نشریه آمریکایی «یو اس‌ای تودی» در تحلیلی به قلم «بیل لاولس Bill Loveless» به بررسی شرایط بازار جهانی نفت در آستانه اجلاس کشورهای صادر‌کننده نفت (اوپک) در هفته جاری پرداخت و نوشت: منتظر تاثیر ایران بر اوپک باشید.


«بیل لاولس» ستون نویس هفتگی «یو اس‌ای تودی» نوشت: 6 ماه پیش، آن زمان که اجلاس اوپک برای نشست پایانی خود در ماه ژوئن (خرداد- تیر) آماده می‌شد، من در تحلیلی، آن اجلاس را به مانند آرامش قبل از توفان دانستم. در آن زمان که قیمت نفت اندکی بالا رفت، نشان از این داشت که راهبرد اوپک شامل افزایش تولید نفت، حفاظت ازسهم (حضور خود) در بازار و فشار بر نفت پرهزینه در آمریکا و کشورهای دیگر تاثیرات خود را می‌گذارد. نشریه آمریکایی افزود: از آن مهم‌تر، ایران فقط چند هفته با رسیدن به توافق بر سر مساله هسته‌ای خود با آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی فاصله داشت، اتفاقی که سرانجام باعث پایان یافتن تحریم‌های غرب علیه صادرات نفت این کشور می‌شد.


با این فرض، من هم مانند هر ناظر دیگر بازار جهانی نفت، انتظار چندانی از اجلاس ژوئن نداشتم؛ اما اجلاس بعدی در دسامبر (آذر) را به مراتب پر شورتر می‌بینم. در آن زمان، فرض من این بود که اگر توافق ایران با غرب و آمریکا اجرایی هم نشود، حداقل امضا خواهد شد و ملت ایران مشتاق خواهد بود تا جایگاه خود را در اجلاس اوپک و بازارهای جهانی نفت دوباره پایه ریزی کند. انتظارات در مورد اجلاس ماه ژوئن درست بود، چرا که عربستان و دیگر اعضای اوپک بر راهبرد تولید خود، پافشاری کردند. حال پیش بینی در مورد توفان اجلاس اخیر در روز جمعه چهار دسامبر (۱۳ آذر ماه) در وین، کاری نادرست خواهد بود. «یو اس‌ای تودی» در ادامه به نقل از «رابرت مک نالی Robert McNally»، مشاور انرژی جورج بوش، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا نوشت: «هیچ چیزی که نشانه این باشد که اعضای اوپک متفاوت به مسائل پیش رو نگاه می‌کنند، وجود ندارد چرا که ایران اکنون واقعیتی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.» نگرانی بزرگ‌تر برای وزیران نفت اوپک، مساله کاهش قیمت نفت است؛ کاهشی دیگر از زمان بازگشتن به قیمت ۶۷ دلار به ازای هر بشکه در ماه مه (اردیبهشت - خرداد). اخیرا هم بهای نفت جهانی برنت به ۴۵ دلار به ازای هر بشکه رسیده است. نفت خام «برنت» یکی از مهم‌ترین مراجع قیمت‌گذاری نفت خام در بازار بین‌المللی است. «برنت» یک سبد نفتی شامل نفت خام برداشت شده از چهار چاه نفت انگلیس و نروژ در دریای شمال و نفتی سبک و شیرین است.


نفت «برنت» مهم‌ترین مرجع قیمت نفت خام در منطقه آتلانتیک است و حدود دو سوم نفت مبادله شده در بازار بین‌المللی بر اساس نفت برنت قیمت‌گذاری می‌شود. سبد نفتی اوپک، نفت خام دبی و نفت خام عمان از دیگر مراجع قیمت‌گذاری نفت است. به نوشته نشریه آمریکایی، اعضای ضعیف تر اوپک مثل نیجریه و ونزوئلا به تلاش‌های خود برای درخواست کاهش سقف تولید نفت اوپک به 30 میلیون بشکه در روز، ادامه می‌دهند، حال آنکه کشورهای ثروتمند اوپک به رهبری عربستان که در حال حاضر به میزان بالا نفت تولید می‌کنند، با کاهش قیمت‌ها مخالفت خواهند کرد. «یو اس‌ای تودی» نوشت، عوامل دیگر هم که باعث ایجاد مشکل برای تولید‌کنندگان نفت در داخل و خارج اوپک می‌شوند شامل پیش‌بینی رشد کم تقاضای جهانی نفت از سوی آژانس بین‌المللی انرژی، پیش بینی آب و هوای گرم تر در فصل زمستان و ذخیره‌سازی زیاد نفت است. به گزارش این نشریه، «رابرت مک نالی» افزود: «خوش‌بینی بسیاری در مورد قیمت نفت وجود دارد حتی اگر قیمتی مانند 40 دلار، یا این حدود، به ازای هر بشکه باشد.» وی با اشار ه به کاهش بیش از پیش قیمت نفت قبل از بازیابی تعادل در مقیاس بالاتر، گفت: «برای دوره زمانی نزدیک، این قیمت به درستی تثبیت نشده است.» به هر حال ظاهرا اجلاس آینده ماه ژوئن (خرداد- تیر سال آینده) ممکن است به آرامشی قبل از توفان یا چیزی شبیه به آن، تبدیل شود. نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک - چهارم دسامبر - 13 آذر ماه - در وین برگزار می‌شود. دستور کار این نشست، تصمیم‌گیری درخصوص کاهش عرضه نفت و یافتن راهکارهای جلوگیری از کاهش بهای نفت عنوان شده است. نشست روز جمعه سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک - همچنین درخصوص بررسی افزایش بیش از حد تولید نفت خام و بررسی تصمیم ایران برای بازگشت صادرات نفت به دوران قبل از تحریم‌ها برگزار می‌شود.