الهام بادپا (بیتا) تحلیلگر بازارهای جهانی در هفته گذشته اگرچه بازار نفت خام همچنان از مازاد عرضه رنج می‌برد و بهای نفت‌خام برنت متاثر از رشد شاخص دلار، ضعیف بودن احتمال تغییر در میزان تولید اوپک، بستن موقعیت‌های خرید با هدف شناسایی سود و نگرانی از بالا بودن تولید نفت عربستان سعودی و عراق تا ۶۱ دلار تنزل یافت، اما کاهش دور از انتظار ذخایر نفتی آمریکا و کم شدن تعداد دکل‌های حفاری فعال در این کشور، رشد تقاضا در آسیا و آمریکا و تشدید تنش‌ها در عراق و لیبی مجددا سرمایه‌گذاران را به خرید این کالای استراتژیک ترغیب کرد و موجب بازگشت قیمت آن شد. در این هفته از بهای نفت برنت برای دومین هفته متوالی اندکی کاسته شد و این کالا با ۱۴/ ۰ درصد کاهش به ۴۴/ ۶۵ دلار رسید. قیمت نفت آمریکا هم بااینکه افت تا ۴/ ۵۶ دلاری را تجربه کرده بود، با این حال با ۷/ ۰ درصد رشد تا ۶۰ دلار افزایش یافت. قوت گرفتن شاخص دلار به دلیل امکان تغییر مثبت نرخ بهره آمریکا در آینده نزدیک با کاستن از قدرت خرید کشورهای واردکننده نفت، محرک اصلی ریزش بهای این کالا تا کمترین سطح خود در یک ماه اخیر بود. البته تعطیلات مربوط به روز یادبود در آمریکا و اکثر کشورهای اروپایی نیز در کاستن از حجم معاملات بی‌تاثیر نبود. در این هفته در حالی که چنین گمانه‌زنی تقویت شده بود که اوپک در نشست بعدی خود تغییری در میزان تولید نخواهد داد، عراق به‌عنوان دومین تولیدکننده نفت سازمان مزبور اعلام کرد برنامه دارد صادرات خود را با ۲۶ درصد افزایش به ۷۵/ ۳ میلیون بشکه در روز در ماه ژوئن برساند.

از سوی دیگر رشد تقاضا در آسیا و امیدواری از بیشتر شدن مصرف بنزین در فصل تابستان در آمریکا نقشی مثبت در رشد قیمت ایفا کرد. به علاوه بنا بر آمار و ارقام منتشر شده نه تنها واردات نفت خام به ژاپن با ۱/ ۹ درصد افزایش در ماه آوریل نسبت به دوره مشابه آن در سال گذشته به ۶۲/ ۳ میلیون بشکه رسید، در چین نیز این رقم رکورد ۴/ ۷ میلیون بشکه‌ای را به ثبت رساند. در عین حال بااینکه انجمن نفت آمریکا (API) در گزارشی اعلام کرد بر حجم ذخایر این کشور در هفته گذشته ۳/ ۱ میلیون بشکه افزوده شده است، به گزارش مرکز اطلاعات انرژی آمریکا موجودی مذکور برای چهارمین هفته متوالی تنزل یافت. این در حالی بود که تولید هفتگی در آمریکا با ۳۰۴هزار بشکه افزایش به ۵۷/ ۹ میلیون در روز و بالاترین سطح خود در ۴۴ سال اخیر رسید. همچنین واردات نفت خام به این کشور نیز به‌طور میانگین با ثبت کاهشی در حدود ۵۰۳ هزار بشکه به ۷/ ۶ میلیون بشکه تا پایان روز ۲۲ ماه مه رسید.

