چالش یافتن جانشینی برای بنا

محمد بنا، سرمربی تیم ملی کشتی‌فرنگی کشورمان که پس از المپیک ریو ۲۰۱۶ سکوت کرده بود، سرانجام سکوتش را شکست و اعلام کرد که دیگر قصد بازگشت به کشتی را ندارد. محمد بنا دلیلی کوتاه و یک خطی دارد؛ دلیلی که البته بر کسی پوشیده نیست که حقیقت درونش نیست: «می‌خواهم جا برای جوان‌ها باز شود.» گویا او تصمیم قطعی برای رفتنش گرفته است. بنا که در ریو گفته بود می‌ماند و خودش جبران می‌کند حالا از همه می‌خواهد با احترام به نظرش دیگر حتی سراغ او راهم نگیرند: «به جز مردم شرمنده کسی نیستم و تمام زحماتی که باید می‌کشیدم را کشیدم. امیدوارم کسی هدایت کار را بر عهده بگیرد که بتواند بیشتر از لندن برای کشتی مدال‌آوری کند. من یک روز بودم و هیچ‌وقت کم نگذاشتم و اکنون هم نیستم و خواهش من این است کسی دنبال من نیاید. نه اینکه بخواهم خودم را بگیرم بلکه به دلیل اینکه نمی‌خواهم در کنار کشتی باشم این حرف را می‌زنم.»

وی معتقد است سنش زیاد شده و قانون فدراسیون را نیز بی‌تاثیر در تصمیمش نمی‌داند: «اکنون سن من زیاد شده و دیگر توان گذشته را ندارم. از سویی براساس قانون فدراسیون ۲ سال دیگر بازنشسته هستم پس بهتر است میدان را خالی کنم تا فردی بهتر از من هدایت تیم کشتی‌فرنگی را بر عهده بگیرد و برای المپیک ۲۰۲۰ از هم اکنون برنامه‌ریزی کند.» بنا مقصر اصلی نتایج ریو ۲۰۱۶ را خودش می‌داند: «نه کشتی‌گیران و نه کادر فنی مقصر نتایج ریو نیستند. البته کسب ۲ برنز تا قبل از لندن بد نبود اما خودم توقعات را بالا بردم و خوشحالم که خیلی‌ها بزرگی کشتی‌فرنگی را درک کردند. البته باید بگویم من نامه‌ای به فدراسیون کشتی نداده‌ام.» این تصمیم درحالی گرفته شده که بلافاصله بعد از انتشار آن عکس بنا هم در کنار مهماندوست تکواندو قرار گرفت و فضای مجازی پرشد از قدردانی و تاکید به حفظ سرمایه‌های ورزش. مردان سرشناسی مثل علی دایی و علی کریمی هم در حمایت از این دو پست‌هایی را منتشر کردند.

جانشین‌ها به خط شدند

اما واکنش فدراسیون کشتی به رفتن بنا مثل افکار عمومی نبود. آنها اعلام کردند قرارداد بنا تا پایان المپیک بوده و اتوماتیک او کنار رفته است. بلافاصله بعد از آن هم گزینه‌های جایگزینی ردیف شدند. حسین ملاقاسمی عضو شورای فنی این فدراسیون به خبرگزاری تسنیم گفت: «از رفتن محمد بنا متاثر هستم. برای انتخاب نفرات در جلسه شورای فنی تصمیم خواهیم گرفت ولی به اعتقاد من حسن رنگرز، جمشید خیرآبادی و ناصر نوربخش شانس زیادی برای سرمربیگری دارند. من تنها یک رای دارم و رای خودم را خواهم داد. هرچند به اعتقاد من رنگرز شانس بالایی برای سرمربیگری دارد. او تمامی شرایط را دارد و از هر نظر مسلط است. سیف‌پور و مرحوم تختی نیز هیچ وقت حاضر به مربیگری نبودند و خیلی‌ها هم هستند که مدال دارند اما جَنَم مربیگری ندارند. البته باید بگویم خیرآبادی و نوربخش به دلیل اینکه قهرمان جهان و آسیا نیستند کمی برای سرمربیگری مشکل دارند اما به نظرم تنها نباید به این مورد اکتفا کرد.»

سایه بنا

گزینه‌های مطرح شده جانشینی محمد بنا از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نمی‌کنند که همین موضوع برای رشته افتخارآفرینی همچون کشتی‌فرنگی یک فاجعه است، اما عجیب‌تر اینکه همین مربیان معدود و انگشت شمار هم روحیه و تاب همکاری با یکدیگر را ندارند! این معضل حتی گریبان محمد بنا را هم گرفت و باعث شد ناصرنوربخش یکی از مربیان کاردان تیم ملی از بدنه کادر فنی جدا و خانه‌نشین شود. البته بنا هم در ادامه با رفتن نوربخش و کوچ جمشید خیرآبادی به آذربایجان، نه تنها نتوانست جای خالی آنها را پر کند، بلکه دست به سوی همکاری با مربیانی دراز کرد که برخی از آنها بزرگ‌ترین ضربه را به آقای خاص و آرزوهایش وارد آوردند. متوجه باشید که جانشینی بنای محبوب و پرافتخار کار راحتی برای هیچ مربی‌ای نیست چراکه درتمام طول سال‌های دوری و قهر بنا هم سایه او بر سر کادر فنی تیم ملی وجود داشت و سنگینی می‌کرد و بی‌شک همین افتخارات و البته محبوبیت بنا چالش انتخاب جایگزین را برای فدراسیون سنگین و دشوار خواهد کرد.