دنیای اقتصاد: قیمت نفت بالاخره بعد از ۹ هفته ریزش با رشد ۱۰ درصدی در روز پنج‌شنبه مواجه شد؛ رشد قیمتی که تحت‌تاثیر انتشار آمارهای مثبت از اقتصاد آمریکا و تغییرات نرخ بهره در چین رخ داد و تصور شکست‌ناپذیری روند کاهشی قیمت نفت را باطل کرد. به این ترتیب بهای طلای سیاه متاثر از این دو موضوع ۴ دلار و بهای نفت برنت دریای شمال ۵ دلار رشد کرد که بیشترین رشد روزانه قیمت در ۶ سال اخیر محسوب می‌شود. با این روند قیمتی بار دیگر طلای سیاه کانال ۳۰ دلاری را ترک کرد و به ۴۲ دلار و ۵۶ سنت برگشت.

رشد 10 درصدی نفت در یک روز

گروه نفت و پتروشیمی-نسیم علایی:
روند نزولی قیمت نفت متوقف شد و بازار طلای سیاه توانست اولین رشد هفتگی خود طی ۹ هفته اخیر را به‌دست آورد. رشد ۱۰ درصدی قیمت نفت آن هم در یک روز، خبری نیست که چندان به گوش فعالان بازار به خصوص طی یک سال اخیر که نفت بیشتر روزهای سال در حال ریزش بوده آشنا باشد.


اما روز پنج‌شنبه حدود 4 دلار معادل بیش از 10 درصد قیمت‌ها افزایش یافت و نفت توانست از قیمت‌ حدود 38 دلار در بشکه به 56/ 42 دلار برسد و بیشترین رشد روزانه قیمت طی شش سال اخیر را به ثبت رساند. با این وجود کارشناسان بر این باورند که این رشد مقطعی است و ادامه‌دار نخواهد بود. علاوه بر نفت خام آمریکا، بهای نفت برنت نیز بیش از 5 دلار، حدود 10 درصد افزایش یافت و به 56/ 47 دلار بر بشکه رسید. بهای سبد نفتی اوپک اما روز پنج‌شنبه نسبت به دو نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت و برنت افزایش کمتری داشت و کمتر از نفت خام آمریکا معامله شد. به گزارش سایت رسمی اوپک، بهای سبد نفتی این سازمان در این روز حدود 5/ 4 درصد معادل 86/ 1 دلار رشد داشته و به 37/ 42 دلار رسیده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک ای‌ان‌زد روز گذشته درخصوص افزایش قیمت‌های اخیر گفت: آمارهای بهتر از حد انتظار از تولید ناخالص داخلی آمریکا عامل اصلی این رشد بوده است، با این حال ترمیم قیمت نفت با توجه به اینکه نگرانی‌ها از اقتصاد چین همچنان ادامه دارد، شکننده و مقطعی به نظر می‌رسد.


بار نفت به دوش آمریکا

روز پنج‌شنبه فدرال رزرو، بانک مرکزی آمریکا آماری از اقتصاد این کشور منتشر کرد که بازارهای جهانی از جمله بازار نفت را شوکه کرد. بر‌اساس این آمار رشد اقتصادی آمریکا در سه ماه دوم سال ۲۰۱۵ به ۷/ ۳ درصد رسیده؛ در حالی که در سه ماه اول تنها ۶/ ۰ درصد بوده است. علاوه بر این در برآوردهای اولیه فدرال رزرو رشد اقتصادی این کشور در بازه زمانی یاد شده ۳/ ۲ درصد اعلام شده بود؛ اما فعالان بازار و کارشناسان آن را تا ۲/ ۳ درصد نیز برآورد کرده بودند. بر همین اساس خبر افزایش رشد ۷/ ۳ درصدی بر بازارهای بین‌المللی به شدت اثر‌گذار بود. از طرف دیگر اداره اطلاعات انرژی آمریکا خبر از کاهش قابل توجه ذخایر نفت این کشور داد. بر اساس این آمار حجم موجودی نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۱ آگوست ۵/ ۵ میلیون بشکه کاهش یافته است. در حال حاضر حجم ذخایر نفت آمریکا ۸/ ۴۵۰ میلیون بشکه است که بیش از ۹۰ میلیون بشکه بیشتر از مدت مشابه سال قبل است. کاهش حجم ذخایر نشان از رشد تقاضای نفت در هفته یاد شده در آمریکا دارد که بر بازار نفت اثر‌گذار است.


اما چین که دلیل افت بازارهای جهانی در دو هفته اخیر بوده است روز چهارشنبه اعلام کرد که در ادامه اقدامات اخیر خود و به منظور تقویت صادرات خود سیاست‌های انبساطی را شدت می‌بخشد. بر این اساس بانک خلق چین اعلام کرد نرخ بهره بانکی خود را 25/ 0 درصد واحد کاهش خواهد داد. از سوی دیگر نرخ ذخیره قانونی بانکی خود را نیز 5/ 0 واحد درصد واحد کاهش داد. این مجموع از اقدامات نشان از اتخاذ سیاست‌های انبساطی دارد. این سیاست‌ها در مجموع موجب تقویت تقاضا در بازارهای کالایی از جمله بازار نفت شده و بر افزایش قیمت نفت در هفته گذشته اثرگذار بود. با این وجود مهم‌ترین سیگنالی که از اقدامات اخیر چین قابل استنباط است، وضعیت نابسامان در دومین اقتصاد بزرگ جهان است که سیگنال ضعف تقاضا را مخابره می‌کند. چین در حال حاضر بزرگ‌ترین‌ وارد‌کننده نفت جهان است و در حالی که طی چند سال اخیر بزرگ‌ترین‌ محرک رشد تقاضای نفت خام بوده، در حال حاضر شاهد افت تقاضا از سوی چین هستیم و نگرانی از کاهش تقاضا بر بازار نفت بسیار اثر گذار است.


در این بین شرکت شل در نیجریه در پی انفجار در دو خط لوله انتقال نفت و سرقت از آن حالت فوق‌العاده اعلام کرده است که در پی آن تعدادی از پایانه‌های نفتی این کشور بسته خواهد شد. کارشناسان برآورد کرده‌اند این اقدام به کاهش بیش از ۱۸۰ هزار بشکه‌ای صادرات نفت نیجریه می‌انجامد. با وجود افزایش قیمت‌ها اما همچنان بازار نگران آینده نفت است. بر همین اساس بعید به نظر می‌رسد که رشد قیمت‌ها تداوم داشته باشد. روز گذشته نیز قیمت‌ها اندکی کاهش یافت و تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۴ به وقت تهران) نفت خام آمریکا با ۲۳ سنت کاهش نسبت به آخرین قیمت روز پنج‌شنبه به ۳۳/ ۴۲ دلار رسید. نفت برنت نیز با افت ۳۲ سنتی ۲۴/ ۴۷ دلار معامله شد.

جهش ناگهانی نفت به بالای 40 دلار