مدیرعامل «تولید نیروی پرتو شمس تابان» مطرح کرد
تقویت بخش خصوصی راه برونرفت از خاموشیها
مشکل تامین سوخت نیروگاهها با آغاز فصل سرما
مدیرعامل «تولید نیروی پرتو شمس تابان» به مشکل تامین سوخت نیروگاهها با آغاز فصل سرما اشاره کرده و میافزاید: مهمترین معضلی که در این رابطه وجود دارد عدم موازنه بین تولید و مصرف است که البته تنها مختص این بخش نیز نیست. رشد طبیعی و البته بعضا بیرویه سالانه مصرف گاز امری قطعی است، اما جوابگویی به این رشد نیازمند افزایش تولید و عرضه است که متاسفانه به دلایل مختلف محقق نمیشود. البته باید در نظر داشت که عدم مدیریت مصرف صحیح خصوصا در بخش خانگی، راندمان پایین نیروگاههای موجود و موانعی که در استخراج و پالایش و انتقال یا واردات گاز و سوخت مایع در زمانهای کمبود تولید داخلی خصوصا در فصل سرما وجود دارد نیز مزید بر علت هستند. غلامرضا اتابکی با اشاره به این موضوع که وجود منابع نفت و گاز یک موهبت خدادادی است، میگوید: استخراج، پالایش و انتقال نفت و گاز موضوعی است که متاسفانه عوامل متعددی از جمله عدم سرمایهگذاری مناسب داخلی و خارجی و خلأ استفاده از دانش و تکنولوژی روز دنیا در این زمینهها، باعث شده با وجود منابع، امکان استفاده از آنها محدود شده و روزبهروز هم این مشکل حادتر میشود.
خاموشی و محدودیتهای تامین سوخت
مدیرعامل «تولید نیروی پرتو شمس تابان» بیان میکند: با توجه به اظهاراتی که مسوولان امر از چند ماه پیش در خصوص مشکل تامین سوخت در زمستان مطرح کردهاند، به نظر میرسدبا سرد شدن هوا، عدم تامین سوخت و متعاقب آن کاهش تولید نیروگاهها بروز خاموشی را اجتنابناپذیر خواهد کرد. در واقع متاسفانه همانگونه که در تابستان افزایش هر یک درجه دما در کشور نگرانی قطعی برق را در پی داشت، در زمستان نیز کاهش هر یک درجه موجب فاصله بیشتر بین عرضه و تقاضای گاز شده و تولید برق هم به تبع محدود شدن میزان سوخت تحویلی به نیروگاهها کاهش خواهد یافت، ظاهرا باید دعا کرد مقداری از گرمای تابستان به زمستان منتقل شود و بالعکس!
راهکارهای برونرفت از بحران سوخت نیروگاهها در فصل سرما
این کارشناس صنعت برق در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی برای خروج از بحران سوخت نیروگاهها در فصل سرما پیشنهاد میکنید، میگوید: اقداماتی نظیر احداث نیروگاههای جدید با راندمان بالا، افزایش راندمان نیروگاههای موجود خصوصا تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی، تشویق و حمایت از سرمایهگذاری در ایجاد نیروگاههای استفادهکننده از انرژیهای تجدیدپذیر و در کنار این اقدامات تلاش برای مدیریت مصرف منطقی در بخش برق و گاز میتواند در برونرفت از بحران سوخت نیروگاهها در فصل زمستان موثر باشد. اتابکی به جایگاه انکارناپذیر انرژی برق در توسعه کشور اشاره کرد و گفت: باید در این صنعت توجه خاصی به هرسه بخش تولید، انتقال و توزیع شود. البته موضوعی که باید به آن اشاره کرد این است که مهمترین راهکار تولید بیشتر برق، افزایش سهم بخشخصوصی بوده که آن هم با ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی میسر خواهد بود. وی در ادامه میگوید: حمایت از تولیدکنندگان برق، صرفا با ایجاد مکانیزم شفاف که هم موانع سرمایهگذاری را رفع کرده و هم کسب سود معقول و بازگشت منطقی سرمایه را تضمین کند، امکانپذیر خواهد بود. همچنین تجدید نظر اساسی در تنظیم روابط بینالمللی با نگاه کلان و بلندمدت و در راستای تامین منافع ملی، نیازی است که برای شکوفا شدن تمامی بخشهای اقتصادی، از جمله صنعت برق، هر روز بیشتر پررنگ میشود و باید به آن بها داد. البته در نهایت حرکت به سمت استفاده از انرژیهای نو با توجه به پتانسیلهای کشور در این رابطه و خصوصا با رویکرد رعایت الزامات زیستمحیطی راهکاری است که دیر یا زود توجه جدی به آن ضروری خواهد بود.