چه کسی بازنده اصلی  است؟

مرتضی ناعمه

مواضع مجمع تشخیص مصلحت، صدا وسیما و فدراسیون فوتبال اعلام شد

داستان دنباله دار حق پخش تلویزیونی با نامه صدا و سیما تقریبا به پایان خود نزدیک شده، مگر اینکه در روزهای آتی اتفاق خاصی رخ دهد. با عدم امضای قرار داد میان فدراسیون فوتبال و سازمان صدا و سیما فوتبال ایران در... فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا نماینده‌ای نخواهد داشت و با نگاهی به رویدادهای چند ماه گذشته بخش زیادی از مشکلات به گردن صدا و سیما است. گزارش ذیل نگاهی دارد به اتفاقات چند روز اخیر پیرامون این مساله، بدون هیچ گونه قضاوتی. بدون شک مردم بهترین قاضی هستند.

توضیح صداوسیما درباره‌ «حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال»

پیرو بحث‌های اخیر درباره‌ مساله‌ «حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال» و اظهار‌نظرهای متعدد مسوولان فدراسیون فوتبال و سازمان تربیت‌بدنی در این خصوص، توضیحاتی از سوی صداوسیما مکتوب شد. به گزارش روابط عمومی سازمان صدا‌وسیما، در بند نخست این نامه آمده است: مطابق مصوبه مورخ ‌١٦/٥/٨١ مجمع تشخیص مصلحت نظام سازمان صدا‌وسیمای جمهوری اسلامی ایران برای پخش مسابقات ورزشی در کلیه رشته‌ها؛ مجاز به پرداخت هیچ‌گونه وجهی نیست. این مصوبه که به پیوست آمده، کاملا متقن و براساس مصالح کلیت ورزش کشور بوده و رسانه‌ ملی خود را ملزم به این حکم قانونی می‌داند. طبیعی است دستگاه‌های نظارتی مانند دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور وظیفه‌ نظارت برحسن اجرای این قانون را برعهده دارند. در بند دوم نیز اضافه شده است: سازمان صدا‌وسیما برحسب وظیفه‌ ملی و با درک شرایط خاصی که متاسفانه به فوتبال کشور در حال تحمیل شدن است؛ داوطلبانه راه‌حل مناسبی برای حل مشکل ایجاد شده بین فدراسیون فوتبال کشورمان و کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC)، پیشنهاد کرده که متاسفانه تا این لحظه مورد قبول مسوولان تربیت‌بدنی قرار نگرفته است.

این پیشنهاد در حال حاضر از سوی سازمان صدا‌وسیما جهت استحضار و تصمیم‌گیری نهایی برای ریاست محترم جمهوری ارسال شده که امیدواریم باتوجه به ضرورت رعایت قانون از یکسو و حل مشکل مهم فدراسیون فوتبال به‌نحو مقتضی تصمیم‌گیری و به دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ شود. در بند سوم آمده است: براساس قانون بودجه‌ کل کشور، مصوب دولت و مجلس شورای اسلامی؛ مبلغ ‌‌١٧٠میلیارد تومان از اعتبارات صدا‌وسیما باید از طریق درآمدهای ناشی از پخش آگهی‌های بازرگانی تامین شود که این ماموریت در خلال تمامی برنامه‌های سازمان در سیما‌و صدا با برنامه‌ریزی واحد صورت می‌گیرد.

توضیح مجمع تشخیص درباره اختصاص درصدی از درآمد صداوسیما به فدراسیون‌های ورزشی

دفتر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ارسال نمابری درباره طرح اختصاص درصدی از درآمد صداوسیما به فدراسیون‌های ورزشی توضیح داد.

