مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی با اشاره به اتمام دوره بازسازی و نوسازی اسکله‌ها و بازوهای بارگیری در پایانه نفتی خارک، گفت: هزینه تاخیر و دموراژ پهلو دهی نفتکش‌ها صفر شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، سید پیروز موسوی درباره آخرین وضعیت ترمینال و پایانه‌های نفتی ایران در آستانه توافق نهایی ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ گفت: هم‌اکنون مراحل نهایی تعمیرات اساسی مخازن نفتی و راه‌اندازی ۴ مخزن یک میلیون بشکه ذخیره‌سازی نفت در پایانه خارک به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ پایانه صادرات نفت ایران در خلیج فارس در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی ایران با اعلام اینکه اتمام تعمیرات اساسی، بازسازی و نوسازی ۱۵ بازوی بارگیری در اسکله شرقی در جزیره خارک به پایان رسیده است، تصریح کرد: بهره‌برداری و نوسازی از این بازوهای بارگیری نفت منجر به افزایش توان و ظرفیت صادرات نفت خام ایران در منطقه خلیج فارس شده است.

این مقام مسوول با بیان اینکه کل تعمیرات و بازسازی بازوهای بارگیری نفت در پایانه خارک در مدت یک سال به پایان رسید، اظهار کرد: علاوه بر این پروژه بازسازی و نوسازی پهلوگاه‌های ۵و۶ اسکله تی در پایانه خارک هم به پایان رسیده است.

موسوی با تاکید بر اینکه با بهره‌برداری از این طرح‌های جدید ساحلی و فراساحلی در مجموع توان صادرات نفت خام ایران در پایانه خارک به میزان ۷۰ هزار بشکه در ساعت افزایش یافته است، اعلام کرد: علاوه بر این با اجرای این طرح‌ها هزینه تاخیر و دموراژ پهلو‌دهی و بارگیری کشتی‌های نفتکش در پایانه نفتی خارک به صفر رسیده است.

مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی ایران همچنین از پایانه دوره تعمیراتی و راه‌اندازی سه گوی شناور جدید در سطح پایانه نفتی خارک خبر داد و افزود: با بهره‌برداری نهایی از این پروژه‌های دریایی قابلیت پهلودهی و بارگیری کشتی‌های نفتکش در فضای خارج از اسکله‌های پایانه و جزیره خارک افزایش یافته است.

این مقام مسوول همچنین از پایان دوره تعمیراتی یک دستگاه گوی شناور در پایانه صادرات میعانات گازی در بندر عسلویه خبر داد و خاطرنشان کرد: هم‌اکنون در کنار افزایش توان عملیاتی صادرات نفت، ظرفیت پهلوگیری، بارگیری و صادرات میعانات گازی ایران در منطقه خلیج فارس هم افزایش یافته است.