پایان خسارت‌زدن تماشاگران فوتبال به اتوبوس‌ها‌ی شرکت واحد

شریفی: این اتفاق فال نیک فوتبال است

گروه ورزش- هیجان و واکنش‌های طرفداران فوتبال بخشی از جذابیت‌های این رشته‌ ورزشی است، اما زمانی که این هیجانات به ناهنجاری و رفت‌های غیرقابل کنترل ختم می‌شود باید به دنبال فرمول‌هایی برای پایان دادن به رفتارهای غیراخلاقی در محیط ورزش بود.

سالیان سال بازی‌های بزرگ فوتبال ایران از جمله داربی پایتخت بهانه‌ای برای تسویه حساب هواداران خشمگین با وسایل نقلیه عمومی به خصوص اتوبوس‌های شرکت واحد بود. موجی که از درون ورزشگاه آغاز می‌شد ناگهان به درون اتوبوس‌ها رسیده و بر سر شیشه‌ها و امکانات درون اتوبوس تخلیه می‌شد، اما در طول یکی دو سال اخیر برگ جدیدی در این خشونت سنتی رقم خورده است؛ زمانی که یک سال پیش و پس از داربی شصت وسوم عنوان شد که هیچ کدام از اتوبوس‌های شرکت واحد آسیب ندیده‌اند این موضوع تا اندازه‌ای غیرقابل باور می‌نمود. با این حال اکنون با روش‌های آموزشی و همچنین کنترلی شرایط به گونه‌ای رقم خورده است که دیگر خطری اتوبوس‌های شرکت واحد را تهدید نمی‌کند.

پایان خشونت در اتوبوس‌ها

یک روز پس از داربی شصت و پنجم اعلام شد که هیچ خسارتی به اتوبوس‌های شرکت واحد وارد نشده است.

مهندس بیژنی، مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در این باره گفت: باید از تماشاچیان تشکر کنیم؛ چرا که بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد این مسابقه خسارتی برای اتوبوس‌های این شرکت در پی نداشته است. این رفتار آنها قابل تحسین است.

وی پیش از این نیز از عدم ایجاد خسارت برای اتوبوس‌های شرکت واحد در داربی‌های سال گذشته خبر داده بود.

در هر صورت چه ابزارهای کنترلی و چه ابزارهای آموزشی در کار باشد این اقدام انجام شده از سوی شرکت واحد در ایجاد فضایی که تماشاگران بتوانند با آرامش از وسایل نقلیه عمومی استفاده کرده و حق فرهنگ استفاده از این وسایل را نیز به خوبی ادا کنند جای تقدیر دارد.

وقتی خون به مغز نمی‌رسد

اما چه زمانی هیجانات تماشاگران از کنترل خارج می‌شود؟ مصطفی تبریزی روانشناس در این زمینه می‌گوید: مرکز تمامی هیجانات از جمله عشق، نفرت، دوست داشتن و سایر مسائلی که ما آنها را هیجان می‌نمایم در بخش لیمبیک مغز است. هر فرد در طول زندگی با توجه به شرایط تحصیلی یا شغلی با این هیجانات سر وکار دارد، اما یک‌سری هیجانات مانند باروت آماده انفجار بوده و با جرقه‌ای فوران می‌کند. ورزشگاه یکی از محل‌هایی است که این هیجانات در آن تخلیه می‌شود.

وی افزود: خانواده نقش مهمی در ایجاد ویژگی‌های رفتاری و هیجانی فرد دارد؛ گاهی اوقات افراد به دلیل ناکامی در زندگی شخصی کامیابی خود را به سرنوشت یک تیم ورزشی گره می‌زنند و هرگاه آن تیم پیروز شود آنها خوشحال شده و هرگاه مغلوب شود آنها ناراحت شده و خشم خود را ابراز می‌کنند.

تبریزی در ادامه پیرامون روند مثبتی که در زمینه‌ استفاده از وسایل نقلیه عمومی در میان تماشاگران ایجاد شده است، نیز گفت: در هر صورت مسائل آموزشی بسیار مهم است زمانی که یک تماشاگر متوجه شود این وسایل برای راحتی خود او استفاده می‌شود بی‌تردید آموزش به درستی صورت گرفته است.

وی افزود: این کار خوب شرکت واحد باید در سایر بخش‌ها از جمله فضای ورزشگاه‌ها نیز اشاعه یابد تا با ایجاد مسائل فرهنگی ومشخص شدن قبح صدمه رساندن به امکانات و وسایلی که برای استفاده تمامی مردم است از انجام چنین کارهایی جلوگیری شود.

تبریزی خاطر نشان کرد: استفاده از زور در مواردی که برای حفظ امنیت مردم راه دیگری وجود ندارد منطقی است، اما این کار مقطعی بوده و مسائل آموزشی بهتر می‌تواند در کنترل رفتار تماشاگران موثر باشد.

رفتار تماشاگران کنترل شود

رییس کمیته‌ انضباطی فدراسیون فوتبال نیز در این باره معتقد است: اتفاق خوبی رخ داده و وارد نشدن خسارت به اتوبوس‌ها، فال نیک فوتبال است.

مجتبی شریفی نیز قائل به امور فرهنگی است. او اعتقاد دارد: محرک‌های محیطی در ورزشگاه‌ها بیشتر از اتوبوس‌های شرکت واحد است.

وی افزود:‌ خوشبختانه این فضا برای تماشاگران ایجاد شده است که وسایل نقلیه عمومی برای رفاه حال آن‌ها هستند و طبیعی است با توجه به اینکه محرک‌های محیطی نیز در اتوبوس کمتر است تماشاگران رفتار قابل قبولی از خود نشان می‌دهند. اما در ورزشگاه‌ها این محرک‌ها بیشتر خواهند بود هیچ تماشاگری برای فحاشی و اعتراض به ورزشگاه نمی‌رود، اما بعضی مواقع شرایط او را احساسی می‌کند.

رییس کمیته‌ انضباطی خاطر نشان کرد: مهم‌ترین کار این است که تماشاگران متوجه شوند تمامی این اموال داشته‌های خود مردم است.

شریفی خاطر نشان کرد: باید آموزه‌های غلط برطرف شده و ما فضای مناسبی را برای تماشاگران ایجاد کنیم. بدون شک به جز با آموزش و تاکید بر زشت بودن اعمال ناهنجار نمی‌توانیم این مشکل را برطرف کرد. اما زمانی که آموزش‌های لازم صورت بگیرد و همچنین رفتارهای خشونت‌آمیز و ناهنجار زیر ذره‌بین انتقاد قرار بگیرد بی‌تردید فضای ورزشگاه‌ها نیز مانند اتوبوس‌ها از خشونت خالی می‌شود.