محمدجواد زمان‌آبادی

چیزی شبیه به مقدمه: علی فتح‌ا...زاده خویی فردی توانمند در فعالیت‌های اقتصادی و با اخلاق در مدیریت ورزشی است؛ در اینکه این مدیر اخلاقیات را در مواجهه با دیگران رعایت می‌کند شکی نیست، اما با عرض پوزش از رفیق قدیمی پدر، نمی‌توان قبول کرد ضعف استقلال در طول یک سال گذشته بی‌ارتباط بوده است با نوع عملکرد این مدیرعامل دوست‌داشتنی و قابل احترام.

جانواریوی پرتغالی پنالتی بازی با استقلال را از دست داد تا با این کار بهترین هدیه را به مدیری دهد که در طول یک سال شایسته‌ترین فرد برای خروج از کادر اجرایی باشگاه لقب گرفته است. در شماره گذشته به بررسی نقش سازمان ورزش در فعالیت‌های اقتصادی باشگاه استقلال و همچنین نام‌گذاری نهادی اثرگذار در استقلال با نام گروه «پدرخوانده» پرداختیم. تاکید داریم اتفاقاتی که استقلال در سال گذشته تجربه کرد، از آن دست اتفاقاتی بود که حتی در طول یک دهه برای باشگاه‌های ورزشی کمتر اتفاق می‌افتد. استقلالی‌ها نشان دادند این توانایی را دارند که همه اتفاقات و مشکلات مالی را در یک سال رقم بزنند و اگر در لیگ برتر رکورد بدترین نتیجه را کسب کرده‌اند، از این حیث هم رکورد عجیب‌ترین ارقام مالی را به دست بیاورند؛ ارقامی که به واسطه نوع مدیریت استقلال در یک سال اتفاق افتاده است. ناصر حجازی: او ل اینکه اغراق نیست اگر عنوان کنیم اسطوره باشگاه استقلال که تا امسال به عنوان سمبل بازیکنان و مربیان استقلال معرفی می‌شد و اعتباری دست‌نیافتنی در میان آبی‌های ایرانی داشت، با نوع خاص رفتار مسوولان باشگاه، حالا به عنوان مهره‌ای سوخته از استقلال خارج شده است. تا جایی که استقلالی‌ها وی را مسبب شکست‌ها و مشکلات می‌دانند و حجازی را چیزی مثل پروین می‌دانند؛ پیرمرد خوشتیپ باشگاه که البته علم فوتبالش دیگر پاسخگوی فوتبال امروز نیست. حجازی در ابتدای فصل با سلام و صلوات وارد استقلال شد و در پایان دوران حضورش با بدترین تهمت‌ها از استقلال رانده شد. حجازی البته نمی‌توانست از خود دفاعی داشته باشد چرا که اظهارنظرهای اشتباه وی نیز پیش از شروع فصل و دوران حکومتش در استقلال، انتظار هواداران را تا قهرمانی آسیا بالا برده بود و حالا باید پاسخی می‌داد به عنوان هفتمی در لیگ برتر بعد از نیم فصل نخست بازی‌ها.

اما بخوانید روند مالی حضور و خداحافظی این مربی بزرگ را، ناصر حجازی اکثر شرایط مدیرعامل باشگاه استقلال را برای حضور در استقلال پذیرفت چه اینکه حجازی ادعای زیاد و انگیزه فراوانی برای بازگشت به استقلال داشت. سال‌ها بود که شایعه عدم تمایل مسوولان دولتی به حضور این فرد در استقلال بر سر زبان‌ها بود و حالا حجازی می‌توانست به تیم محبوبش بازگردد. فتح‌ا...‌زاده برای یک فصل حضور در استقلال رقمی در حدود ۱۶۰میلیون تومان به حجازی پیشنهاد داد و البته مورد موافقت حجازی هم قرار گرفت. کادر استقلال هم (حاجیلو، ورمزیار، آتیلا، تراب‌پور) هرکدام به صورت جداگانه با مدیرعامل استقلال صحبت کرده و به توافق نهایی مالی رسیدند. بدین ترتیب استقلال مدل ۸۷-۸۶ کار خود را آغاز کرد.

