جام به‌ایران برنمی‌‌گردد

حدیث علمی

تیم والیبال نوجوانان‌ایران یکشنبه شب در دیدار نهایی پانزدهمین دوره رقابت‌های قهرمانی نوجوانان جهان مقابل صربستان با نتیجه ۳ بر ۲ شکست خورد تا نتواند از عنوان قهرمانی خود در‌این رقابت‌ها دفاع کند. نوجوانان ایران که برای دومین بار در جریان‌این مسابقات مقابل صربستان به میدان می‌رفتند، پیش از فینال در یک بازی زیبا آرژانتین را از پیش رو برداشتند تا امیدشان برای تکرار قهرمانی بیشتر شود اما در پایان‌این صرب‌ها بودند که در سالن مسابقات دور قهرمانی زدند.

تیم ایران در مرحله‌ نخست این بازی‌ها برابر آمریکا شکست خورده بود، اما با پیروزی برابر ژاپن و صربستان به مرحله دوم رسید. در این مرحله هم با پیروزی برابر تیم‌های اسپانیا، تونس و روسیه به مرحله نیمه نهایی رسید که با پیروزی برابر آرژانتین در این مرحله راهی دیدار نهایی شد.

در روز آخرمسابقات شاگردان یوتسا ست‌کوویچ ست اول دیدار پایانی را با نتیجه (۲۵ بر۲۲) به حریف خود واگذار کردند اما در گیم‌های دوم و سوم موفق شدند با نتایج (۲۵ بر۲۰) و (۲۵ بر۱۷) از حریف خود پیش بیفتند. با‌این حال روند موفقیت آمیز تیم‌ایران تداوم نیافت و صرب‌ها در ست چهارم با حساب (۲۵ بر۲۰) مقابل تیم‌ایران به برتری رسیدند. درنهایت تیم‌ایران در ست تعیین کننده پنجم با نمایش یک بازی پراسترس (۱۵ بر۱۱) شکست خورد تا نتواند قهرمانی سال گذشته اش را تکرار کند. نوجوانان‌ایران با شکست در‌این بازی، پاداش ویژه‌ای که محمدرضا داورزنی‌، رییس فدراسیون والیبال وعده داده بود را هم از دست دادند. اما صربستان در شرایطی جام قهرمانی را از‌ایران گرفت که برای نخستین بار در رقابت‌های این رده سنی حاضر می‌شد و با تکیه بر قدرت و هماهنگی خوب تیمی‌توانست ایران مدافع عنوان قهرمانی را در رسیدن به دومین قهرمانی پیاپی ناکام بگذارد.

در پایان بازی‌، یوتسا ست کوویچ، سرمربی صرب تیم ملی‌ایران که شاگردانش بازنده بازی بودند و هموطنانش جام را بالای سر برده بودند، گفت: «از قهرمانی تیم کشورم خوشحالم و از باخت پسرانم ناراحتم.» او که در نشست خبری بعد از دیدار با صربستان صحبت می‎کرد درباره بازی فینال گفت: «می‎دانستم که دیداری سخت پیش رو داریم اما صرب‎ها در‌این بازی انگیزه بهتری داشتند و تهاجمی‎تر و قوی‏‎تر از‌ایران کار کردند.» او ادامه داد: «در هر حال من به کادر مربیگری تیم‌ایران و همچنین بازیکنانم تبریک می‎گویم چون عملکرد خوبی داشتند.» در همان جلسه، فرهاد سال افزون، کاپیتان تیم والیبال نوجوانان‌ایران گفت: «به بازیکنان صربستان به خاطر کسب عنوان قهرمانی جهان و بازی خوبی که مقابل ما ارائه کردند، تبریک می‎گویم.» او با ابراز ناراحتی از شکست تیمش در دیدار نهایی مسابقات قهرمانی جهان و ناکامی‌ از دستیابی دوباره به مدال طلا‌این بازی‎ها‌، ادامه داد: «برای مربی تیمم متاسفم که نتوانستیم برنده دیدار سرنوشت‎ساز مقابل صربستان در مرحله فینال باشیم.»

همچنین «میلان دیوریسیچ»، فسرمربی تیم والیبال نوجوانان صربستان پس از کسب عنوان نخست تیمش در رقابت‌های قهرمانی جهان گفت: «بازی دشواری مقابل تیم‌ایران داشتیم. ما شروع خوبی داشتیم و با آرامش بیشتری نسبت به حریف بازی را دنبال می‎کردیم. در ست آخر هم هیچ اشتباهی از بازیکنان ما سر نزد تا نهایتا پیروز میدان شویم.» «الکساندر آتاناسیه‌ویچ» کاپیتان تیم والیبال نوجوانان صربستان هم در حالی که پیروزی تیمش را تاریخی توصیف می‌کرد، گفت: «‌این مشکل‎ترین بازی زندگی‎ام بود.» او ادامه داد: «انگیزه ما در دیدار نهایی به بالاترین حد ممکن رسیده بود. حتی وقتی ما «اوروس» را در ست دوم به دلیل آسیب دیدگی از دست دادیم بازهم احساس کردیم که می‎توانیم برنده از زمین خارج شویم. او روی نیمکت گریه می‎کرد و ما می‎خواستیم به خاطر او هم که شده برنده از زمین خارج شویم.»

