فغانی: این رفتارها منسوخ شده

تیم ملی ایران به فینال نرسید اما علیرضا فغانی، داور بین‌المللی فوتبال ایران باعث شد تا کشورمان درفینال بدون نماینده نباشد. او دربازگشت به ایران از قضاوت آن بازی و اختلاف پیش‌آمده میان ایران و داور استرالیایی بازی با عراق می‌گوید. مصاحبه او با «ایسنا» را بخوانید. گرچه حذف تیم ملی در جام ملت‌ها بسیار ناراحت‌کننده بود اما انتخاب شما به‌عنوان داور فینال مرهمی بود برزخم فوتبال ایران.

واقعا باعث ناراحتی و تاسف ما بود که تیم ملی با وجود شایستگی‌هایی که داشت، نتوانست به جمع چهار تیم پایانی جام ملت‌ها راه‌یابد. ما از ابتدای مسابقات با توجه به شناختی که از توانایی‌های تیم ایران داشتیم، سعی کردیم از حداقل فرصتی که برای قضاوت به‌دست می‌آوریم، بهترین استفاده را داشته باشیم تا با صعود ملی‌پوشان به مراحل نهایی و از بین رفتن احتمال قضاوت ما در آن مراحل، بتوانیم کارنامه خوبی به جای بگذاریم. هدفم در جام ملت‌ها این بود که با عملکرد خوب بتوانم در لیست کاندیداهای جدی قضاوت در جام جهانی ۲۰۱۸ قرار بگیرم.

پیش‌بینی می‌کردید به‌عنوان داور فینال انتخاب شوید؟

امیدوار بودم. با توجه به راهیابی استرالیا و کره‌جنوبی به فینال و همچنین رویکردی که AFC در انتخاب داوران بازی‌های حساس دارد و همواره سعی می‌کند از داوران باتجربه‌تر استفاده کند، شانس قضاوت من بیشتر شده بود. البته من سپردن قضاوت بازی فینال را یک هدیه از سوی AFC نمی‌دانم بلکه این مسوولیت، بار سنگینی بود که روی دوش تیم داوری گذاشته شد. اگر قهرمان جام ملت‌ها به‌خاطر یک اشتباه داور تغییر می‌کرد، کارنامه ما خیلی خراب می‌شد.

وقتی شما داور فینالی شدید که یک طرف آن استرالیا بود، آیا توصیه یا ابراز نگرانی را از انتخاب‌تان احساس کردید؟

خیر؛ به هیچ‌وجه چنین نشد. فوتبال حرفه‌ای است و مسوولان کنفدراسیون آسیا و همین‌طور داوری AFC اصلا چنین صحبت‌هایی نداشتند و استرالیایی‌ها هم ابراز نگرانی نکردند. در داوری‌های امروز تاکید بر این است که داوران و مسوولان کمیته داوری خودشان را درگیر مسائل حاشیه‌ای نکنند و همین‌طور هم هست. به‌طور مثال مشخص بود وقتی تیم ایران از گروهش صعود کند با یکی از دو تیم ژاپن یا عراق بازی خواهد کرد اما قضاوت بازی این دو تیم را به من دادند.

در فضای عمومی میان داوران، صحبتی از نحوه قضاوت ویلیامز به زبان می‌آمد؟

داوران مشخصا درباره عملکرد دیگران صحبتی نمی‌کنند چراکه همیشه نگرانند که شاید این اتفاق در آینده برای خودشان بیفتد. حتی من هم ترجیح دادم درباره قضاوت ویلیامز اظهارنظری نداشته باشم.

پس از اینکه کاربران ایرانی به صفحه شخصی داور ایران - آرژانتین در جام جهانی حمله کردند، در پی این بودند که به صفحه شخصی ویلیامز هم حمله کنند.

برخی رفتارها منسوخ شده و تنها در کشور ما این اتفاق می‌افتد. شاید همین شرایط برای من پیش می‌آمد و در بازی فینال کره‌ای‌ها از قضاوت من ناراضی می‌شدند. آیا تماشاگران کره‌ای همین کار را با من می‌کردند؟ اگر ما بخواهیم این کارها را انجام دهیم، در آینده برای خودمان اتفاق می‌افتد. مطمئن هستم داور به‌خاطر لج‌بازی و مسائل حاشیه‌ای دیگر قصد ندارد قضاوتش را خدشه‌دار کند.

درباره صحنه اخراج پولادی و اینکه ویلیامز انگار فراموش کرده بود قبلا به پولادی کارت زرد داده، چه نظری دارید؟

برای ما اینکه داور فراموش کرده یا نکرده که به یک بازیکن کارت زرد داده، چندان مهم نیست اما در عین حال شیطنت مهرداد پولادی در آن صحنه بر هیچ‌کسی پوشیده نیست! هیچ دلیلی نداشت بازیکنی که یک کارت زرد دارد در صحنه‌ای که می‌توانست به مسیر دیگری برود شیطنت کند و در آخرین لحظه پایش را به بدن دروازه‌بان حریف بزند! همان حرکت پولادی بود که باعث واکنش دروازه‌بان عراق شد.

یعنی معتقدید داور به درستی پولادی را اخراج کرد؟

من اصلا قضاوتی درباره آن صحنه ندارم؛ نمی‌گویم پولادی باید کارت می‌گرفت یا نمی‌گرفت و درباره اخطار گرفتن دروازه‌بان عراق هم نظری ندارم اما حرفم این است وقتی پولادی اخطار دارد، چه دلیلی داشت در آن صحنه آن حرکت را داشته باشد و با زدن پایش به دروازه‌بان شیطنت کند؟ من آن صحنه‌ را بارها و بارها دیدم و مشخص بود پولادی در آخرین لحظه پایش را به دروازه‌بان عراق زد.

با قضاوتی که در فینال جام ملت‌ها داشتید، می‌توانیم از الان شما را یکی از داوران حتمی جام جهانی ۲۰۱۸ بدانیم؟

به هر حال از الان به بعد هم باید تمام تلاشم را داشته باشم. از قضاوت‌هایی که در استرالیا داشتم رضایت دارم و از امروز با تمام انرژی و تمرکز برای داوری در مسابقات لیگ برتر استارت می‌زنم تا قوی‌تر از گذشته باشم.