یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

بازار سهام

تداوم افت آرام شاخص

دیروز شاخص کل بورس با افت 58 واحدی (07/ 0 درصدی) برای پنجمین روز متوالی نزولی شد. رشد قیمت جهانی کالاها در ماه‌های اخیر در کنار رشد 7/ 9 درصدی نرخ دلار در بازار آزاد از ابتدای پاییز، از صنایع کالایی حمایت کرد. همچنین رشد 21 درصدی قیمت نفت با توافق اوپک و غیراوپک، خوش‌بینی به رشد سودآوری پالایشی‌ها را تقویت کرد، اما رشد انتظارات در صنایع کالایی بیش از واقعیت و پیش‌خور شدن انتظارات سودآوری، همچنین شناسایی سود معامله‌گران، فشار فروش را تشدید کرده است؛ حمایت حقوقی‌ها از برخی نمادها شامل «فملی»، «فولاد»، «وغدیر» نیز نتوانست مانع از افت شاخص شود. تکرار این روند در نمادهای پتروشیمی می‌تواند افزایش عرضه را در این نمادها به دنبال داشته باشد. همچنان ابهامات در برخی نمادها از جمله «اخابر»، نمادهای متوقف بانکی و خودرویی، در کنار ریسک‌های سیاسی، باعث تقویت احتیاط در بازار است.

بازار ارز

رشد دلار با دو اهرم

دیروز هر دلار آمریکا با رشد ۲۲ تومانی به نرخ ۳۹۳۵ تومان معامله شد. افزایش تقاضای آربیتراژی در کنار افزایش تقاضای محافظه‌کارانه ارز از نرخ دلار حمایت کرد. روز گذشته رشد نرخ درهم، با توجه به نرخ برابری ثابت دلار و درهم، عامل حمایت از دلار شد. همچنین ریسک‌های سیاسی پس از پیروزی ترامپ، با ابهام در مورد سیاست‌های خارجی و اثرگذاری آن بر «برجام» افزایش تقاضای محافظه‌کارانه ارز در هفته‌های اخیر را رقم زد. به این ترتیب نرخ دلار به سقف ۳۹۵۰ تومانی نزدیک شد. با وجود این افزایش عرضه از سوی صرافی بانک‌ها با تقویت احتیاط میان معامله‌گران مانع از رشد شدید نرخ دلار شد. با اینکه پیش‌تر سطح ۳۷۰۰ تومانی مانعی در برابر رشد دلار بود. اما با حمایت عوامل و شکسته شدن سطح مزبور، روند صعودی دلار تشدید شد و رشد نرخ دلار رقم خورد.

بازار سکه

سیگنال دلار به سکه

دیروز هر سکه طرح جدید با رشد 2 هزار تومانی همراه شد. رشد 22 تومانی نرخ دلار در شرایط حبس بازه‌ای اونس طلا از سکه حمایت کرد. روز گذشته در بازارهای جهانی شاهد غلبه فضای احتیاطی پیش از اعلام نتیجه نشست دوروزه فدرال رزرو بودیم. اما تقویت احتمال افزایش نرخ بهره، اونس طلا را در کف 10 ماهه تثبیت کرده است. چشم‌انداز تسریع روند افزایش نرخ بهره آمریکا در بلندمدت، فشار را بر اونس طلا حفظ کرده است. در بازار ارز با وجود حمایت تقاضا؛ رشد نرخ درهم و افزایش تقاضای محافظه‌کارانه، اما حجم سنگین عرضه از سوی صرافی بانک‌ها رشد دلار را محدود کرد. همچنان چشم‌انداز رشد تقاضای مناسبتی، عدم تمایل معامله‌گران به کاهش قیمت سکه، حباب (بیشتر بودن قیمت بازاری از ارزش ذاتی) سکه را در یک ماه اخیر بالاتر از سطح 50 هزار تومان حفظ کرده است.