فیروز کریمی: اوج بی‌تدبیری مسوولان استقلال در هنگام ورود این مربی بود. فتح‌ا...‌زاده در اقدامی عجیب با این مربی که در لیگ برتر شاغل بود ارتباط برقرار کرد و همین موضوع استقلال را تا پای محرومیت از رقابت‌های لیگ جلو برد. شکایت مسوولان استقلال اهوازی از استقلال تهران می‌توانست این محرومیت را واقعی کند که با برگزاری یک نشست خصوصی میان مدیران باشگاه همه چیز حل شد. اما همین تلاش اشتباه و اعلام رسمی علاقه‌مندی به فیروز کریمی باعث شد تا فتح‌ا...‌زاده قدرت چانه‌زنی خود در مقابل کریمی را از دست بدهد. فتح‌ا...‌زاده حتما نمی‌توانست بعد از این همه جنجال در رسانه‌ها اعلام کند که با کریمی به توافق مالی نرسیده است و به همین دلیل مجبور شد تا همه شرایط این مربی را قبول کند. رقمی در حدود ۲۳۰میلیون تومان برای یک نیم‌فصل بدون پرداخت مالیات از سوی مربی!!! (در قراردادهای فوتبالی به ازای هر ۱۰۰میلیون تومان چیزی در حدود ۲۰میلیون تومان به عنوان مالیات پرداخت می‌شود. کریمی با این حساب ۴۰میلیون تومان دیگر را بر گردن باشگاه استقلال گذاشت). اخبار دیگر نیز در این باره به گوش می‌رسد. می‌گویند این مربی بعد از قرارداد با استقلال، به دلیل مشکلات مالیاتی اجازه خروج از کشور را برای حضور در اردوی امارات نداشته‌اند که این موضوع هم با وساطت و هزینه باشگاه حل شد.

ساکت الهامی و رضا مهاجری دو دستیار ثابت کریمی بودند که البته دومی به دلایل مختلف از حضور در استقلال بازماند. الهامی رقم زیادی را برای حضور در استقلال گرفته بود.

امیر قلعه‌نویی: امیر قلعه‌نویی برای انجام دو بازی در جام حذفی ۲۰ میلیون تومان پول دریافت کرده است! این اولین خبری بود که بعد از پیوستن قلعه‌نویی به استقلال اعلام شد و طبیعی هم بود که بلافاصله تکذیب شود چه اینکه دومین بازی استقلال در جام حذفی در ارتباط با بازی اول بود و هیچ مدیری حتی اگر به ادبیات مدیریتی ناآشنا باشد هم نمی‌توانست این چنین قراردادی را منعقد کند. فتح‌ا...زاده این بار تلاش کرد تا اشتباه انتخاب دو مربی قبلی را انجام ندهد و به همین دلیل عقد قرارداد با قلعه‌نویی را به شروع رقابت‌های لیگ برتر موکول کرد. و البته دور از انصاف است اگر توضیح ندهیم که امکان عقد قرارداد در شروع لیگ، پیشنهاد خود قلعه‌نویی بوده است. قلعه‌نویی که از جایگاه متزلزل مدیرعامل باشگاه با خبر بود از مسوولان باشگاه خواست تا پایان جام حذفی به صورت دوستانه در کنار تیم باشد و سپس درباره ادامه فعالیت در باشگاه تصمیم‌گیری کند. قلعه‌نویی کادر فنی هم دارد. فکری، صالح، حسن‌زاده، زرینچه، رجبی و بابازاده جزو آن دسته از مربیانی هستند که برای استقلال کار می‌کنند ولی تعدادی از آنها قرار نیست پولی از باشگاه دریافت کنند.

حتی اگر در خوشبینانه‌ترین حالت، قرارداد قلعه‌نویی را برای یک سال حضور در استقلال چیزی در حدود ۲۰۰ میلیون تومان تخمین بزنیم(که قطعا با قهرمانی احتمالی استقلال در جام حذفی و سوابق این مربی بیشتر از این مقدار متصور است) علی فتح‌ا...زاده خویی برای کادر فنی استقلال رقمی در حدود ۷۰۰ میلیون تومان پرداخت کرده است ( به اضافه دستمزد مربیان). این روایت را اینگونه توضیح می‌دهیم. مجموعه باشگاه استقلال رقمی در حدود ۲ میلیون تومان در روز را به خاطر اشتباهات خود در انتخاب مربیان هزینه می‌کنند. در طول یک‌سال تصور کنید هر روز مجبور باشید خروج ۲ میلیون تومان از باشگاه را تماشا کنید و احتمالا افسوس بخورید! این هم روایت دیگری بود از مواجهه مدیران استقلال با مربیان خود در طول یک‌سال. عملکردی که به گواه کارشناسان و خود مسوولان باشگاه، مثبت نبوده است. در قسمت بعد منابع مالی استقلال را مورد بررسی قرار خواهیم داد. گفتیم که استقلالی‌ها امسال نوع خاصی از مدیریت را به نمایش گذاشتند که می‌تواند برای هر باشگاهی عبرت‌آموز باشد.