«افزایش ٥٠٠ هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران پس از لغو عملی تحریم‌ها در کمتر از یک هفته» این اراده تیم نفتی دولت است که ضرورت تحقق آن از دیدگاه ١٠ تن از نمایندگان مجلس از کمیسیون‌های تخصصی مورد بررسی قرار گرفت. به گزارش «شانا» طی چند ماه گذشته و با فرارسیدن روزهای پس از «برجام و تحریم» به‌طور پیوسته راهبرد اتخاذ شده - برای بازپس‌گیری سهم ایران - در گفت‌وگو با نمایندگان مجلس مورد واکاوی قرار گرفت. به‌طور طبیعی در این زمینه دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد، گاهی نزدیک به یکدیگر و در مواردی دیدگاه‌ها باهم فاصله داشته‌اند؛ این گزارش قصد دارد بخشی از دیدگاه‌های معطوف به ضرورت بازپس‌گیری سهم ایران را در بازار جهانی نفت ارائه کند.

ظرفیت‌سازی تولید ایران انجام شد

سخنگوی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل ٤٤ قانون اساسی در همین زمینه گفت: کشورهای صادرکننده نفت که تولید بیش از سقف دارند باید بازار خود را طوری تنظیم کنند که در آن سهم ایران به‌طور کامل منظور شده باشد زیرا از بازپس‌گیری سهم ایران گریزی وجود ندارد. اسماعیل جلیلی با اشاره به راهبرد بازپس‌گیری سهم ایران در بازار جهانی نفت گفت: ظرفیت‌های ایران برای دستیابی به سهمش در بازار به‌تدریج آماده شده است. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات افزود: جمهوری اسلامی ایران بااقتدار و با تدبیر دیپلمات‌های نفتی خود سهمش را در بازار جهانی نفت کسب خواهد کرد. این نماینده مجلس نهم خطاب به کشورهای صادرکننده که افزون بر سهم تعیین‌شده در اوپک «نفت» صادر می‌کنند، گفت: بازار باید خود را برای وضعی تنظیم کند که سهم ایران در آن به‌طور کامل لحاظ شده باشد، البته این توصیه برای این است که دیگران ضرر نکنند زیرا به‌یقین با فرمول ایران، ما زیان نمی‌بینیم. عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان افزود: خواهید دید که ایران بلافاصله بعد از تحریم‌ها تولید نفت را ٥٠٠ هزار بشکه در روز افزایش می‌دهد و بازار، به راحتی آن را پذیرا می‌شود. جلیلی افزود: ظرفیت‌سازی ایران برای افزایش تولید ناشی از مجموعه اقدامات وزارت نفت و همین‌طور تعامل مجلس در این خصوص برای اعتبار و برنامه‌ریزی بوده است. با این وجود، این موضوع نباید فراموش شود که جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت‌سازی برای تولید بیشتر نفت را در زمان تحریم و باوجود همه تنگناها انجام داده است.


لزوم توجه به سقف تولید اوپک

علی مروی، رئیس کمیسیون انرژی گفت: ایران در بازار رقابت جهانی نفت، تنها سهم خود را خواهد گرفت و مقدار سهم ایران تاثیر چندانی بر روند نوسان قیمت نفت نخواهد داشت. این در حالی است که دیگر کشورهای صادرکننده نفت که خارج از سقف تولید می‌کنند برای تنظیم بازار باید میزان تولید خود را در سقف مشخص اوپک نگه دارند. عضو کمیسیون انرژی تاکید کرد: تنها با تولید و صادرات بیشتر است که می‌توانیم در اوپک اثرگذاری بیشتری داشته باشیم. وی افزود: محورهای غالب رایزنی‌ها توسعه مناسبات در زمینه انرژی به‌خصوص نفت، گاز و پتروشیمی است و تعداد زیادی از این کشورها متقاضی خرید نفت از ایران بوده‌اند.


