صرفهجویی یا خروج از عصر ورزش سکهای؟
معمای اینچئون!
دنیای اقتصاد: در حالی که حدود دو هفته به آغاز بازیهای آسیایی اینچئون زمان باقی مانده است، بحث بر سر پاداش مدالآوران این رقابتها همچنان ادامه دارد. پیش از این رسم بر آن بود که در آستانه این بازیها، رقم پاداش ملیپوشان کشورمان خیلی شفاف و روشن اعلام شود؛ چنانکه مثلا مهرماه ۸۹ سازمان تربیتبدنی وقت میزان پاداش مدالآوران ایرانی در گوانگجو را به صراحت اعلام کرد. چهار سال پیش بنا شد به ورزشکارانی که در یک رشته انفرادی مدال طلا میگیرند هر نفر ۱۵۰ سکه و به آنهایی که در رشتههای تیمی چنین موفقیتی کسب میکنند هر نفر ۷۵ سکه بهار آزادی اهدا شود.
دنیای اقتصاد: در حالی که حدود دو هفته به آغاز بازیهای آسیایی اینچئون زمان باقی مانده است، بحث بر سر پاداش مدالآوران این رقابتها همچنان ادامه دارد. پیش از این رسم بر آن بود که در آستانه این بازیها، رقم پاداش ملیپوشان کشورمان خیلی شفاف و روشن اعلام شود؛ چنانکه مثلا مهرماه ۸۹ سازمان تربیتبدنی وقت میزان پاداش مدالآوران ایرانی در گوانگجو را به صراحت اعلام کرد. چهار سال پیش بنا شد به ورزشکارانی که در یک رشته انفرادی مدال طلا میگیرند هر نفر ۱۵۰ سکه و به آنهایی که در رشتههای تیمی چنین موفقیتی کسب میکنند هر نفر ۷۵ سکه بهار آزادی اهدا شود. مطابق این گزارش قرار شد پاداش سایر دستاندرکاران و دارندگان عناوین دوم و سوم بر اساس «آییننامه پاداش و تسهیلات» به قهرمانان اهدا شود. جان کلام اینکه همه چیز آشکار بود و دست بر قضا مدیران ورزش کشور هم ابایی از اعلام خرسندی بابت سیر صعودی پاداشها نداشتند. با این وجود اما، حالا و در آستانه بازیهای آسیایی اینچئون اوضاع تغییر کرده و ظاهرا کسی میل به شفافسازی در این مورد ندارد.
میدهیم، اما معلوم نیست چقدر!
بحث پاداش مدالآوران اینچئون از مدتها پیش در محافل ورزشی مطرح بوده است. در همین راستا علی رغبتی، مدیر کل ارزشیابی و نظارت وزارت ورزش اوایل خرداد در مصاحبه با خبرگزاری «ایسنا» مدعی شد: «وزارت ورزش و جوانان قطعا به مدالآوران پاداش میدهد، اما در مورد کم و کیف آن هنوز تصمیمی نگرفته است. اولویت اول پرداخت پاداش معوق است. قبل از اعزام به کره پاداش بازیهای آسیایی هم مشخص میشود.» این در حالی است که همچنان و در فاصله کوتاهی که به آغاز بازیهای آسیایی باقیمانده، خبری از اعلام رقم پاداشها نیست. شاید اصل مطلب، همانی باشد که شاهرخ شهنازی حدود دو هفته پیش در گفتوگو با روزنامه «دنیای اقتصاد» مطرح کرد. دبیر کمیته ملی المپیک در این مصاحبه از شفافسازی در مورد جوایز خودداری کرد و گفت که امروز شرایط با قبل فرق کرده است.
ورزش سکهای، ورزش خورجینی
اوایل شهریور ماه اما وزیر ورزش و جوانان در کنفرانس مطبوعاتیاش حرفهایی زد که به نظر میرسد توجه به آن میتواند این موضوع را روشنتر از قبل کند. محمود گودرزی در سالن اجتماعات ورزشگاه شهید شیرودی گفت: «ورزش دیگر نباید سکهای و خورجینی باشد. دیگر در دوره صفویه و ناصرالدینشاه نیستیم. رسانهها به بحث پاداش خواستن بازیکنان دامن نزنند، بلکه ورزشکاران باید شغل و تحصیل مناسب داشته باشند. البته ما هم برنامههای خودمان را داریم.» وزیر ورزش در انتهای سخنانش در همین جلسه برای آنکه آب پاکی را روی دست همه ریخته باشد، ادامه داد: «ما اهل کارت به کارت نیستیم! شما اگر در جیب من و معاونان و همکارانم کارت هدیه یا سکهای پیدا کردید، بگویید تا با آن فرد برخورد کنم.»
تقدیر با تاخیر!