اما به غیر از بازی دو تیم‌ایران و صربستان، در آخرین روز مسابقات یک بازی دیگر هم برگزار شد و آرژانتین با ثبت پیروزی سه بر صفر مقابل روسیه، عنوان سوم را از آن خود کرد. اسپانیا، تونس، هند و‌ایتالیا هم رده‌های بعدی جدول رده بندی را از آن خود کردند. تیم‌های برزیل، آمریکا، لهستان، فرانسه‌، مصر‌، ژاپن و پورتوریکو هم پایین تر از تیم‌های دیگر قرار گرفتند.

جای خالی ایرانی‌ها بین بهترین‌ها

در پایان یازدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان جهان ۷ بازیکن برتر‌این جام به عنوان بهترین و امتیازآورترین بازیکن، برترین آبشارزن، دفاع، سرویس‎زن، پاسور و لیبرو معرفی شدند اما هیچ یک از بازیکنان تیم کشورمان که به عنوان مدافع عنوان قهرمانی در‌این مسابقات شرکت کرده بودند نتوانسته‎اند جایگاهی در جمع برترین‎ها داشته باشند. بر اساس تصمیم کمیته فنی مسابقات، بهترین بازیکن‌این رقابت‌ها الکساندر آتاناسیه‌ویچ از صربستان بود. لوکا وتوری‌ایتالیایی بیشتر از دیگر بازیکنان امتیاز کسب کرد و کسی بهتر از ماساهیرو یاناگیدا از ژاپن، آبشار نزد. عنوان بهترین دفاع به سپاستین سول از آرژانتین رسید و احمد کربوآ از الجزایر هم به عنوان بهترین سرویس زن مسابقات انتخاب شد. احمد الساید مصری بهترین پاسور بازی‌ها بود و بین لیبروها هم آنتونی لابرس از اسپانیا توانست عملکرد بهتری به نمایش بگذارد.

احتیاط، ترس و احساس

بعد از شکست‌ایران در دیدار پایانی مسابقات جهانی والیبال نوجوانان، یکی از اعضای کمیته مربیان فدراسیون والیبال گفت: «برنامه‌ریزی و تدارک خوب باعث شد که در تیم نوجوانان نتیجه بگیریم؛ اما تکرار عنوان قهرمانی کار ساده‌ای نیست.» حسین حسینی ادامه داد: «مهم‌تر از برنامه‌ریزی خوب، اجرای خوب برنامه است.

از دو سال پیش که نوجوانان والیبال ایران قهرمانی آسیا را بدست آوردند، فدراسیون برای این تیم برنامه‌ریزی و تدارکات خوب در نظر گرفت و مربیان با تجربه و کادر کارآمد را برای این تیم انتخاب کرد. در اردو هیچ مشکلی وجود نداشت. طبیعی است این عوامل در روحیه‌ نوجوان‌ها بسیار تاثیرگذار است. وقتی کار اصولی انجام می‌شود، جواب می‌گیریم. فدراسیون مزد زحماتش را گرفت و باید به آنها خسته نباشید بگوییم.»

او درباره نتایج اخیر تیم‌های والیبال‌ایران گفت: «توقع جامعه‌ والیبال برای جوانان و نوجوانان والیبالیست بالا رفته است. همه انتظار داشتند که جوانان حداقل مقام سومی جهان را تکرار کنند و نوجوانان با تکرار عنوان قهرمانی به ایران برگردند، در حالی که مسابقات جهانی با مسابقات دیگر تفاوت اساسی دارد. تا وارد میدان نشویم این تفاوت را درک نمی‌کنیم. مثلا تیم‌های برزیل و روسیه که همیشه در والیبال خوب ظاهر می‌شوند ممکن است در آن مقطع زمانی جوانان و نوجوانان خوبی نداشته باشند و یا امسال لهستان و فرانسه به‌رغم همه‌ توانمندی‌ها حتی جزو هشت تیم قرار نگرفتند.»

او ادامه داد: «در مسابقات رده نوجوانان چون نفرات جدید هستند، تیم‌ها شناختی از قبل روی هم ندارند. به نظر من یکی از دلایلی که کمی روی شکست تیم ملی نوجوانان اثرگذار بود، این بود که چند روز قبل از مسابقات تیم ایران دیدار دوستانه با صربستان انجام داد و این امر باعث شد تیم صربستان روی تیم ایران شناخت پیدا کند. وقتی یک تیم قهرمان است، تمام تیم‌ها از او می‌ترسند و این ترس و استرس در رده نوجوانان روی عملکرد بازیکنان بیشتر تاثیر می‌گذارد. بازی با صربستان قبل از مسابقه اشتباه کوچکی بود که ست‌کوویچ انجام داد.»حسینی اضافه کرد: «البته نمی‌توان این مورد را عامل اصلی شکست تیم ملی نوجوانان ایران دانست. یکی دیگر از عواملی که باعث شکست شد، این بود که ملی‌پوشان ایران بیش از حد مغرور شده بودند و با توجه به اینکه دو بار پیش از این صربستان را برده بودند، فکر می‌کردند این بار نیز برنده میدان هستند.»