متن این نمابر به شرح ذیل است:

طرح اختصاص درصدی از درآمد حاصل از پخش مسابقات ورزشی توسط صداوسیما به فدراسیون‌های ورزشی که در جلسه مورخ ۹/۱۲/۱۳۸۰ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود و در اجرای اصل یکصدو دوازدهم قانون اساسی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده بود در جلسه رسمی مجمع تشخیص مصلحت نظام به شرح ذیل به تصویب رسید:

مجمع تشخیص مصحلت نظام با بررسی مفاد مصوبه مجلس شورای اسلامی و استماع اظهارات نماینده دولت (رییس سازمان تربیت‌بدنی) و دفاعیات رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و یکی از نمایندگان ارائه‌دهنده طرح و پس از اظهارات موافقان و مخالفان به این نتیجه رسید که این مصوبه ضمن ایجاد اختلال در ضبط و پخش مسابقات ورزشی، به روابط جاری و تفاهم باشگاه‌ها و صداوسیما آسیب خواهند زد و صداوسیما را به سمت برنامه ورزشی خاص و محدود سوق خواهد داد که نتیجه نهایی آن تقبل برنامه‌های ورزشی صداوسیما، تضعیف مسابقات ورزشی و در نهایت تنزل ورزش کشور خواهند بود.

ضمن اینکه اختلاف نظر دولت و مجلس شورای اسلامی در نحوه مستقیم وجوه حاصله از این مصوبه اجرای آن را مشکل خواهد کرد و باعث اختلافات جدیدی بین باشگاه‌ها، فدراسیون‌ها و دولت خواهند شد. با عنایت به مراتب فوق و فقدان مصلحت ملزمه برای عدول از قانون اساسی مصوبه مجلس شورای اسلامی مورد تایید قرار نگرفت. همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن تاکید بر اهمیت ورزش، و ضرورت ارتقای سطح ورزش کشور و تقویت و توسعه باشگاه‌های ورزشی و با توجه به اینکه صداوسیما از بابت پخش مسابقات ورزشی درآمدی کسب نمی‌کند و هرگونه پرداخت به فدارسیون‌ها ضرورتا از محل بودجه‌های دولتی تامین خواهند شد توصیه می‌کند دولت سهم مناسبی از بودجه کشور را به ورزش اختصاص دهد و با عنایت به اهمیت برنامه‌های صداوسیما در گسترش ورزش و با در نظر گرفتن تفاهم موجود بین باشگاه‌ها و صداوسیما، توصیه می‌شود برای ترغیب باشگاه‌های ورزشی به مشارکت فعال و گسترده در برنامه‌های ورزشی کشور، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران همکاری و مساعدت بیشتری به عمل آورد.

مصوبه فوق در اجرای اصل یکصد و دوازدهم (۱۱۲) قانون اساسی و در جلسه مورخ ۲۶/۵/۸۱ مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید.

نامه‌ فدراسیون فوتبال به مجمع تشخیص مصلحت نظام

رییس فدراسیون فوتبال گفت: اطلاعیه‌ای که صداوسیما صادر کرده، مستند نیست و ما همچنان بر حل مشکل حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال اصرار داریم.

علی کفاشیان اظهار کرد: صداوسیما اطلاعیه‌ای صادر کرده که مستند نیست. در حالی که قرار بود نامه‌ای برای ما ارسال کند که این کار را هم انجام نداده‌اند. یک ماه پیش ما به صداوسیما اعلام کردیم که اگر مشکل قانونی بر سر راه حق پخش تلویزیونی وجود دارد به ما اطلاع بدهند تا ما این مشکل را حل کنیم، اما متاسفانه آنها این کار را هم نکردند. کفاشیان افزود: در اطلاعیه‌ای که صداوسیما صادر کرده، قانون را مورد استناد قرار داده‌اند که مربوط به هفت، هشت سال پیش است. در حال حاضر بسیاری از شرایط تغییر کرده و قوانین AFC هم تغییر کرده است. شاید در گذشته دادن حق پخش تلویزیونی هیچ توجیهی نداشته، اما در وضع فعلی یکی از شرایط حرفه‌ای شدن فوتبال کشورها همین حق پخش تلویزیونی است.

