نباید انتظار معجزه داشت

با نزدیک شدن به زمان اعلام نتیجه مذاکرات هسته‌ای اذهان عمومی شرایط متفاوتی را برای نفت ایران در صورت توافق یا عدم توافق در ذهن خود مجسم می‌کنند. در این بین برخی انتظار نوعی معجزه و بازگشت آنی نفت ایران به بازار جهانی از یکسو و جهش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در صنعت نفت از سوی دیگر را دارند و منتظرند صنعت نفت ایران بتواند کاستی‌ها و کاهش تولید چشمگیر را در بازه زمانی کوتاه‌مدتی جبران کند.

«معجزه‌ای بلافاصله پس از حصول توافق احتمالی هسته‌ای در صنعت نفت رخ نخواهد داد.» این جمله که از سوی مشتاقعلی گوهری، معاون بررسی، امکان‌سنجی اقتصادی و مالی طرح‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در گفت‌وگو با «ایسنا» ذکر شد، تصویر موردنیاز از نفت ایران در دوره پساتحریم را به تصویر می‌کشد. او معتقد است بازگشت ایران به بازار جهانی بین ۶ ماه تا یک سال به طول می‌انجامد.

گوهری در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره تاثیر توافق هسته‌ای بر صنعت نفت ایران و استراتژی‌های ایران در مجامع جهانی در دوره پساتحریم گفت: به هر حال توافق هسته‌ای یکسری تاثیرات آنی و لحظه‌ای به همراه خواهد داشت که تحت تاثیر جو عمومی روانی به وجود می‌آید و یکسری تاثیرات بلندمدت و میان‌مدت نیز به دنبال خواهد داشت. این تاثیرات نه تنها صنعت نفت بلکه همه ارکان اقتصادی کشور را در بر می‌گیرد.

معاون بررسی، امکان‌سنجی اقتصادی و مالی طرح‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی میان مدت و بلندمدت ادامه داد: بحث‌هایی همچون تامین مالی، تسهیلاتی که برای سازندگان و پیمانکاران در نظر گرفته می‌شود، اعتبارات اسنادی، ارتباطات بانکی و بین بانکی، نقل و انتقال وجوه ارزی، سوئیفت و... در دوره پسا تحریم به‌صورت روان‌تر انجام خواهد شد و نیازمند برنامه‌ریزی‌بلند‌مدت و میان‌مدت خواهند بود. به هر حال در صورت حصول توافق هسته‌ای مسیر بانک‌ها برای اعطای تسهیلات هموار خواهد شد.

به گفته وی یکی از مشکلات پیش روی صنعت نفت ایران در زمان تحریم افزایش هزینه‌های انتقال وجوه و تامین مالی بود که در صورت رسیدن به توافق هسته‌ای این روند تسهیل می‌شود.

گوهری به‌ ایجاد فضای روشن‌تر برای سرمایه‌گذاران در دوره پساتحریم در بازه زمانی بلندمدت اشاره و اظهار کرد: سرمایه‌گذاران می‌توانند در قراردادها و مناقصات بین‌المللی پیش رو و همچنین در طرح‌های اکتشافی و توسعه میادین مشترک نفت و گاز مشارکت کنند.

معاون بررسی، امکان‌سنجی اقتصادی و مالی طرح‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در ادامه با تاکید بر اینکه معجزه‌ای بلافاصله پس از حصول توافق در صنعت نفت رخ نخواهد داد، خاطر نشان کرد: باید از انتظارات کاذب به‌طور جدی اجتناب شود. اتفاقی که در دوره پساتحریم در میان‌مدت حاصل خواهد شد این است که شرایط به ریل طبیعی خود یعنی به دوره پیش از تحریم‌ها باز خواهد گشت.

گوهری همچنین به اجرای روان‌تر سیاست‌های نفتی کشور در مجامع جهانی اشاره کرد و افزود: برنامه‌ریزی‌های کلان و راهبردی و سیاست‌ها تعیین شده و به‌طور حتم سیاست‌هایی چون چشم‌انداز توسعه، اقتصاد مقاومتی و... روان‌تر پیگیری خواهد شد، اما نمی‌توان انتظار تغییرات ماهوی بنیادین در صنعت نفت را داشت.

وی همچنین در پاسخ به اینکه بازگشت نفت ایران به بازار‌های جهانی و شرایط گذشته در چه بازه زمانی حاصل خواهد شد، اضافه کرد: انعقاد قرار‌داد، مذاکره و رایزنی نیاز به زمان دارد و این اتفاق حداقل ۶ ماه تا یک سال به‌ طول خواهد انجامید، اما باید تلاش روزافزون داشته باشیم تا بتوانیم بازارهای از دست رفته را بار دیگر تصاحب کنیم.

معاون بررسی، امکان‌سنجی اقتصادی و مالی طرح‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه دنیا در شرایط نیمه‌راکد اقتصادی به سر می‌برد، گفت: با توجه به قیمت پایین نفت در زمان کنونی، بازگشتن نفت ایران به بازار‌های جهانی نیاز به چانه‌زنی دارد، اما به‌طور کلی ظرفیت بالقوه برای این بازگشت وجود دارد.

گوهری همچنین به روند طبیعی ظهور مشتریان و پالایشگران جدید و تمرکز بازارهای نفتی بر بازارهای نوظهور چین، ژاپن، هنگ‌کنگ و به‌طور کلی شرق آسیا و حضور ایران در این بازارها در شرایط تحریم اشاره کرد و درباره تحرکات و رفتارهای برخی اعضای تولید‌کننده اوپک همچون عربستان در صورت حصول توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ افزود: به هرحال نفت در کنار اینکه یک حامل انرژی است یک کالای سیاسی نیز هست. بهبود فضای سیاسی قطعا منجر به بهبود فضای کسب‌وکار خواهد شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر کشور‌های دیگر تولید‌کننده اوپک نیز به دنبال تصاحب سهم حداکثری از بازار جهانی هستند، ‌اما اطلاع دارید که بیش از ۱۰ درصد ذخایر نفت و ۱۸ درصد ذخایر گاز دنیا به ایران تعلق دارد و سهم ایران در تامین انرژی دنیا غیرقابل انکار است.

معاون بررسی، امکان‌سنجی اقتصادی و مالی طرح‌های مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران گفت: در حال حاضر اتفاقات سیاسی همچون مسائلی که برای روسیه به وجود آمده است ایران را به لحاظ موقعیت در زمینه‌ تامین گاز طبیعی و LNG در جایگاه ممتازی قرار می‌دهد. ما باید از این شرایط استفاده بهینه کنیم و این موضوع به اقتدار سیاسی و فعالیت‌های دیپلماتیک کشور بستگی دارد.

گوهری ادامه داد: ذخایر غنی نفت و گاز ایران و نیازی که کشور‌های اروپایی و حتی کشور‌های عربی به انرژی دارند نقش ایران را در این زمینه برجسته می‌کند.

وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به اینکه توافق احتمالی هسته‌ای در همه زمینه‌های اقتصادی منشأ خیر، تحول و توسعه باشد، خاطر نشان کرد: امیدوارم صنعت نفت نقش برجسته و استراتژیک خود را بازیابی کند و مدیران این صنعت بهره‌برداری بهینه‌ای را در زمینه‌ جذب سرمایه‌گذاری، انتقال و بومی‌سازی فناوری‌های نوین و پیشرفته ازدیاد برداشت از ذخایر نفت و گاز و کاهش هزینه‌ها داشته باشند.