فصل نقل و انتقالات لیگ نهم فوتبال ایران در شرایطی سپری می‌شود که از بین ۱۸ تیمی که در لیگ هشتم حضور داشتند ۱۵ تیم یا مدیرعامل خود را تغییر داده‌اند یا اقدام به تعویض سرمربی و کادر فنی خود کرده‌اند. فصل نقل و انتقالات، فرصتی است برای بازسازی تیم‌ها اما در لیگ ایران این فصل به‌صورتی دیگر معنا می‌شود. اینجا «بازسازی و ترمیم» به صورتی دیگر تعریف می‌شود و تیم‌ها تمام ناکامی و شکست خود را در تغییر و تحول عمده در کادر فنی و بازیکنان می‌بینند. در لیگ ایران حتی چیزی فراتر از این هم اتفاق می‌افتاد، مدیران باشگاه‌ها هم مانند مربیان امنیت شغلی ندارند و خیلی راحت در پایان فصل یا استعفا می‌دهند یا ناچار به استعفا می‌شوند.

در پایان فصل هشتم لیگ برتر تنها سه تیم سایپای کرج، ملوان بندرانزلی و استقلال اهواز بدون تغییر و تحول در رده مدیریتی و کادر فنی گام به لیگ نهم می‌گذارند. اینکه در روزهای آینده سه تیم یاد شده هم دستخوش تغییر و تحول نشوند، تضمین شده نیست و ممکن است گذر حوادث چهره آنها را نیز تغییر دهد. از سوی دیگر ۱۲ تیم با آرایشی متفاوت در رده مدیریتی یا فنی مهیای لیگ نهم می‌شوند.

آنچه از اتفاقات روی داده پس از پایان لیگ هشتم می‌گذرد بی‌ثباتی تیم‌های فوتبال ایران در لیگ برتر است، چه آنهایی که ناکام بوده‌اند و چه آنهایی که قهرمان شده‌اند یا عملکرد قابل قبولی داشته اند، دچار تغییراتی شده‌اند که در برخی از آنها ردپای سیاسیون نیز دیده می‌شود. با نگاهی به این تغییرات ثابت می‌شود که فوتبال ایران هنوز به ثباتی که بتوان به آینده آن امیدوار بود دست پیدا نکرده است و بی ثباتی در مدیریت و کادر فنی هنوز هم بزرگترین آفت در این رشته پرطرفدار است. با این همه تغییرات باید تعویض مربیان تیم ملی در ماه‌های اخیر را هم اضافه کرد که رکورد جدیدی در فوتبال کشور به ثبت رسید.

در فصلی که گذشت استقلال تهران و ذوب‌آهن موفق‌ترین تیم‌ها بودند؛ اما سیل تحولات به این دو تیم هم رحم نکرد. پاداش قهرمانی قلعه نویی امتناع از تمدید قراردادش بود و دستیارش صمد مرفاوی جانشین او در استقلال شد.

برای سعید آذری و اعضای هیات مدیره ذوب آهن نیز پس از قهرمانی این تیم در جام حذفی سرنوشت حبیب کاشانی و همراهانش در پرسپولیس رقم خورد که پس از قهرمانی در لیگ برتر ناچار به استعفا شدند. با رفتن آذری و آمدن دلیلی بر کرسی مدیریتی باشگاه ذوب آهن به جایگاه ابراهیم زاده، خدشه‌ای وارد نیامد و او همچنان سرمربی ذوب آهن خواهد بود.

مظلومی سرمربی مس کرمان است؟ هنوز هیچ کس

نمی‌تواند با اطمینان به این پرسش پاسخ دهد. او برای ماندن در مس کرمان شرایطی دارد که تا به امروز تنها وعده تحقق آنها را شنیده است. مسوولان باشگاه مس کرمان تا به امروز شاهد جدایی چند بازیکن تاثیرگذار خود چون امیرحسین صادقی، مرتضی ابراهیمی و فرزاد آشوبی بوده‌اند. ادامه کوچ ستاره‌های مس کرمان می‌تواند دوران مظلومی را در این تیم پایان دهد، او که یکی از اصلی‌ترین شرایطش برای ماندن در مس کرمان حفظ بازیکنان اصلی فصل گذشته بوده است.

باشگاه سپاهان همان‌طور که پیش بینی می‌شد به همکاری خود با فرهاد کاظمی خاتمه داد و امیر قلعه نویی جانشین او شد. قلعه‌نویی چهارمین مربی است که طی یک‌سال گذشته هدایت تیم فوتبال سپاهان اصفهان را برعهده گرفته است. به همان اندازه که نیمکت مربیگری تیم سپاهان لرزان است، صندلی مدیرعامل این باشگاه مستحکم است. محمدرضا ساکت با وجود ناکامی‌های اخیر سپاهان کماکان مهره مورد اعتماد هیات مدیره سپاهان است.

پرسپولیس را می‌توان بلاتکلیف‌ترین تیم حال حاضر فوتبال ایران دانست. انصاری فرد و دیگر مدیران پرسپولیس از فردای خود در این باشگاه بی خبرند با این حال سعی می‌کنند در بازار نقل و انتقالات حضوری پررنگ داشته باشند. آنها که در روز ششم خردادماه به همکاری خود با وینگادا پایان دادند، هنوز جانشین او را هم انتخاب نکرده‌اند. در حال حاضر مدیران پرسپولیس سوار موج شایعات به پیش می‌روند و سرانجامشان مشخص نیست.

صبای قم در آستانه دگردیسی است. این تیم با رفتن کریم ملاحی و بازگشت احمد شهریاری انتظار روزهایی تازه را می‌کشد و خداحافظی فیروز کریمی و دستیارانش از قم تقریبا قابل پیش بینی است.

فولادخوزستان را می‌توان اولین تیم لیگ برتری خواند که هنوز فصل هشتم تمام نشده بود، برای فصل نهم تدارک می‌دید. لوکا بوناچیچ در هفته سی و چهارم لیگ برتر جای مجید جلالی را گرفت تا سرخپوشان خوزستان هم در فصل تحول فوتبال ایران بی سهم نباشند.

مقاومت سپاسی شیراز پس از حضور غلامحسین پیروانی در تیم امید، با محمود یاوری وارد مذاکره شد و هر چند هنوز به طور رسمی خبر سرمربیگری یاوری اعلام نشده است، اما هر دو طرف توافق برای فصل آینده را تایید کرده‌اند.

در میان تیم‌های لیگ برتری پیکان هنوز وضعیتی بلاتکلیف دارد و مشخص نیست علی اصغر مدیرروستا فصل آینده هم سرمربی این تیم خواهد بود یا نه؟ اما گمانه‌زنی‌های فوتبالی حکایت از آن دارد که مسوولان این باشگاه مذاکراتی را با فیروز کریمی داشته‌اند.

پاس همدان، راه‌آهن شهرری و ابومسلم مشهد نیز سه تیمی هستند که انجام تغییرات در کادر فنی شان قطعی است؛ اما هنوز گزینه‌های نهایی خود را مشخص نکرده‌اند. پاس همدان با وینکوبگوویچ قطع همکاری کرده است. ابومسلم مشهد هنوز بلاتکلیف و مشغول بازی با اسم‌های بزرگ است و راه آهن هم ظاهرا به دنبال مربی خارجی است تا مهدی تارتار به عنوان دستیار او کار کند.

سه تیم برق شیراز، داماش گیلان و پیام مشهد که از لیگ هشتم به لیگ دسته اول سقوط کرده‌اند، فعلا در کما به سر می‌برند و وضعیت فصل آینده آنها هم به طور کامل مشخص نیست.