صعود پس از 16 سال حسرت

نیلوفر کنگرانی - تیم‌ملی فوتسال ایران در چهارمین دیدار خود در مرحله مقدماتی توانست با نتیجه ۳ بر ۲ تیم‌ملی چک را شکست دهد و پس از ۱۶ سال توانست طلسم عدم صعود از این مرحله را شکسته و به جمع هشت تیم برتر راه پیدا کند.

سال ۱۹۹۲، آخرین خاطره‌ای است که ما از صعود از مرحله مقدماتی و حتی بالاتر از آن، حضور در جمع چهار تیم برتر دنیا داریم. بعد از آن سال تیم‌ملی ما اگرچه همیشه قدرت برتر آسیا بود و هیچ تیمی را حریف خود نمی‌دید، اما در جام جهانی قدرت آسیا تنها زنگ تفریحی برای حریفان بود. چهار سال پیش و جام جهانی گواتمالا، آخرین خاطره تلخ ما از بزرگ‌ترین و معتبرترین تورنمنت فوتسال است. چهار سال پیش تیم‌ملی ما با سرمربی‌گری حسین شمس راهی این کشور شد و در گروهی که حریفان سرسختی داشت به عنوان سومین گروه رضایت داد.

این عدم نتیجه‌گیری مسوولان وقت فدراسیون را بر آن داشت که به فکر استخدام مربی خارجی بیفتد و بدین ترتیب «جوراندیوو دوناتا»ی برزیلی راهی ایران شد و هدایت تیم‌ملی را برعهده گرفت. حضور این مربی برزیلی سرآغازی بود بر باندبازی در تیم‌ملی. این باندبازی‌ها باعث شد که تیم‌ملی ایران نتایج بسیار بدی بگیرد و در اوج این ناکامی‌ها برای اولین بار از رسیدن به مقام قهرمانی آسیا باز بماند.

آمدن عباس ترابیان به عنوان رییس کمیته فدراسیون فوتسال مصادف شد با بازگشت حسین شمس به نیمکت سرمربی‌گری. شمس در این مدت که از تیم‌ملی دور بود به کویت رفت و سرمربی‌گری تیم‌ملی فوتسال این کشور را به عهده گرفت. اگر خیلی‌ها اعتقاد داشتند آمدن مجدد شمس آزمودن مجدد یک آزموده است، اما شمس این بار با کوله‌باری از تجربه به تیم‌ملی باز می‌گشت. شمس پس از بازگشت در اولین گام تیم‌ملی را از باندبازی‌ها پاک کرد. در گام دوم با حضور باتجربه‌ها اعتبار از دست رفته ایران در آسیا را برگرداند و مجددا قهرمان شد و در گام سوم بازیکنان را از تیم‌ملی امید به بزرگسالان تزریق کرد.

مصطفی نظری، دروازه‌بان تیم ملی، مصطفی طیبی و اسدزاده که هر سه ستاره‌های ایران در رقابت‌ها بودند از جمله این جوانان آینده دارند.

تیم ملی در جام جهانی در اولین گام توانست اسپانیایی که دو بار در تدارکاتی به آن باخته بودند را با سه گل متوقف کند. اگر چه بازیکنان اسپانیا تک به تک از لحاظ تاکتیکی از تک‌تک بازیکنان ما سر بودند، اما شمس آنها را مغلوب تاکتیک تیمی ما کرد تا با یک امتیاز ارزشمند این رقابت‌ها را آغاز کنیم. حریف دوم ما لیبی بود که تیم ما با حضور جوانانی همچون دانشور، عظیمایی و ... توانست از سد آن بگذرد. اروگوئه که ما آنها را پیش از این در جام «گرند پری» (معتبرترین تورنمنت برزیل) شکست داده بودیم مقابل تیم ذخیره‌های ما شکست خورد تا ما اقتدارمان را حتی با تیم دوم به تصویر بکشیم و آخرین قدم جمهوری چک. ملی‌پوشان ایران با یک بازی کاملا منطقی در حالی که چک در پنج دقیقه پایانی با ۵ بازیکن (اضافه شدن دروازه‌بان) حمله می‌کرد توانست ۳ بر ۲ برنده باشد و به عنوان تیم دوم از گروه خودش صعود کند تا در مرحله بعدی با تیم‌های برزیل، ایتالیا و اوکراین همگروه شود. پایگاه اینترنتی فیفا پیرامون دیدار ایران و جمهوری چک و تمجید از وحید شمسایی نوشت: کاپیتان ایران با هدایت و رهبری مثال‌زدنی خود نقش عمده‌ای در پیروزی حیاتی تیمش برابر جمهوری چک ایفا کرد. در نتیجه ۲ بر یک به سود ایران با گلی که به ثمر رساند بارها در جلوی دروازده حریف خطرساز شد و با تقویت خود، رقابت تیم آسیایی در جام جهانی ۲۰۰۸ را زنده نگه داشت.

حسین شمس نیز پس از پایان بازی گفت: «بازی فوق‌العاده دشواری بود. هر زمان که از این تیم جلو می‌افتادیم آنها به بازی برمی‌گشتند در دقیقه آخر هم با چاشنی شانس به گل آخری رسیدیم و توانستیم هم امتیاز با قهرمان جهان و تنها به دلیل اختلاف گل کمتر با ۱۰امتیاز به مرحله بعد صعود کنیم. رییس سازمان پیش از سفر، به تیم ملی قول داده بود در صورت صعود ایران به مرحله دوم به هر یک از بازیکنان یک خودرو ۲۰۶ اهدا کند. اکنون وقت آن است که علی‌آبادی این خبر را اعلام کند تا بازیکنان بتوانند پیش از بازی مقابل برزیل با روحیه دو چندان به مصاف حریف بروند.