه ملی، سراغ باشگاه‌های پرهوادار رفت و با آنها پیمان همکاری بست. این روزها نشان این شرکت را می‌شود علاوه بر پیراهن پرسپولیس و استقلال، روی لباس تراکتورسازی هم دید.

با این وجود ۳۰۹۰ ظاهرا در اثر مرور زمان متوجه شده تنها حضور روی پیراهن پرهوادارترین تیم‌های کشور برای جبران هزینه‌ها و کسب درآمد لازم، کافی نیست. آنطور که ما شنیدیم، ۳۰۹۰ درست به همین دلیل از تلویزیون خواسته به‌خاطر قرارداد رسمی این شرکت با باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال، از پخش زیرنویس‌های مربوط به سایر شرکت‌هایی که در مورد سرخابی‌ها تولید محتوا می‌کنند، خودداری کند. آنها در این مسیر حتی هر دو باشگاه طرف قراردادشان را هم مجاب کرده‌اند که تلویزیون را تحت‌فشار قرار بدهد که همین اتفاق هم رخ داده، یعنی پرسپولیس و استقلال خواهان آن شده‌اند که پخش تبلیغات سایر شرکت‌ها که با محوریت سرخابی‌ها و بازیکنان‌شان تولید محتوا می‌کنند، قطع شود. از طرف دیگر طبیعی است که سایر شرکت‌ها هم در مقابل این مساله مقاومت کنند. آنها مدعی هستند با محوریت پرسپولیس و استقلال صرفا «خبر» برای مخاطبان‌شان ارسال می‌کنند و این چیزی نیست که سرخابی‌ها بتوانند مانعش بشوند. به علاوه این شرکت‌ها قراردادشان با تلویزیون را قبل از قرارداد ۳۰۹۰ با سرخابی‌ها بسته‌اند و حالا تلویزیون ناچار است زیرنویس‌های‌شان را پخش کند. در حال حاضر این کشمکش‌ها، منجر به توقف پخش زیرنویس تمامی شرکت‌ها شده است تا بعد ببنیم چه پیش می‌آید!

فقط حامی تیم ملی باقی مانده

در حال حاضر و با اوجگیری تنش‌ها، تنها شرکتی که تبلیغاتش روی آنتن پخش می‌شود، «۹۰۹۰» است؛ حامی تیم ملی فوتبال کشورمان که علاوه بر آگهی شدن توسط مجری‌هایی نظیر مرتضی حسینی و مسعود روشن‌پژوه، وله تبلیغاتی مفصلی هم دارد که به‌صورت مستمر توسط شبکه‌های مختلف تلویزیون روی آنتن می‌رود.