اولویت مهم ایران؛ بازپس‌گیری سهم ایران

محمدسعید انصاری، عضو هیات‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس گفت: ایران پس از لغو تحریم‌ها، سهمش را در بازار جهانی نفت احیا خواهد کرد. انصاری با اشاره به تلاش‌های دولت برای افزایش سهم ایران در بازار جهانی نفت گفت: بازپس‌گیری سهم ایران در بازار جهانی نفت، اولویت محسوب می‌شود. نایب‌رئیس کمیسیون انرژی افزود: ایران با لغو تحریم‌ها به‌سرعت اقدام به افزایش صادرات نفت به‌منظور بازپس‌گیری سهمش در بازار خواهد کرد زیرا سهم ایران هم‌اکنون در اختیار دیگران است. این نماینده مجلس نهم با بیان اینکه ایران هم‌اکنون از توان بیشتری نسبت به گذشته برخوردار است، افزود: با افزایش سهم کشورمان در بازار جهانی نفت، قدرت جمهوری اسلامی در عرصه دیپلماسی انرژی افزایش خواهد یافت.


توسعه زنجیره ارزش در دستور کار

جعفر قادری، در همین زمینه گفت: تلاش ایران برای بازپس‌گیری سهمش در بازار جهانی نفت به معنای سرمایه‌گذاری نکردن در بخش‌های دیگر از جمله پالایشی و پتروشیمی نخواهد بود؛ بنابراین، سرمایه‌گذاری در این بخش برای ایجاد زنجیره ارزش مورد تاکید و توصیه است. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات افزود: بازپس‌گیری سهم ازدست‌رفته ایران در بازار جهانی نفت، با ظرفیت‌های دولتی امکان‌پذیر است.


سهم بازار نفت ایران در هر قیمتی باز پس گرفته می‌شود

موسی‌الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: ایران باید سهم قبلی خود را در بازار نفت دوباره احیا کند ولو اینکه قیمت نفت ارزان باشد. ثروتی درباره خیز ایران برای بازپس‌گیری سهم خود از بازار نفت پس از رفع تحریم‌ها گفت: ایران پیش از تحریم‌ها، به تولیدی بیش از ٤ میلیون بشکه در روز دست یافته بود و به‌طور تقریبی روزانه 5/ 2 میلیون بشکه در روز صادرات نفت انجام می‌داد اما طی این چند سال این عدد به یک‌میلیون بشکه در روز نزول کرده است. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات افزود: باید سهم قبلی خود را دوباره کسب کنیم. ثروتی در خصوص برخی انتقادها در این زمینه که افزایش صادرات منجر به کاهش بیشتر قیمت نفت می‌شود، نیز گفت: باید سهم خودمان را در بازار حفظ کنیم، باید مشتریان خودمان را داشته باشیم چون در سطح جهانی باید تولید کنترل شود. ازاین‌رو اوپک باید همکاری کند. وی گفت: آمریکا و روسیه و دیگر کشورها هم باوجود کاهش قیمت نفت، با تمام قدرت نفت تولید می‌کنند. ازاین‌رو نباید به این دلیل که قیمت کاهش یافته ما تولید نکنیم. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات بابیان اینکه باید به سمت تولید فرآورده حرکت کنیم، تصریح کرد: همزمان ضمن حفظ سهم ایران در بازار جهانی نفت، باید به سمت توسعه صنایعی مانند پالایشگاه و ایجاد زنجیره ارزش در داخل حرکت کرد.


ما خودمان را فدای سایر کشورها نمی‌کنیم

امیرعباس سلطانی، عضو هیات‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس گفت: در مرحله نخست باقدرت سهم ایران در بازار جهانی نفت بازیابی می‌شود. سپس آن را تثبیت می‌کنیم و در این میان نگران ارزان بودن قیمت آن‌هم نخواهیم بود؛ ما خودمان را فدای برخی کشورهای مرتجع نمی‌کنیم. سلطانی با اشاره به جلسه اعضای کمیسیون انرژی مجلس با وزیر نفت و معاونان وی اظهار کرد: سهم ایران در بازار جهانی نفت باید بازیابی شود. ازاین‌رو، راهبرد بیان‌شده قابل دفاع است.