نگاهی به مشکلات مالی و اختلافات داخلی پرافتخارترین تیم اروپا
هوای بارسلونا آفتابی نیست
عکس: دنیای اقتصاد، نگار متیننیا
افتخارات باشگاه بارسلونای اسپانیا در دوسال اخیر رویایی بوده و کمتر باشگاهی را میتوان در تاریخ فوتبال جهان یافت که تا این حد در مدت کوتاهی به این افتخارات دست پیدا کرده باشد؛ ۸ قهرمانی در جامهای مختلف، رکورد ۹۹ امتیاز در یک فصل و حضور ۷ نفر از بازیکنان آن در تیم برنده جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، همه در کارنامه این تیم دیده میشود.
مترجم: امیررضا نوریزاده
عکس: دنیای اقتصاد، نگار متیننیا
افتخارات باشگاه بارسلونای اسپانیا در دوسال اخیر رویایی بوده و کمتر باشگاهی را میتوان در تاریخ فوتبال جهان یافت که تا این حد در مدت کوتاهی به این افتخارات دست پیدا کرده باشد؛ ۸ قهرمانی در جامهای مختلف، رکورد ۹۹ امتیاز در یک فصل و حضور ۷ نفر از بازیکنان آن در تیم برنده جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، همه در کارنامه این تیم دیده میشود. اما در پشت پرده مسائل مالی تیم، شرایط به گونه دیگری است و مدیران جدید باشگاه در این هفته هشدار دادهاند که دومین باشگاه ثروتمند جهان با مشکلات مالی متعددی روبهرو است و تداوم این مشکلات میتواند مشکلات جدی را در جذب بازیکنان بزرگ در سالهای آینده به وجود آورد. به رغم افزایش درآمدهای باشگاه در سالهای اخیر، ساندرو راسل، مدیر باشگاه بارسلونا اعلام کرده به خاطر هزینههای سرسامآور سال گذشته باشگاه تقریبا ۸۰ میلیون یورو از دست داده و امیدواریم در این فصل با سرمایهگذاری روی جوانان کاتالان بتوانیم این ضرر مالی را به ۲۱ میلیون یورو کاهش دهیم.
شیوه متفاوت مالکیت و درآمدزایی
بارسا و رئال مادرید در ورزش جهان جایگاهی ویژه دارند و مدیریت آنها شیوهای کاملا غیرمعمول دارد. در جایی که تیمهای مهم لیگهای اروپایی از جمله چلسی، آرسنال یا میلان مالکان خصوصی دارند، این دو باشگاه اسپانیایی به هواداران تعلق دارند و دهها هزار نفر عملا در انتخاب هیات مدیره آن نقش ایفا میکنند. این شیوه مدیریت سبب تداوم قدرت آنها در یک قرن اخیر شده، اما با وجود این همیشه مسائل مالی و رقابتهای نه چندان اخلاقی برای کنترل مدیریت باشگاه بر این قدرت ورزشی سایه انداخته است و این بار نوبت بارسا است تا این سایه شوم را تجربه کند.
ولی اجرایی شدن پیشنهادی رسانهای میتواند شرایط را کاملا برای این دو تیم در سالهای پیشرو تغییر دهد. درحالی که چین به اقتصاد تمام کشورهای جهان با کالاهای نه چندان مرغوبش حمله کرده، این بار باشگاههای اسپانیایی و در صدر آنها رئال و بارسا در پی این کار هستند. در صورتی که قرارداد فروش حق پخش بازیهای لالیگا به چین نهایی شود، هر کدام از باشگاههای مذکور میتوانند به درآمد ۱۵۰ میلیون یورویی تازهای دست پیدا کنند. اسپانیا درحال حاضر روش مشخصی برای فروش حق پخش تلویزیونی در چین یا حتی شرق آسیا ندارد که البته مشکل به خاطر عدم فروش کلی حق پخش است و هر کدام از باشگاهها سهم خودشان را در این میان طلب میکنند.
