تاوان جعل

گروه ورزش-بهروز رسایلی: غائله معافیت‌های غیرقانونی برخی بازیکنان در فوتبال ایران همچنان ادامه دارد. کمی بعد از پایان مسابقات لیگ سیزدهم حرفه‌ای بود که شنیده شد کارت پایان خدمت برخی از بازیکنان فولاد خوزستان دچار مشکل است و موضوع باید مورد بررسی قرار گیرد. طرح این مساله ابتدا ترفند پرسپولیسی‌ها برای اعمال فشار بر قهرمان لیگ و جابه‌جایی این عنوان قلمداد می‌شد، اما رفته رفته اوضاع تغییر کرد. حدود شش ماه پیش بود که برخی رسانه‌ها از حضور علی دایی در مجلس شورای اسلامی خبر دادند و مدعی شدند این حضور، در رابطه با کارت‌های غیرقانونی معافیت بوده است. بعد از این ماجرا روند به دردسر افتادن ستاره‌های فوتبال هم شروع شد. علی حمودی یکی از کسانی بود که همان روزها اسمش مطرح شد. او که به شدت از این موضوع خشمگین شده بود، به خبرگزاری فارس گفت: «علی دایی به مجلس رفته و علنا مدعی شده که من بازیکنی هستم که کارت پایان خدمتم جعلی است و با عنوان قطع نخاعی آن را گرفتم. در حالی که اصلا این‌گونه نیست. این کار او باعث از بین رفتن آبروی من شده است. من از وکیلم خواسته‌ام در مورد این مساله تحقیق و شکایت خود را به مراجع قضایی ارائه کند.» بعدتر اما علی دایی ضمن اظهار بی‌اطلاعی از وضعیت خدمتی حمودی، در مصاحبه با «ایسنا» گفت: «من معتقدم هر فوتبالیستی با تقلب اسباب معافیت خود را فراهم کرده باید به شدیدترین شکل تنبیه شود، چون فوتبالیستی که خدمتش در تیم‌های نظامی است مشکلی برای خدمت ندارد و قرار نیست نگهبانی بدهد که به دنبال معافیت مورددار رفته‌اند.»

آن روزها شاید هیچ‌کس فکرش را هم نمی‌کرد این ماجرا چنان ابعادی پیدا کند که بخش قابل توجهی از بازیکنان فوتبال کشور را در بر بگیرد، اما به تدریج فهرست صاحبان کارت‌های مساله‌دار، حسابی طولانی شد و اسامی بزرگ دیگری نیز به آن راه پیدا کردند؛ از آرش افشین و بختیار رحمانی تا سروش رفیعی و حسین ماهینی! با گذشت شش ماه از این موضوع، داستان کماکان ادامه دارد و حتی قرار بود بخشی از برنامه دیشب نود نیز به همین مساله اختصاص پیدا کند.

شاید آخرین فعل‌وانفعالی که در این پرونده رخ داده، پافشاری نظام وظیفه بر محرومیت این دسته از بازیکنان، حداقل تا پایان لیگ چهاردهم باشد؛ آنچه اعتراض دارندگان کارت غیرقانونی معافیت را به همراه آورده است.

مگر ما قتل کرده‌ایم؟

ظهر روز گذشته انتشار یک پیام روی صفحه شخصی حسین ماهینی در اینستاگرام، یک بار دیگر داستان سرباز فراری‌های فوتبال را داغ کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، مدافع پیشین پرسپولیس که یکی از متهمان پرونده کارت‌های غیرقانونی معافیت است، ساعاتی قبل از طرح تلویزیونی موضوع در برنامه نود نوشت: «مرگ یک فوتبالیست زمانی است که فوتبال را از او بگیرند. دو سال باید رایگان بازی کنیم. تیم خودمان و تیم ملی را از ما گرفتند. جام ملت‌ها را هم گرفتند. به یکباره حکم اعدام هم بدهند دیگر. به فکر ما نیستید چند ثانیه به خانواده‌های‌مان فکر کنید. مگر در برنامه‌ نود فردوسی‌پور از خانواده‌ای که عزیزشان را از دست داده بود حکم بخشش قاتل را نگرفت؟ یعنی کار ما بدتر از آدم کشتن بود که ما را نمی‌بخشند؟ یعنی خدا را شکر در مملکت ما هیچ‌کس کار اشتباهی نکرده است؟ هیچ تخلف و سوء‌استفاده‌ای نشده؟ آنها پول بیت‌المال نبوده؟ بعد ما که این همه در باران و برف و در گرمای ۵۰ درجه برای ۴۰ میلیون هوادار و برای تیم ملی‌مان خدمت، تمرین و بازی کردیم پول مفت بیت‌المال گرفتیم؟ آنهایی که ورزش حرفه‌ای یا فوتبال بازی کرده‌اند، می‌دانند چه می‌گویم. به جان عزیزترین بستگانم این حرف‌ها را برای خودم نمی‌زنم، برای یکسری جوان می‌گویم که با این تصمیم دارند نابود می‌شوند.

من به نود درصد از آرزوهایم در این فوتبال رسیدم و خدا را روزی سه هزار میلیارد بار شکر می‌کنم، اما به فکر این جوان‌ها و خانواده‌های‌شان باشید.»