بازار طلای جهانی

نگاه طلا به نتیجه نشست فدرال رزرو

دیروز ساعت ۱۶ اونس طلای جهانی به قیمت ۱۱۶۱ دلار معامله می‌شد. فضای احتیاطی پیش از اعلام نتیجه نشست دوروزه فدرال رزرو، نوسانات محدود اونس طلا در بازه ۱۱۵۰ تا ۱۱۶۰ دلاری را حفظ کرد. پیش‌خور شدن احتمال افزایش نرخ بهره به میزان ۲۵/ ۰ واحد درصد در نشست دسامبر فدرال رزرو، اونس طلا را به کمترین سطح در ۱۰ ماه اخیر رسانده است. در بازارهای سهام جهانی نیز در روزهای اخیر با غلبه فضای احتیاطی بازارهای سهام اروپا از سقف ۱۱ ماهه فاصله گرفت. همچنان روند افزایش نرخ بهره آمریکا در بلندمدت نیز عامل اثرگذار بر اونس طلا است. در شرایط کنونی چشم‌انداز سیاست‌های تورم‌زای ترامپ، با تشدید سیاست‌های مالی انبساطی در کنار افزایش نرخ تورم با رشد قیمت جهانی کالاها (به‌ویژه نفت) احتمال افزایش نرخ بهره در ۲۰۱۷ را تقویت کرده است.

بازار اوراق مسکن

افزایش فاصله «تسه»ها از کف

دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند93 (تسه9312) با رشد 4/ 0 درصدی به قیمت 76 هزار و 236 تومان، بیشترین سطح در سه‌هفته اخیر معامله شدند. روند کاهش تقاضای «تسه»ها از ابتدای پاییز با کاهش تقاضای فصلی مسکن (خروج از تابستان) و خروج تقاضای سازندگان مسکن تشدید شد. تقویت سمت عرضه نیز با افزایش نرخ سود حساب ممتاز ویژه بانک مسکن (که وام از طریق اوراق به آن تعلق می‌گیرد) و تمدید مهلت اعتبار اوراق نیز فشار بر اوراق را بیشتر کرد. تشدید فشار افت تقاضا «تسه»ها در هفته اول آذر، قیمت «تسه»ها را به کف 11 ماهه رساند. با وجود این، چشم‌انداز خروج تدریجی مسکن از رکود حمایت کف 72 هزار تومانی را تقویت کرد و اوراق را از سطح مزبور بازگرداند، اما همچنان میانگین قیمت اوراق در آذر افت 9/ 8 درصدی نسبت به میانگین مهر و آبان را نشان می‌دهد.

بازار نفت

نوسان نفت در 52 دلاری

دیروز ساعت ۱۶ هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۲/ ۵۲ دلار معامله می‌شد. روز گذشته تخمین موسسه انرژی آمریکا (API) از افزایش موجودی نفت تجاری به میزان ۷/ ۴ میلیون بشکه، بر خلاف پیش‌بینی کارشناسان (کاهش ۶/ ۱ میلیون بشکه‌ای) همچنین افزایش تولیدات اوپک در ماه نوامبر عامل فشار بر قیمت نفت شد. در گزارش ماهانه اوپک، با وجود کاهش تولیدات عربستان و کویت، اما افزایش تولیدات از سوی آنگولا، نیجریه و لیبی سطح تولیدات اوپک را به میزان ۱۵۱ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر نسبت به ماه پیشین افزایش داد. توافق اوپک و غیراوپک برای کاهش تولیدات، رشد ۷/ ۲۰ درصدی قیمت نفت را در یک ماه اخیر رقم زد. اما میزان تعهد اعضا به اجرای توافق، لزوم کاهش بیشتر تولیدکنندگان به‌دلیل مستثنی شدن لیبی و نیجریه از کاهش تولیدات و بازگشت تولیدات شیل، عوامل ابهام در اثرگذاری این توافق هستند.