آخرین گزارش‌ها و تحلیل‌های موسسات معتبر درخصوص بازار نفت

گلدمن ساکس معتقد بود قیمت نفت WTI با نوسان در حوالی ۶۰ دلار شرایط را به گونه‌ای فراهم می‌کند که تولیدکنندگان نفت آمریکا بتوانند با تولید بیشتر درآمد خود را افزایش دهند و چنین مساله‌ای همراه با کند شدن روند کاهشی تعداد دکل‌های حفاری فعال، می‌تواند هشداری باشد بر اینکه ممکن است مازاد عرضه در بازار بیشتر شود و فشار رو به پایینی بر قیمت وارد‌ آید. مورگان استنلی نیز بر این باور بود دلار قوی تنها در بازه کوتاه‌مدت بر نگرانی ناشی از افت بهای نفت می‌افزاید. به عقیده تحلیلگر UBS نشست هفته بعد اوپک نتیجه خاصی در پی نخواهد داشت و نهاد مزبور همچنان از سهم خود در بازار دفاع خواهد کرد که خود به تشدید مازاد عرضه خواهد انجامید. جنت یلن، رئیس بانک مرکزی آمریکا هم در این هفته اظهار کرد: مسیر بهبود در اقتصاد آمریکا ناهموار است و برخی از موانعی که در حال حاضر بر سر راه رشد اقتصادی قرار دارند در آینده نیز تاثیر خود را خواهند گذاشت.

در گزارش پیش‌نویس استراتژی بلندمدت اوپک که هر ۵ سال یکبار منتشر می‌شود، آمده بود روند تولید نفت شیل آمریکای‌شمالی با وجود کاهش قیمت، صعودی خواهد بود و عرضه تولیدکنندگان غیر‌اوپکی حداقل تا سال ۲۰۱۷ افزایش خواهد یافت. همچنین افت تقاضا، عرضه اوپک را از ۳۰ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۴ به ۲/ ۲۸ میلیون تا سال ۲۰۱۷ کاهش خواهد داد و رشد مصرف تنها پس از سال‌های ۲۰۱۹-۲۰۱۸

به بعد محسوس بوده؛ به‌طوری‌که تا سال ۲۰۴۰ به حدود ۴۰ میلیون بشکه خواهد رسید. ناگفته نماند در گزارش سال ۲۰۱۰ اوپک، نفت شیل به‌عنوان رقیب جدی برنت مطرح نشده بود.

به علاوه روزنامه الحیات عربستان سعودی نیز نوشت انتظار نمی‌رود اوپک در نشست ماه ژوئن خود از میزان تولیدش بکاهد و عربستان سعودی به عرضه خود در حدود ۳/ ۱۰ میلیون بشکه فعلی و در سایه بالا رفتن سطح مصرف در چین و هند با هدف برآورده کردن نیاز مشتریانش ادامه خواهد داد. از نظر روزنامه فوق، عربستان سهم بازار خود را به نفع سایرین فدا نخواهد کرد؛ مخصوصا اگر همکاری از سوی سایر تولیدکنندگان غیر‌اوپکی صورت نگیرد.

نفت برنت در هفته پیش رو

در شرایطی که بازار نفت در مازاد به سر می‌برد و هنوز بالا بودن تولید در آمریکا مشکل اصلی در بر هم زدن تعادل در عرضه و تقاضا محسوب می‌شود، واکنش شدید به خبر کاهش موجودی ذخایر نفتی آمریکا به نوعی حساسیت بالای سرمایه‌گذاران به اخبار مربوط به بخش عرضه را نشان داد و اینکه تا چه حد، رشد و افت قیمت این کالای استراتژیک می‌تواند غیر‌قابل اطمینان باشد.

برای هفته آینده جو کلی بازار، مبهم و نامطمئن خواهد بود که این خود می‌تواند بر قیمت سایه بیفکند؛ مخصوصا اگر عدم کاهش تولید اوپک در نشست ماه ژوئن و تقویت شاخص دلار با هم اتفاق بیفتد.

در واقع اگرچه همیشه قیمت نفت همراستا با عوامل بنیادی آن پیش نرفته است، اما با توجه به مازاد عرضه‌‌ای که در بازار وجود دارد ظاهرا کالای مذکور نیاز به محرک‌هایی همچون تشدید تنش‌ها در مناطق نفتخیز یا بهبود تقاضا دارد تا رشد بهای خود را از سر گیرد.

بازگشت مجدد نفت به کانال60 دلار