مطابق انتظار اما، این پیام حسین ماهینی هم نتوانست همدلی مخاطبان را به دنبال بیاورد. حقیقت آن است که بخش قابل توجهی از افکارعمومی به شدت منتقد کارت‌های جعلی معافیت هستند و بر این باورند که فوتبالیست‌ها نیز مثل شهروندان عادی باید این وظیفه ملی را به صورت قانونی انجام بدهند. زیر همین پست حسین ماهینی، می‌شد ده‌ها کامنت مخالف پیدا کرد؛ مثل کاربری که به این بازیکن سابق تیم ملی تذکر داده بود وقتی یک نفر برای کسب مدرک فوق لیسانس سال‌ها دور از خانواده‌اش زندگی می‌کند، تحمل این مرارت باعث نمی‌شود تکلیف پوشیدن لباس سربازی از او ساقط شود، بنابراین ماهینی و دوستانش هم نباید بازی در سرما و گرما را توجیهی برای فرار از خدمت به حساب بیاورند.

آنچه ماهینی نمی‌داند یا نمی‌گوید!

در خیلی از استدلال‌هایی که طی این ماه‌ها از سوی بازیکنان متهم به کسب کارت غیرقانونی معافیت مطرح شده، مغالطه‌های عجیب و پررنگی وجود داشته است. به‌عنوان نمونه حسین ماهینی تلاش می‌کند با اشاره به ماجرای بخشوده شدن یک قاتل توسط ولی دم با وساطت برنامه نود، خواهان پدید آمدن فضایی مشابه برای حل مشکل فوتبالیست‌ها شود. این در حالی است که ماهیت این دو پرونده کاملا با هم متفاوت است. در حقیقت ماجرای قتل، شاکی خصوصی داشته که وی در نهایت حاضر به گذشت شده است، اما پرونده سرباز فراری‌های فوتبال، شاکی عمومی دارد. به عبارت دیگر شاید اینجا لازم است نفر به نفر مردان ایرانی که با هر درجه‌ای از تخصص و تحصیلات لباس سربازی به تن کرده‌اند از گناه این ورزشکاران بگذرند تا مشکل آنها حل شود؛ آیا چنین چیزی ممکن است؟ به علاوه ماهینی این نکته را نیز نباید فراموش کند که وقوع هیچ جرمی در یک جامعه، نمی‌تواند توجیه ارتکاب به جرایم دیگر توسط سایر شهروندان باشد.

پولادی؛ از خداحافظی با تیم ملی تا خطر بازداشت

در همین راستا، سردار موسی کمالی معاونت منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، یکشنبه شب در مصاحبه با برنامه رادیویی « چهار-چهار-دو» توضیحات جدیدی در مورد این پرونده ارائه داد: «۱۱۸ نفر در این پرونده شناسایی شدند که یک عده با تقلب و دسیسه با پرونده‌های پزشکی خود را بیمار تلقی کردند، تعدادی با جعل مدرک گواهی جبهه پدر و گروه سوم با معافیت پزشکی و در نهایت گروه چهارم افرادی بودند که کارت امدادجو دریافت کرده بودند. کمیته‌هایی تشکیل شد و شورای پزشکی و تجدیدنظر پرونده‌ها را بررسی کرد که مشخص شد از این تعداد ۶۹ نفر مدارک‌شان جعلی است و کارت‌شان باطل شد تعدادی هم به خدمت سربازی اعزام شدند.» اما سرنوشت این بازیکنان چه خواهد شد؟ سردار کمالی در این مورد توضیح می‌دهد: «قرار بر این بود که بازیکنان متخلف در اختیار تیم‌های نیروی مسلح قرار بگیرند و ما این موضوع را در اختیار فدراسیون فوتبال گذاشتیم که اگر بخواهند اجازه بدهند آن دسته از بازیکنان با حقوق سربازی در تیم‌های لیگ برتر و دسته اول بازی کنند. متاسفانه یکی، دو ماه به فدراسیون فوتبال فرصت داده شد تا نامه بزنند اما اظهارنظری نکردند و ما با رصدی که در رسانه‌ها داشتیم متوجه شدیم مردم مخالف بازی کردن آنها هستند و می‌گفتند این موضوع تبعیض است. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا پایان فصل این بازیکنان در هیچ تیمی بازی نکنند. می‌خواستیم کمکی به بازیکنان متخلف کنیم تا در تیم‌های نظامی بازی کنند چون سرمایه ملی بودند اما دیدیم در جامعه نظر مثبتی وجود ندارد. این افراد قانون را دور زدند و بعضا هم رشوه دادند که ما دسترسی به واسطه‌ها نداریم.» این مقام مسوول در نظام وظیفه می‌گوید نیروی انتظامی حتی می‌تواند بازیکنی مثل مهرداد پولادی را بازداشت هم کند: «از ۱۱۸ نفر بررسی شده ۱۰ نفر برای مشخص شدن وضعیت‌شان مراجعه نکرده‌‌اند از جمله مهرداد پولادی. البته او هنوز هم فرصت دارد و می‌تواند با ارائه مدارک درخواست تجدیدنظر دهد. با این حال به هیچ وجه اجازه نمی‌دهیم پولادی برای تیم ملی بازی کند چون او سرباز غایب است و فراری محسوب می‌شود. حتی نیروی انتظامی می‌تواند این بازیکن را دستگیر کرده و به خدمت اعزام کند. این دلیل نمی‌شود که به خاطر تیم ملی از تخلف بزرگی که انجام داده است، چشم‌پوشی شود.»