خبر ویژهتحلیل اقتصاد ورزش ایران بین سالهای ۸۰ تا ۸۴
صنعت ورزش و ارتباط آن با GDP
صنعتی شدن ورزش و تفریحات سالم یکی از رویدادهای مهم قرن گذشته به شمار میرود. مولین (۱۹۸۳) برای اولین بار از ورزش به عنوان یک صنعت یاد کرد. او اشاره داشت: هرگونه فعالیت ورزشی آماتور و حرفهای که موجبات افزایش ارزش افزوده کالا و خدمات ورزشی را فراهم کند، صنعت ورزش محصوب میشود.
قسمت آخر
صنعتی شدن ورزش و تفریحات سالم یکی از رویدادهای مهم قرن گذشته به شمار میرود. مولین (۱۹۸۳) برای اولین بار از ورزش به عنوان یک صنعت یاد کرد. او اشاره داشت: هرگونه فعالیت ورزشی آماتور و حرفهای که موجبات افزایش ارزش افزوده کالا و خدمات ورزشی را فراهم کند، صنعت ورزش محصوب میشود. پیتز، فیلدینگ و مایلر در تایید تعریف مولین همه محصولات، کالاها، خدمات، اماکن و افراد مرتبط با ورزش را اجزای صنعت ورزش معرفی میکنند. در جای دیگر پیتزواستاتلر (۱۹۹۶) در رابطه با تعریف صنعت ورزش بر بازارهای مرتبط با ورزش، آمادگی و تفریحات سالم تاکید دارند. در کل صنعت ورزش به مجموعه فعالیتهای مرتبط با تولید و بازاریابی کالاها و خدمات ورزشی گفته میشود که در ارتقای ارزش افزوده نقش داشته باشند. پارکز و همکاران (۲۰۰۶)، اجزای صنعت ورزش را براساس نوع فرآورده مرتبط با آنها به سه دسته تقسیم کردهاند که شامل سه بخش عملکرد ورزشی، تولیدات ورزشی و توسعه ورزشی در صنعت ورزش میباشد. دایر ملور، میستیلیس و مولز (۲۰۰۵) مهمترین نقش رویدادهای ورزشی را جذب گردشگر و پوشش رسانهای معرفی میکنند. ولی علاوه بر آن، به نقل و انتقالات بازیکنان، صدور مربی، فروش بلیت، تبلیغات میادین ورزشی، ایجاد امکانات و تاسیسات ورزشی، شرطبندیها و جذب حامیان مالی که از جمله دیگر دستاوردهای رویدادهای ورزشی به عنوان اصلیترین محصول این صنعت است نیز میتوان اشاره کرد. هانی (۲۰۰۶) در تحقیقی که درمورد ارزیابی اندازهای مربوط به صنعت ورزش در اقتصاد ملی استرالیا انجام داده بیان کرد که اگر هدف ورزش مقایسه صنعت ورزش با کل اقتصاد باشد قضیه متفاوت است و مقایسه تولید ناخالص ملی بخش ورزش GDSP با تولید ناخالص داخلی (GDP) ممکن است تا حدی به هم مربوط باشند با این وجود GDP ارزیابی میکند که باید کل هزینه روی ورزش باشد.
بنا به تحقیقات انجام شده، اجزای اصلی صنعت ورزش در کرهجنوبی شامل کالاها، خدمات و تسهیلات ورزشی است. بخش خدمات به سه قسمت جداگانه بازاریابی، مرحلهبندی و اطلاعات ورزشی تقسیم میشود.
همچنین در استرالیا صنعت ورزش را براساس محصولات ورزشی به چهار قسمت عمده تقسیم کردهاند.
۱ - خدمات حرفهای: مربیان، ورزشکاران، پزشکان ورزشی و مراکز آمادگی جسمانی ، ۲ - کالاها و تجهیزات: پوشاک، کفش، تجهیزات ، ۳ - رویدادها: مدیران و برنامهریزان، ۴ - رسانهها: رادیو، تلویزیون، روزنامه، مجله.
پارکز و همکاران (۲۰۰۷)، اجزای صنعت ورزش را براساس نوع فرآورده مرتبط با آنها به سه دسته تقسیم کردهاند که شامل سه بخش عملکرد ورزشی، تولیدات ورزشی و توسعه ورزشی در صنعت ورزش است. ارزش تولیدات نظامهای اقتصادی نشان دهنده توان اقتصادی یک کشور میباشد. یکی ازشاخصهای مهم اقتصادی که تا حد بسیار زیادی توانایی اقتصاد یک کشور را در تامین نیازهای مصرفی جامعه مشخص میکند، تولید ناخالص داخلی (GDP) است که عبارتند از: مجموع تولید کالاها و خدمات بخشهای مختلف اقتصادی که در محدوده جغرافیایی یک کشور طی یک دوره زمانی خاص، مثلا یک سال به دست میآید و از سه روش تولید، درآمد و هزینه قابل محاسبه است.
در این تحقیق، پس از جمعآوری و طبقهبندی دادههای مربوطه، صنعت ورزش در دو بخش تولید ناخالص داخلی کشور و تولید ناخالص داخلی بخش ورزش و بررسی تعیین سهم وضعیت اقتصادی صنعت ورزش از کل اقتصاد کشور، به همراه تغییات آن از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴، محاسبه و ارائه میشود. قبل از بررسی، ابتدا تغییرات هزینههای مصرفی کشور در قالب چهار گروه مصارف هزینهای خصوصی، دولت، تشکیل سرمایه و مبادلات خارجی مطالعه گردید. سپس محاسبات مربوط به GDP بخش ورزش، با استفاده از هزینههای ورزشی کشور در قالب زیرگروههای فوق انجام گردید.
این تحقیق عنوان پژوهشی است که از سوی «یحیی کیان مرز» دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه در ششمین همایش بینالمللی تربیتبدنی و علوم ورزشی کیش ارائه شد.
ارسال نظر