جمعه شب گذشته اما مراسمی تحت عنوان «تقدیر از قهرمانان و مدالآوران» با حضور رئیسجمهور و مسوولان کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد. در این مراسم سعی شد برخی از پاداشهای معوقه ورزشکاران از مسابقات بینالمللی سالهای گذشته به آنها پرداخت شود؛ حرکتی که بیش از هر چیز دیگری میتواند تلاش برای ارتقای سطح روحی ملیپوشان ایرانی در آستانه اعزام به بازیهای آسیایی اینچئون تلقی شود. با این وجود اما، حتی برگزاری همین مراسم هم اعتراضات جسته و گریخته برخی ورزشکاران را به همراه آورد؛ آنان که یا از میزان جوایز دریافتیشان ناراضی بودند یا نسبت به تاخیر مفصل در اهدای این پاداشها اعتراض داشتند. به عنوان نمونه بهداد سلیمی درمورد این مراسم به خبرگزاری فارس گفت: «برگزاری چنین مراسمی و اهدای پاداش، روحیه ورزشکاران را بالا میبرد، با این حال امیدوارم مراسم تجلیل از قهرمانان هر ساله در موعد مقرر برگزار شود نه اینکه با تاخیر چندساله.» با این وجود وزیر ورزش در همین مراسم قول داد از این به بعد تاخیری در کار نباشد: «نگاه ما این است که اجازه ندهیم معوقهای برای ورزشکاران باقی بماند. تاکید دکتر روحانی و تلاش مسوولان باعث شد تا اعتبارات لازم در اختیار وزارتخانه قرار بگیرد و حق ورزشکاران پیش از اینچئون پرداخت شود. همچنین تاکید داریم تا به امید خدا بعد از بازیهای آسیایی به سرعت از قهرمانان تجلیل کنیم.» با این وجود شاید واکنش روز گذشته خبرگزاری برنا از همه جالبتر بود. این رسانه نزدیک به دولت طی گزارشی به انتقاد از سیاستهای ورزشی دولت قبل پرداخت: «نکته جالب اینکه این پاداشها در دولت قبلی خارج از اعتبارات مصوب دولت تصویب شده بود و دولت تدبیر و امید توانست تا جایی که اعتبارات مصوب اجازه میداد آنها را در اسرع وقت پرداخت کند. نکته ابهامآمیز در این مراسم عملکرد صداوسیما و به طور مشخص شبکه خبر بود.» برنا در ادامه به انتقاد از پخش اعتراضات برخی ورزشکاران حاضر در این مراسم، توسط شبکه خبر میپردازد: «دوربین شبکه خبر با پرسه زدن در محوطه سالن همایشها نزد ورزشکاران و افراد پشت در مانده رفت و کوشید با گرفتن فیلم و انجام مصاحبه انتقادی، نسبت به تخریب وزارت ورزش و جوانان و دولت اقدام کند. دوربین شبکه خبر کوشید با تهیه گزارشی از صحبتهای اعتراضی و انتقادی علیه دولت، مراسم را زیر سوال ببرد. گزارشی که شنبه صبح روی آنتن این شبکه رفت.»
تغییر فرهنگ یا صرفهجویی؟
اصرار چند ماهه وزارت ورزش به تغییر فرهنگ اقتصادی ورزشکاران که خودش را در ماجرای عدم اعلام پاداش مدالآوران اینچئون هم نشان داد، در حالی اتفاق میافتد که برخی معتقدند اصل موضوع به محدود شدن منابع مالی و اعمال صرفهجویی بیشتر از سوی این مجموعه مربوط میشود. در همین راستا هفته گذشته در یک حاشیه مهم و بحثبرانگیز، جدلی بین گودرزی و امید نوروزی درگرفت. ماجرا به زمانی مربوط میشود که وزیر ورزش به شکل سرزده راهی تمرینات تیم ملی کشتی فرنگی شد. روایت شبکه اطلاعرسانی دانا را در این مورد بخوانید: «با توجه به انتقادات چند روز اخیر کشتیگیران از مسوولان مبنی بر اینکه از آنها حمایتی نمیشود و از پول خبری نیست، با توجه به اینکه گودرزی دست خالی به اردو آمده بود، امید نوروزی زمانی که وی قصد ترک خانه کشتی را داشت، خطاب به او گفت: چرا به کشتی نمیرسید؟ وزیر گفت: ما حواسمان هست که نوروزی دوباره گفت: نه حواستان نیست، ما الان فقط به خاطر رسول خادم کشتی میگیریم، به خاطر او مجانی هم کشتی میگیریم، من این حرفها را به عنوان نماینده همه بچهها میگویم. وزیر ادامه داد: بچهها خودشان زبان دارند! که نوروزی باز هم ناراحتی خود را ابراز کرد و گفت: من زبان همه تیم هستم!» بعدتر البته گودرزی در مورد این موضوع به «ایلنا» گفت: «صحبتم با ملیپوش کشتی بحث پدر و فرزندی بود!» حالا باید صبر کرد و دید طی این چند روز باقیمانده تا بازیهای آسیایی اینچئون رقم پاداشها اعلام میشود یا نه و اصولا چقدر قرار است به مدالآوران جایزه داده شود. شیوه برخورد با قهرمانان این رقابتها، بهطور قطع خیلی از مسائل را در مورد سیاستهای فرهنگی و اقتصادی وزارت ورزش روشن خواهد کرد.
ارسال نظر