شاهکارهای ایرانی بازتاب‌های جهانی!

گروه ورزش- بهروز رسایلی: اواخر هفته گذشته بود که یک ویدئو از حاشیه‌های مصاحبه مدیرعامل استقلال با خبرنگاران در فضای مجازی منتشر شد و در عرض تنها چند ساعت، ده‌ها هزار بار کلیک خورد. در این فیلم که طول آن کمتر از ۱۰ ثانیه است، بهرام افشارزاده در حال تکذیب یک خبر دیده می‌شد. نکته جالب اما اینجا بود که نفر اول باشگاه استقلال بلافاصله بعد از به پایان رساندن جمله‌اش، یک ضربه به شکم خبرنگار میکروفن به دست زد! افشارزاده بعد از آنکه چند گام از محل گفت‌وگو فاصله گرفت، برگشت و با ژستی جدی پشت سرش را نگاه کرد. شاید همین اتفاق باعث شد تا به نظر برسد مدیرعامل آبی‌ها این کار را از سر خشم و غضب انجام داده است؛ هرچند که خودش می‌گوید رفتار او جنبه شوخی داشته و خیلی اوقات به این شکل سربه‌سر خبرنگاران می‌گذارد. ظاهرا اما این بار که مزاح افشارزاده پس از ضبط توسط دوربین‌ها به انتشار رسیده، کنترل موضوع هم از دست‌های همه خارج شده است، طوری که این ویدئو به سرعت در محافل جهانی منعکس شده و بازتاب‌های فراوانی را به همراه آورده است.

فن‌خال یا مورینیو؛ مقلد افشارزاده کیست؟

تجربه نشان داده است در هیچ جای دنیا رسانه‌ها به اندازه انگلستان از حاشیه استقبال نمی‌کنند. دست بر قضا وسیع‌ترین بازتاب حرکت افشارزاده هم در همین کشور بود. دیروز خبرگزاری تسنیم مدعی شد نشریه میرر به تفصیل به حرکت افشارزاده پرداخته است. بخشی از گزارش این نشریه انگلیسی را بخوانید: «در لیگ برتر انگلیس، مربیان، بازیکنان و مدیران عامل باشگاه در هنگام مواجهه با رسانه‌ها گزینه‌های زیادی ندارند جز اینکه با آنها کنار بیایند و پاسخ پرسش‌های آنها را که بخشی از شغل‌شان است، بدهند. در ایران اما دیدگاه اهالی فوتبال متفاوت است. در این بخش از دنیا به نظر می‌رسد که پرسش یک سوال سخت از سوی یک خبرنگار برای او مشتی در شکمش به ارمغان خواهد آورد. بهرام افشارزاده مدیرعامل باشگاه استقلال، یکی از بزرگ‌ترین تیم‌های ایران است و به همین دلیل ممکن است فکر کنید که او به مورد کمین خبرنگاران واقع شدن و سوالات مکرر آنها درباره این باشگاه عادت دارد. او اما در عین حال که کاملا آرام و خونسرد به نظر می‌رسد پاسخ خبرنگار مصاحبه‌کننده را می‌دهد و پس از آن ضربه‌ای به شکم او وارد می‌کند. بزرگ‌ترین نگرانی ما این است که مدیران لیگ برتری حرکت او را ببینند و از وی الگوبرداری کنند؛ به‌خصوص که چند مربی طراز اول لیگ برتر هم روز به روز از جوسازی رسانه‌ها علیه تیم‌شان خشمگین‌تر می‌شوند.» موضوع زمانی جالب‌تر می‌شود که بدانیم میرر گزارش خودش را با یک نظرسنجی تکمیل کرده است! آنها از مخاطبان‌شان پرسیده‌اند فکر می‌کنند از برترین مربیان لیگ برتری شامل ژوزه مورینیو، لوئیز فن‌خال، نایجل پیرسون،‌ سام آلاردایس، جان کارور، آلن پاردیو و تونی پولیس کدام‌یک می‌تواند اولین کسی باشد که این حرکت را تکرار کند؟

منشوری‌ها در صف مقدم!

شوخی بهرام افشارزاده اما نخستین محصول ورزش ایران نیست که به شهرت بین‌المللی دست پیدا می‌کند. حتما می‌دانید که اواخر سال ۹۰ در جریان شادی بازیکنان پرسپولیس به خاطر باز کردن دروازه داماش در رشت، اتفاقی بین شیث رضایی و محمد نصرتی رخ داد که تا ماه‌ها سوژه مهم‌ترین رسانه‌های داخلی و خارجی بود. سال‌ها پیش از این حادثه نیز وقوع یک درگیری بین دو بازیکن تیم ملی ایران به سرتیتر خبرگزاری‌های بین‌المللی تبدیل شد. در مسابقات مرحله گروهی جام ملت‌های آسیا در سال ۲۰۰۴، رحمان رضایی و علی بداوی با هم برخورد فیزیکی پیدا کردند و صحنه‌ای بسیار عجیب و نادر را در دنیای فوتبال رقم زدند. اگرچه در آن زمان فراگیری شبکه‌های اجتماعی به اندازه امروز نبود، اما به هر حال این حرکت بازتابی خارق‌العاده پیدا کرد و کار را به جایی رساند که اخبار شبانگاهی شبکه دوم سیما یک بخش از گفت‌وگوی ویژه خبری‌اش را به این موضوع اختصاص داد.

از شیرین‌کاری مازیار تا پشت پای طارمی

غیر از حاشیه‌ها اما، گاهی اتفاقات جالب رخ داده در متن فوتبال ایران هم مورد اقبال رسانه‌های خارجی قرار می‌گیرد. در یکی از تازه‌ترین نمونه‌ها، کمتر از یک ماه پیش وقتی گلر ملوان در بازی با پرسپولیس از زمین اخراج شد و مازیار زارع به جای او درون دروازه ایستاد، هافبک انزلی‌چی‌ها توانست ضربه پنالتی گابریل را بگیرد. فیلم مربوط به این اتفاق در سراسر جهان هزاران بار کلیک خورد و دیده شد. همین اتفاق به شکلی خفیف‌تر در مورد پاس پشت پای طارمی به هادی نوروزی روی گل دوم پرسپولیس مقابل لخویا نیز رخ داد و این ضربه هوشمندانه هم در صفحات پرهوادار فیس‌بوکی به دفعات به اشتراک گذاشته شد. در همین چارچوب می‌شود به اشتباه عجیب مهدی رحمتی در بازی رفت استقلال و الریان قطر در مسابقات فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا هم اشاره کرد که از سوی کاربران خارجی با استقبال زیادی روبه‌رو شد.

دنیا کوچک شده است

به مدد نقش‌آفرینی گسترده رسانه‌ها در جهان امروز، دنیا به شدت کوچک‌تر از آنچه هست به نظر می‌رسد. در چنین شرایطی، حتی وقتی صبح اول وقت در راهروهای ساختمان باشگاه استقلال ایستاده‌ای و با خبرنگاران گفت‌وگو می‌کنی، باید حواست باشد که ممکن است رفتارت به شکل مستند ظرف تنها چند ساعت به سراسر دنیا مخابره شود. این اقتضای کار در دنیای امروز است. باید قواعد حرفه‌ای بودن را یاد گرفت. راه دیگری وجود ندارد.