گروه نفت و پتروشیمی: افزایش تولید و صادرات نفت ایران این روزها به یکی از مهم‌ترین‌ مولفه‌های موثر در حرکت قیمتی بازار نفت تبدیل شده است. وزیر نفت به شدت از بازگشت نفت کشورمان به بازارهای جهانی حمایت و بر آن تاکید دارد. کارشناسان در دو گروه خوش‌بین و بدبین به ارزیابی توان بازگشت بشکه‌های نفت ایران می‌پردازند؛ با این حال روند صادرات نفت ایران از ظرفیت بالای این بازگشت حکایت دارد. زنگنه آمار صادرات نفت ایران را در چهار ماه ابتدایی امسال با رشدی ۱۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل اعلام کرده است که این موضوع با وجود تحریم‌های جهانی حاصل شده است.


کارشناسان و مراکز بین‌المللی هم معتقدند ایران نفت عمده‌ای را روی آب ذخیره کرده و با ارسال این محموله‌های نفتی قادر است تا 3 ماه روزانه 500 هزار بشکه نفت مازاد صادراتی را تامین کند. البته وزیر نفت معتقد است هم‌اکنون ٦٠ میلیون بشکه ذخیره میعانات گازی - نه نفت - داریم و از آنجا که نمی‌توانیم به دلیل تولید گاز، میعانات گازی تولید نکنیم و اگر بخواهیم میعانات گازی تولید نکنیم باید گاز هم تولید نکنیم و ما ناچار به ذخیره شدیم.


چهارشنبه‌شب‌ وزیر نفت کشورمان که در نشست خبری شبکه دوم سیما شرکت کرده بود با اشاره به اینکه بعد از تحریم‌ها همه میدان‌های نفتی ایران وارد مدار تولید می‌شوند، میدان‌های مشترک آزادگان، یادآوران و یاران را سه میدان مهم حوزه غرب کارون دانست و افزود: پیش از این برآوردهای صورت گرفته ذخیره نفت میدان یادآوران را ١٣ میلیارد بشکه اعلام کرده بود که اکنون برآوردهای جدید حاکی از این است که میزان ذخیره نفت درجای این میدان ٣١ میلیارد بشکه است.


وزیر نفت با اشاره به هدف‌گذاری برای تولید ٧٠٠ هزار بشکه‌ای از میدان‌های غرب کارون گفت: هم‌اکنون تولید از این میدان‌ها به ١١٠ هزار بشکه در روز رسیده است که بنا داریم تا سال آینده این رقم را به ٢٦٠ هزار بشکه در روز رسانده و طی سه سال آینده به ٧٠٠ هزار بشکه در روز برسیم.


وی افزود: چنانچه بتوانیم طی مدت سه سال تولید از این میدان‌ها را به ٧٠٠ هزار بشکه در روز برسانیم، این افزایش تولید سریع‌ترین برنامه افزایش تولید تاریخ نفت ایران است که کار بسیار بزرگی خواهد بود.


وزیر نفت با اشاره به اینکه آمادگی داریم در پساتحریم تولید نفتمان را به دوران قبل از تحریم برگردانیم، گفت: در مرحله نخست ٥٠٠ هزار بشکه و در مرحله دوم که تا پایان سال خواهد بود ٥٠٠ هزار بشکه دیگر به ظرفیت تولید نفت کشور اضافه می‌کنیم. وزیر نفت در پاسخ به این سوال‌ که اجرای این سیاست ایران سبب کاهش قیمت جهانی نفت می‌شود، گفت: نگران کاهش قیمت نفت نیستیم، اگر بخواهیم نگران این مساله باشیم نباید نفت تولید کنیم، در حالی که ما به هیچ قیمتی مجاز نیستیم سهم تاریخی ایران را در بازار نفت از دست بدهیم.


زنگنه افزود: اگر ما بگذاریم سهم‌مان را در بازار نفت بگیرند، باید برای گرفتن ٢٠ هزار سهم بجنگیم، بنابراین ما بعد از تحریم با قدرت بر‌می‌گردیم و سهم‌مان را در بازار نفت می‌گیریم و به شرایط عادی بر‌می‌گردیم.

وی ادامه داد: آنها که سهم ایران را گرفتند و درآمدهای عظیمی به دست آوردند باید از کاهش قیمت‌ها بترسند، زیرا ما به قیمت کم و زندگی با شرایط سخت عادت کرده ایم، بنابراین می‌توانیم حتی با قیمت پایین نفت هم ادامه دهیم، اما اجازه نمی‌دهیم سهم‌مان را بگیرند.


وزیر نفت گفت: البته برای تعادل قیمت، بازار نفت و اعضای اوپک باید تولید‌شان را متعادل کنند و با اینکه درخواست نشست فوق‌العاده داده شده و ما هم مشکلی با این نشست نداریم اما همان طور که می‌دانید نتایج جلسه‌های اوپک باید با اجماع اعضا باشد که به نظر من برخی اعضا موافق قیمت‌های بالای نفت نیستند و می‌خواهند با قیمت‌ها پایین به بعضی کشورها ضربه وارد کنند.


زنگنه ادامه داد: ما می‌خواهیم با همه اعضای اوپک دوست باشیم و یک رابطه درست داشته باشیم، اما به هرحال بازار ابزار خود را دارد. وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه ایران حدود هفت یا هشت ماه بعد از لغو تحریم‌ها دوباره به تولیدکننده دوم اوپک بدل می‌شود، گفت: ابزار یا عامل قدرت یک کشور در اوپک میزان تولید و صادرات آن است، بنابراین اوپکی‌ها باید با ما همراهی کنند.