البته در اسپانیا، رئال و بارسا همیشه متفاوت از سایرین عمل کردهاند و برای مثال در سال گذشته رامون کالدرون مدیر پیشین باشگاه اعلام کرد که حق پخش بازیهای باشگاه برای ۷ سال به مبلغ ۸۶۰ میلیون یورو به شرکت مدیاپرو فروخته شده است و البته این شرکت پیش از این هم برای خرید حق پخش بازیهای بارسا مبلغ مشابهی پرداخت کرده بود، ولی در مقابل، تیمهای دیگر لالیگا شانسی برای کسب این درآمدهای نجومی ندارند و درآمد تیمهای خوبی مثل آتلتیکو مادرید و ویارئال در سال به زحمت به ۱۰ میلیون یورو میرسد.
با این اوصاف، اگر قرارداد پخش بازیهای دو تیم بارسا و رئال به چین قطعی شود، در این صورت باید انتظار داشت زمان برگزاری بازیهای ال کلاسیکو در هر فصل به ظهر منتقل شود تا بینندگان در شرق آسیا هم شانس تماشای به موقع آنها را داشته باشند.
توفان در راه است؟
با این همه شرایط مالی کنونی بارسا به گونهای است که در صورت عملی نشدن این قرارداد تازه امکان بالا گرفتن اختلافات مالی بین لاپورتا و راسل در هفتههای آینده بسیار زیاد است.
از یک سو، لاپورتا عنوان کرده تیمی رویایی را برای بارسا ساخته که حتی مربیان تیم ملی هم با تکیه بر آن توانستند در بازیهای جام جهانی ۲۰۱۰ قهرمان شوند. به گفته او بهترین نتایج ورزشی و اقتصادی در دوره مدیریت او برای بارسا رقم خورده است. لاپورتا این روزها در تدارک تقویت حزب سیاسیاش برای حضور هر چه قویتر در انتخابات پارلمانی و رسیدن به رویای دولت مستقل کاتالان است. او از نظر مالی به ظاهر آمار خوبی داشت و درآمدهای باشگاه را از ۲۹۷ میلیون یورو در سال ۲۰۰۷ به ۴۱۵ میلیون یورو در سال ۲۰۱۰ رساند.
در مقابل مدیریت جدید اشاره دارد که میزان هزینههای باشگاه هم به نحو چشمگیری افزایش یافته و از ۲۸۳ میلیون یورو در سال ۲۰۰۷ به ۴۸۶ میلیون یورو در سال ۲۰۱۰ رسیده است. میزان بدهیهای باشگاه هم به این ترتیب از ۲۹۱ میلیون یورو به ۴۳۰ میلیون یورو رسیده است.
انتقادها از لاپورتا تنها به خاطر این ارقام نبوده است، بلکه به او خرده میگیرند که چرا بازیکنان خوبی از جمله رونالدینیو یا اتوئو کامرونی را که هنوز در سطح خوبی بودند از دست داد. اتوئو که با بارسا به قهرمانی اروپا رسیده بود پس از اختلاف با لاپورتا به اینتر رفت و در نیمه نهایی لیگ قهرمانان بارسا را شکست داد و باز هم به قهرمانی اروپا رسید. در مقابل بارسا بیش از ۴۰ میلیون دلار پول نقد را به اضافه او به اینتر داده بود تا بتواند زلاتان سوئدی را به خدمت بگیرد، اما اختلاف زلاتان با گواردیولا سبب جدایی او از بارسا و انتقالش به میلان شد.
زلاتان با ارزش تقریبی ۷۰ میلیون یورو بزرگترین خرید باشگاه بارسا در ۱۰۰ سال اخیر بود، ولی ضرر ۳۷ میلیون دلاری بارسا بر سر این انتقال زمانی پررنگتر شد که راسل اعلام کرد به خاطر خرجهای بیبرنامه قبلی قادر به ارائه پیشنهادی بالاتر به باشگاه آرسنال برای خرید فابرگاس نیست.حالا با تلاشهایی که راسل برای کشاندن پای لاپورتا به دادگاه داشته، باید دید سرانجام این اختلاف چه میشود و هوای بارسا چه زمان آفتابی خواهد شد؟
ارسال نظر