ژاپنیها و کرهایها یک نیروگاه گازی ۲.۴گیگاواتی در قطر میسازند
قطر رشد قابل توجهی را در تقاضای برق خود در طول سالها تجربه کرده است؛ بهطوریکه حداکثر بار شبکه بهطور چشمگیری از ۹۴۱مگاوات در سال۱۹۸۸ به ۳۹۹۰مگاوات در سال۲۰۰۸ افزایش یافت و این مقدار در زمان پیک تقاضا در سال۲۰۲۰ به ۸۶۰۰مگاوات رسید که نسبت به سال۲۰۱۹ رشد جزئی ۱.۵درصدی داشت. این در حالی است که عمده این تقاضا به بخش داخلی نسبت داده میشود. همچنین سرانه مصرف انرژی کل این کشور بسیار بالا است و در حدود ۱۹میلیون تن معادل نفت (دومین سطح بالا در جهان) شامل ۱۷.۵مگاوات ساعت برق (چهارمین سطح بالا) میشود. مصرف کل انرژی قطر از سال۲۰۱۳ بهطور متوسط ۳درصد در سال رشد داشته و در سال۲۰۲۳ به حدود ۵۲میلیون تن معادل نفت رسیده است.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، قطر در سال۲۰۲۲ بالغ بر ۵۴.۰۵ تراوات ساعت برق تولید کرد که سهم سوختهای فسیلی ۹۹.۷درصد و انرژیهای تجدیدپذیر حدود ۰.۳درصد بودند. قطر در فهرست کشورهایی با بهترین نسبت تولید/مصرف نفت و گاز قرار دارد. این در حالی است که در لیست کشورهای تولیدکننده برق از منابع تجدیدپذیر (به استثنای انرژی آبی)، قطر در بین ۱۷۰کشور پس از تعداد زیادی از کشورها در رتبه ۱۶۲ قرار گرفت. قطر بهطور فعال انرژیهای تجدیدپذیر را از طریق استراتژی ملی انرژیهای تجدیدپذیر خود (QNRES) دنبال میکند که هدف آن افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب قدرت خود از ۵درصد کنونی به ۱۸درصد تا سال۲۰۳۰ است. این استراتژی بر افزودن ۴گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در مقیاس بزرگ تاکید دارد که در درجه اول بر فناوری فتوولتائیک خورشیدی (PV) متمرکز خواهد بود.
اما شرکت سومیتومو مستقر در توکیو در ۲۶نوامبر اعلام کرد که رهبری این گروه را که شامل شرکت برق شیکوکو ژاپن به همراه شرکت برق کره جنوبی و شرکت زیرساخت و توسعه شهری برونمرزی کره است، از طریق یک مناقصه بینالمللی که توسط جنرال الکتریک و شرکت برق و آب قطر معروف به Kahramaa برگزار شده است، رهبری خواهد کرد. سومیتومو به نمایندگی از چهار شرکت، قرارداد بلندمدت فروش برق و آب را با شرکت «کهرما» برای تولید برق از یک نیروگاه ۲۴۰۰مگاواتی گاز طبیعی به همراه یک نیروگاه آبشیرینکن با ظرفیت ۴۹۵هزار تن در روز امضا کرد. این نیروگاههای آب و برق که در حال حاضر بهعنوان تاسیسات E شناخته میشوند، در محل یک نیروگاه قدیمیدر حدود ۱۶مایلی جنوب دوحه، پایتخت قطر، در منطقه راس ابوفونتاس ساخته خواهند شد.
سومیتومو روز سهشنبه گفت نیروگاه جدید از توربینهای گازی با راندمان بالا استفاده میکند که گاز کمتری مصرف میکنند و سطوح پایینتری CO۲ و سایر آلایندهها منتشر میکنند که به تامین انرژی پایدار و تلاشهای کربنزدایی در قطر کمک میکند. این گروه اظهار کرد که دولت قطر همچنین به برنامههایی برای جذب و ذخیره کربن در این سایت برای کاهش بیشتر انتشار CO۲ توجه خواهد داشت. پروژه قطر دومین همکاری بین شرکتهای سومیتومو و شیکوکو برای یک پروژه در یک کشور خارجی است. این دو گروه قبلا برای پروژه برق مستقل الحمریه در شارجه، امارات متحده عربی به یکدیگر پیوسته بودند که یک نیروگاه سیکل ترکیبی ۱۸۰۰مگاواتی بود که در اکتبر سال۲۰۲۳ به شبکه راه یافت.
تاسیسات الحمریه دارای سه توربین گازی ۶۰۰مگاواتی مدل ۹HA.۰۱ ساخت شرکت جنرال الکتریک است که سه ژنراتور H۸۴ را تامین میکند. این ایستگاه همچنین مجهز به سه توربین بخار مدل STFs-D۶۵۰ است که سه ژنراتور A۷۴ را تامین میکند. نیروگاه دوحه اولین پروژه برق در قطر برای سومیتومو و دومین پروژه برای شیکوکو الکتریک است که همچنین بخشی از پروژه آب و برق ۲۷۳۰مگاواتی راس لافان سی در الخاور بود. نیروگاه راس لافان در مه۲۰۱۱ راهاندازی شد. شرکت برق شیکوکو تامینکننده اصلی برق برای چهار استان جزیره شیکوکو در ژاپن است که بر تولید و تامین برق تمرکز دارد. این شرکت در بخشهای مختلف برای پشتیبانی از خدمات شهری خود فعالیت میکند.
سومیتومو قبلا پروژههای برق مستقل بخش خصوصی (IPP) و پروژههای مستقل آب و برق (IWPP) در خاورمیانه، از جمله راهاندازی تاسیسات برق و آب در کویت و امارات متحده عربی را مدیریت کرده است. نیروگاه دوحه ششمین پروژه IPP/IWPP در خاورمیانه برای شیکوکو الکتریک خواهد بود. قطر از جمله کشورهایی است که توافقنامه پاریس درباره آب و هوا را تصویب کرد. استراتژی ملی انرژیهای تجدیدپذیر کشور که توسط کهرما صادر شده است، خواستار بازنشستگی نیروگاههای قدیمیتر تولید برق و ساخت تاسیسات جدید گاز طبیعی است. این استراتژی همچنین نیاز به انرژی خورشیدی بیشتر همراه با جذب، استفاده و ذخیره کربن دارد.
مقامات قطری گفتهاند که انتظار میرود تقاضای برق در قطر تا سال۲۰۴۰ در مقایسه با سال۲۰۲۱ نزدیک به ۶۰درصد افزایش یابد. بهطور کلی چشمانداز صنعت برق قطر رشد ثابتی را نشان میدهد و انتظار میرود این بازار با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) بیش از ۳.۱درصدی از سال۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ گسترش یابد. این کشور از منابع گاز طبیعی و نفت فراوان خود برای رفع نیازهای انرژی داخلی استفاده میکند.
علاوه بر این، پیشبینی میشود که بازار مدیریت انرژی این کشور شاهد رشد قابلتوجه ۱۲.۱۱ درصدی از سال۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ باشد که نشاندهنده افزایش سرمایهگذاری در بهرهوری انرژی و راهحلهای مدیریتی در قطر است. همچنین قرار است تا سال۲۰۲۸، عرضه انرژی این کشور به ۵۱میلیون تن معادل نفت برسد که در مقایسه با ۴۶میلیون تن معادل نفت در سال۲۰۲۳ افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. از سال۱۹۷۶، عرضه انرژی قطر بهطور متوسط ۳.۲درصد در سال افزایش یافته است.