بازارهای آسیایی؛ پیش قراول خرید نفت ایران

گروه نفت و پتروشیمی: مدیر امور بین‌الملل شرکت نفت ایران در شرایطی از توزیع ۶۰ و ۴۰ درصد نفت ایران بین کشورهای آسیایی و اروپایی خبر می‌دهد که برخی کارشناسان معتقدند این روش با توجه به مزایایی که کشورهای آسیایی برای خرید نفت کشورمان دارند، روشی مطلوب محسوب می‌شود. به عقیده آنها متغیرهای مهمی وجود دارند که اهمیت تخصیص سهمیه بیشتر برای خرید نفت را به کشورهای آسیایی می‌دهند که از آن جمله می‌توان به تقاضای مطمئن آسیایی‌ها و نزدیکی فاصله مبدا تا مقصد اشاره کرد. کارشناسان می‌گویند در فاصله سال‌های بعد از انقلاب مشتریان آسیایی نفت ایران در بازی‌های سیاسی مشارکتی نکرده و روند مراودات اقتصادی خود را با ایران ادامه داده‌اند به همین دلیل می‌توان روی آنها حساب ویژه باز کرد؛ ضمن اینکه هزینه‌های حمل و نقل با این گروه پایین‌تر از اروپا است.


محسن قمصری در گفت‌وگو با «شانا» در مورد مشتریان سنتی نفت ایران گفت: مشتریان سنتی ما از جمله ترکیه، ژاپن، کره جنوبی، چین و اندونزی همچنان عمده خریداران نفت ایران هستند، با این وجود در مذاکرات جدید با هیات‌های این کشورها، پالایشگران جدید نیز برای خرید نفت ایران تمایل نشان داده‌اند.

قمصری با اشاره به اینکه قراردادهای فروش نفت ایران برای مشتریان جدید با قبل از دوران تحریم‌ها تغییری ندارد، گفت: قراردادهایی که پس از اجرای توافق هسته‌ای برای فروش نفت منعقد می‌شود همچون گذشته به‌صورت قراردادهای کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت است. وی با اشاره به اینکه بازارهای آسیا مشتریان سنتی ما هستند و به لحاظ مسافتی صرفه فروش بیشتری دارند، گفت: اولویت فروش نفت ما همچنان بازارهای آسیا است و همچنان قانون ٦٠ درصد فروش به بازارهای آسیا و ٤٠ درصد بازارهای اروپا را حفظ خواهیم کرد.


معاون بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرایط بازار اروپا نسبت به سه سال قبل تغییرات زیادی داشته است، اظهار کرد: در این مدت برخی پالایشگران از دور خارج شده‌اند و سرمایه‌گذاران جدیدی به جمع پالایشگران پیوسته‌اند، اما مدیران این شرکت‌ها برای خرید مقادیر پیشین نفت پیش‌قدم شده‌اند.

قمصری با اشاره به اینکه مذاکرات با کشورهای اروپایی پس از توافق هسته‌ای به‌صورت کلی است و نمی‌شود اعداد و ارقام دقیقی را در ارتباط با افزایش تقاضای بازارهای اروپا اعلام کرد، گفت: اکثر کشورهایی که پیشتر، قرارداد خرید نفت از ایران داشته‌اند، خواستار از سر‌گیری قراردادهای پیشین هستند و بعضی از شرکت‌های جدید نیز آماده انعقاد قرارداد خرید نفت، پس از اجرای رفع تحریم‌ها هستند.

مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران در ارتباط با فروش میعانات گازی گفت: اگر تحریم‌ها رفع شود، می‌توانیم به یکی از عرضه‌کنندگان اصلی میعانات گازی تبدیل شویم زیرا مشتریان خوبی برای میعانات وجود دارد.


قمصری افزود: این تغییر بازار به دلیل آن است که اسپلیترهای جدیدی در صنایع اروپا و آسیا مورد استفاده قرار گرفته که خوراک آنها میعانات گازی است و این مساله می‌تواند به مشتریان سنتی میعانات گازی ما، مشتریان جدید که بیشتر کشورهای خاور دور هستند را نیز اضافه کند.

وی با اشاره به اینکه شرایط تحریم‌های بیمه‌ای و بانکی برای فروش نفت ایران هنوز تغییری نداشته است، گفت: حتی کشوری همچون سوئیس که تحریم‌های نفتی علیه ایران را در مجلس خود لغو کرد، همچنان تحریم‌ها را در حالت اجرایی نگه داشته است.


سید‌محسن قمصری در مورد بدهی‌های نفتی کشورهای اروپایی گفت: همه طرف‌های اروپایی از جمله یونان، ایتالیا و به ویژه شرکت رویال داچ شل برای پرداخت بدهی‌های خود اعلام آمادگی کرده‌اند و با توجه به اینکه بر سر این مبالغ اختلافی وجود ندارد، به محض اجرایی شدن توافق هسته‌ای ایران و غرب، این بدهی‌ها پرداخت می‌شود.

قمصری با اشاره به مذاکراتی که برای فروش نفت با هیات‌های خارجی صورت گرفته است، گفت: همراه هیات‌های خارجی که برای مذاکره به ایران می‌آیند مسوولان شرکت‌های نفتی و پالایشگران که عمده خریداران نفت هستند نیز حضور دارند.


وی افزود: در بین همه کشورهایی که برای خرید نفت وارد مذاکره با ایران شدند آفریقای جنوبی از همه جلوتر است، و پیش سندی نیز برای خرید نفت ایران به امضای دو طرف رسید.

مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران گفت: با وجود پیش سند امضا شده، با توجه به اینکه پایانه‌های وارداتی نفت خام آفریقای جنوبی متعلق به شرکت‌های بین‌المللی همچون شل است، فعلا به دلیل مسائل تحریمی امکان صادرات نفت به آنجا وجود ندارد و با رفع تحریم‌ها به احتمال زیاد اولین کشوری که به غیر از مشتریان سنتی اقدام به خرید نفت ایران خواهد کرد، آفریقای جنوبی است.


وی با اشاره به کاهش فروش نفت در ماه سپتامبر نسبت به مدت مشابه سال گذشته گفت: فروش نفت در مقایسه نقطه به نقطه نسبت به سال گذشته کاهش داشته و دلیل آن انباشت محصولات پالایشی است که تقاضای پالایشگاه‌ها را کاهش داده است اما فروش سالانه نفت با توجه به افزایش فروش در ماه‌های گذشته تغییری نداشته و همین فروش سالانه ملاک فروش است.

مدیرامور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی شرکت ملی نفت ایران، با اشاره به اظهاراتی که در ارتباط با افزایش واردات بنزین مطرح می‌شود، گفت: در رسانه‌ها این روزها صحبت‌هایی مبنی بر اینکه تولید بنزین را برای افزایش واردات کاهش داده‌اند مطرح می‌شود که این صحبت‌ها به دور از واقعیت است.


وی افزود: با توجه به اینکه کشور در فصل سفرهای تابستانی به سر می‌برد و همچنین به دلیل افزایش مصرف در پایان مهلت مصرف بنزین باقیمانده در کارت‌های سوخت، تولید بنزین داخلی جوابگوی نیاز مردم نیست و ما ناگزیر از افزایش واردات بنزین هستیم و به هیچ وجه پالایشگاهی را ملزم به کاهش تولید بنزین نکرده‌ایم.


مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران از امضای پیش‌سندی برای فروش نفت ایران به آفریقای جنوبی خبر داد و گفت: تمامی کشورهایی که برای مذاکره به ایران وارد شده‌اند برای خرید نفت و میعانات گازی ایران ابراز تمایل کرده‌اند.