خلق فناوری؛ توسعه پایدار

دکتر حمیدرضا کاتوزیان

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت

در دنیای امروز، برخورداری از فناوری مدرن یکی از شاخص‌های توسعه و رشد اقتصادی درکشورها محسوب می‌شود. این شاخص، در کنار عوامل دیگری نظیر نیروی متخصص، منابع طبیعی و سرمایه‌گذاری در شاخه‌های مختلف صنعت، تاثیر بسزایی در میزان توسعه‌یافتگی دارد. به همین قیاس، در کشورهایی که نفت، بخش مهمی از سهم آنان از منابع طبیعی را تشکیل می‌دهد، اهمیت فناوری، در یکپارچگی رشد و توسعه همه جانبه آن در صنعت ظهور می‌کند.

از سوی دیگر، بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و توان داخلی، از ضرورت‌های انکارناپذیر رشد و توسعه ملی است که در ابلاغیه اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مورد تاکید قرار گرفته و از ارکان سیاست‌های دولت یازدهم محسوب می‌شود و به‌طور مستقیم در سیاست‌های راهبردی صنعت نفت نیز استقرار یافته‌است. با تکیه بر این محور اصلی در ابلاغیه و به دستور وزیر نفت، پژوهشگاه صنعت نفت با شعار «خلق فناوری، توسعه پایدار» عهده‌دار مدیریت توسعه یکپارچه بزرگ‌ترین‌ میادین کشور شد، تا علاوه بر بهره‌برداری از توانمندی‌های دانشمندان و محققان صنعت نفت که از سرمایه‌های بی‌بدیل ملی محسوب می‌شوند، از دانش و فناوری روز دنیا، در قالب همکاری‌های مشترک با مراکز و شرکت‌های طراز اول دنیا نیز بهره گیرد.

«همایش بین‌المللی فرصت‌های فناورانه صنعت نفت و گاز» که اکنون دومین دوره آن برگزار می‌شود، رویدادی منحصربه‌فرد در نگاهی تازه به فرصت‌های موجود در دیپلماسی انرژی منطقه و جهان محسوب می‌شود که با تکیه بر اصل تولید صیانتی از منابع نفت و گاز در سند چشم‌انداز ۲۰ساله ایران، برگزار خواهد شد.در این همایش، همه کشورهای دارای منابع انرژی و فناوری‌های مربوطه می‌توانند با بهره‌گیری از این فرصت، امکان پیوند منابع ملی و بین‌المللی را فراهم و سطح پیشرفت در شاخص‌های توسعه فناوری و ظرفیت‌های رشد اقتصاد ملی را ارتقا بخشند.