تب ترکیه در جان تیم‌های ایرانی

بعد از فروکش کردن تب جام‌جهانی، تمام نگاه‌ها و اخبار تیم‌های فوتبال در جهان معطوف به لیگ‌های داخلی آنها شده است. در ایران هم تیم‌های لیگ برتری خود را برای لیگ چهاردهم آماده می‌کنند و در این بین تمرینات فشرده خود را در داخل و خارج از ایران پیگیری می‌کنند. فصل قبل اکثر تیم‌های ایرانی مناطق مناسب و خوش‌آب و هوایی مثل جزیره کیش، اردبیل، بروجرد یا بعضی از شهرهای شمالی را برای اردوی آماده‌سازی خود انتخاب کرده بودند که شاید بزرگ‌ترین دلیل این موضوع افزایش قیمت دلار بود.

اما برخلاف سال‌های گذشته باز هم مقصد اردوهای تدارکاتی تغییر کرد و باشگاه‌ها کشور ترکیه را برای برپایی اردوهای تدارکاتی انتخاب کرده‌اند.

تیم‌های فوتبال استقلال، پرسپولیس، سپاهان، تراکتورسازی، سایپا، پیکان، گسترش فولاد، استقلال خوزستان، راه‌آهن و ذوب‌آهن کشور ترکیه را برای تشکیل اردوی پیش‌فصل لیگ چهاردهم انتخاب کردند و این احتمال وجود دارد که چند تیم دیگر هم راهی کشور ترکیه شوند. در این بین تیم‌های صبای قم، ملوان بندرانزلی و نفت تهران هم قرار بود برای اردوی آماده‌سازی خود راهی ترکیه شوند که این تیم‌ها از برگزاری اردو در این کشور منصرف شده‌اند. در این بین گفته می‌شود تیم ملوان بندرانزلی به‌دلیل اینکه از بازیکنان سرباز استفاده می‌کند موفق به انجام اردوی خارج از کشور نشده است.

گفته می‌شود دلیل عمده اینکه به یکباره تمامی این تیم‌ها برای اردوهای آماده‌سازی خود کشور ترکیه را انتخاب کردند تلاش دلال‌ها برای رسیدن به سود‌های هنگفت است. چرا که از هدایت این تیم‌ها به کمپ‌های تمرینی این کشور سود می‌برند. کمپ‌هایی که امکانات تمرینی مناسبی هم دارند اما پول‌های هنگفتی را هم از تیم‌ها دریافت می‌کنند.

به هر حال به دلیل برگزاری این اردو‌ها ارز بسیار زیادی از کشور خارج خواهد شد. اردوهایی که معمولا با صرف هزینه‌هایی سنگین برگزار می‌شود و حداقل خرج ۲۰۰ میلیونی را به باشگاه‌ها تحمیل می‌کند. هزینه‌ای که البته جدا از پول پرداختی برای اجاره کمپ و زمین تمرینی و برگزاری بازی‌های تدارکاتی است.

بلیت رفت و برگشت هواپیما، هزینه‌های اسکان و هتل، ایاب و ذهاب و اجاره کمپ تمرینی از جمله موارد عمده هزینه‌های یک تیم برای برپایی اردوی تدارکاتی محسوب می‌شود. در این شرایط هزینه‌های هر نفر برای یک روز در این اردو بین ۹۰ تا ۱۱۰ دلار تخمین زده می‌شود و در شرایط فعلی که دلار با قیمت۳ هزارتومان مبادله می‌شود و ارز مبادله‌ای یا ارز دولتی فقط به کالاهای اساسی تعلق می‌گیرد هزینه هنگفتی برای یک تیم ایجاد خواهد شد. اگر هر تیم با بازیکنان، عوامل فنی و همراهان ۵۰ نفر را شامل شود و به ازای هر نفر ۱۰۰ دلار نیز هزینه کند روزی پنج هزار دلار هزینه خواهد شد که این رقم بسته به تعداد روزهایی که تیم‌ها در اردو خواهند بود افزایش چشمگیری خواهد داشت. متوسط حضور تیم‌ها در ترکیه یک هفته است و این به معنی هزینه ۴۵هزار دلاری یا ۱۳۵ میلیون تومان است. حالا اگر این رقم را در تعداد تیم‌های حاضر در ترکیه ضرب کنید به رقم یک میلیارد و ۲۱۵ میلیون تومان می‌رسد که معادل آن ارز از ایران خارج شده و به حساب کشور همسایه ریخته شده است. رقمی که می‌تواند توجه مدیران ورزش را به تجهیز کمپ‌های داخلی برای جلوگیری از خروج این پول از کشور جلب کند.