کفاشیان درباره‌ استفاده از جمله «تحمیل شرایط بر فوتبال ایران» در اطلاعیه صداوسیما گفت: کنفدارسیون فوتبال آسیا هیچ اصراری ندارد که ایران در لیگ حرفه‌ای آسیا چهار سهمیه داشته باشد، ‌بنابراین اینکه بگوییم AFC شرط حق پخش تلویزیون را بر فوتبال ایران تحمیل کرده، حرف اشتباهی است. کنفدراسیون فوتبال آسیا این بند را به عنوان یکی از شرایط حرفه‌ای شدن در فوتبال کشورها قرار داده است. اگر ما این بند را اجرا کنیم می‌توانیم در لیگ حرفه‌ای حضور داشته باشیم در غیر این صورت باید مانند پاکستان در جام دسته دوم آسیا شرکت کنیم. وی در پاسخ به این سوال که پیشنهاد صداوسیما برای حل این مشکل چه بوده است، گفت: آنها پیشنهاد داده بودند که برای سه سال تبلیغات محیطی ورزشگاه‌ها را بگیرند و در قبال آن پولی به فدراسیون فوتبال بدهند. این پیشنهاد آنها سه مشکل داشت: یکی اینکه قرارداد تبلیغات محیطی یک ساله است و نه سه ساله، دوم اینکه صداوسیما هم باید مانند هر سازمان دیگری که می‌خواهد تبلیغات محیطی ورزشگاه‌ها را بگیرد باید در مناقصه شرکت کند و سومین ایراد هم این بود که حق پخش تلویزیونی مساله جدایی است با تبلیغات محیطی. بنابراین پیشنهاد صداوسیما، پیشنهاد منطقی‌ای نبود که بخواهیم آن را بپذیریم.

کفاشیان افزود: ما پیش از این به بیت مقام معظم رهبری، نهاد ریاست جمهوری و سازمان بازرسی کل کشور نامه نوشته بودیم تا راه حلی برای این مشکل پیدا کنیم. در حال حاضر که صداوسیما قانون قدیمی مجمع تشخیص مصلحت نظام را به عنوان دلیلی برای پرداخت نکردن حق پخش تلویزیونی اعلام کرده ما هم نامه‌ای به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال می‌کنیم تا بتوانیم این مشکل را از این طریق حل کنیم. وی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به زمان سه روز ایران برای حل این مشکل به امضای قرار داد با صداوسیما امید دارید؟ گفت: ما همیشه امیدوار بوده‌ایم، اما در این شرایط دیگر نمی‌دانیم که این کار شدنی است یا خیر.

کفاشیان افزود: روز گذشته در هیات رییسه فدارسیون فوتبال تصمیم گرفته شد از این هفته اجازه ورود دوربین‌های شبکه‌های تلویزیونی را به ورزشگاه‌ها ندهیم و از بازی استقلال و پرسپولیس این کار آغاز خواهد شد. وی ادامه داد: به تمامی هیات‌های استان‌ها نامه خواهیم زد که اجازه ورود دوربین‌ها را به ورزشگاه‌ها ندهند و این کار از هفته نهم لیگ انجام خواهد شد. با این حال اگر مشکل حق پخش تلویزیونی حل شود ما هم ممانعتی انجام نخواهیم داد.

محسن رضایی: درباره حق پخش مسابقات ورزشی درخواستی به مجمع ارسال نشده است

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: درباره مساله حق پخش مسابقات ورزشی که اکنون مورد اختلاف صداوسیما و تربیت‌بدنی است، درخواستی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال نشده است. محسن رضایی در حاشیه نشست خبری دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوال فارس درخصوص اختلاف صداوسیما و سازمان تربیت‌بدنی نسبت به حق پخش مسابقات ورزشی که شاید منجر به حذف تیم‌های ایران از مسابقات بین‌المللی شود، گفت: دولت و تربیت‌بدنی به طور جدی درخواستی مبنی بر بررسی این مساله به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال نکرده‌اند.