گروه نفت و پتروشیمی: احتمال عرضه نفت در آینده موجب شد در اولین روز کاری هفته جاری میلادی قیمت نفت افزایش یابد، در این بین رئیس آینده آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: رشد تولید نفت ایران ۳ تا ۵ سال زمان می‌برد و در آینده با کاهش عرضه نفت و افزایش تقاضا شاهد رشد قیمت آن خواهیم بود. به گزارش «دنیای اقتصاد»، تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۴ به وقت تهران)، قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا ۸۴ سنت افزایش یافت و به ۴۸/ ۵۲ دلار در هر بشکه رسید. در عین حال نفت برنت نیز رشد ۹۸ سنتی داشت و هر بشکه از آن ۸۵/ ۵۸ دلار معامله شد. براساس آخرین به‌روز‌رسانی سایت رسمی کشورهای صادر‌کننده نفت، بهای سبد نفتی اوپک روز جمعه رشد بیش از ۵۰ سنتی داشته و به بالای ۵۴ دلار در هر بشکه رسیده است.

آمارهای رویترز نشان می‌دهد که از ابتدای سال جاری میلادی پیش‌بینی قیمت‌ها در بازار نایمکس افزایش یافته است، به‌طوری‌که حتی قیمت‌های ۱۰۰ دلاری در سال جاری مطرح شده است. این نکته نشان از خوش‌بینی فعالان بازار نفت به آینده این بازار و افزایش احتمال رشد قیمت‌ها دارد.

تقویت احتمال کاهش عرضه نفت در پی کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در میادین نفتی و همچنین کاهش تعداد دکل‌های حفاری در میادین نفتی آمریکا رخ داده است. این در حالی است که تقاضا همچنان در سطح پایینی قرار دارد و مازاد عرضه‌ موجود در بازار نفت همچنان در حال پر کردن ذخایر نفتی جهان است. تحلیلگران انرژی نسبت به سیگنال‌های ضعیف افزایش قیمت نفت هشدار داده‌اند. به‌طور مثال آمار واردات چین که روز گذشته منتشر شد نشان از کاهش ۲/ ۵ درصدی واردات نفت این کشور در ماه مارس نسبت به فوریه دارد. بر اساس گزارش بلومبرگ، واردات چین در این ماه به ۳۴/ ۶ میلیون بشکه در روز رسیده که کمترین مقدار از نوامبر ۲۰۱۴ تا کنون بوده است. به نظر می‌رسد دلیل کاهش واردات چین پرشدن ذخایر نفتی این کشور است. چراکه از نیمه دوم سال گذشته میلادی با افت قیمت نفت، چین با استفاده از فرصت نفت ارزان شروع به پر کردن ذخایر نفتی خود کرد. بر همین اساس هرچند که واردات نفت این کشور افزایش داشته اما میزان تقاضای آن به همان نسبت رشد نکرده است. براساس این گزارش واردات نفت چین در ماه‌های آینده همچنان روند کاهشی خواهد داشت؛ چراکه در آستانه شروع فصل تعمیر و نگهداری پالایشگاه‌های این کشور هستیم و حداقل ۱۲درصد پالایشگاه‌های چین در سه ماه دوم سال ۲۰۱۵ تعطیل هستند.

آژانس بین‌المللی انرژی: افزایش تولید نفت ایران حداقل ۳ سال دیگر

فاتح بیرول، اقتصاددان ارشد و رئیس آینده آژانس بین‌المللی انرژی، اعلام کرد که حتی اگر تا پایان ژوئن ایران با غرب بر سر مساله هسته‌ای به توافق برسد، به ۳ تا ۵ سال زمان نیاز دارد تا تولید نفت خود را به شکل قابل توجهی افزایش دهد.

این مساله در حالی از سوی آژانس بین‌المللی انرژی مطرح می‌شود که پیش از این اداره اطلاعات انرژی آمریکا طی گزارشی اعلام کرده بود که تا پایان سال ۲۰۱۶ ایران می‌تواند ۷۰۰ هزار بشکه به تولید نفت خود بیفزاید و در اثر آن شاهد افت ۵ تا ۱۵ دلاری قیمت نفت خواهیم بود.

ایران و گروه ۱+۵، ۱۳ فروردین به چارچوب تفاهمی در لوزان سوئیس دست یافتند که امید می‌رود زمینه‌ساز توافق نهایی در پایان ژوئن باشد. توافق نهایی به لغو تحریم‌های غرب علیه برنامه هسته‌ای کشورمان خواهد انجامید. طی چند سال اخیر در اثر تحریم‌های غرب صادرات نفت کشورمان بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است و احتمال می‌رود با لغو تحریم‌ها صادرات نفت ایران به پیش از تحریم‌ها برگردد.

پیش از توافق لوزان و در حین مذاکرات گمانه‌های زیادی درخصوص افت احتمال لغو تحریم‌های ایران و تاثیر آن بر بازار نفت مطرح شد و قیمت نفت متاثر از آن طی یک ماه اخیر افت کرد، به‌طوری که با به تفاهم رسیدن تیم مذاکره‌کننده کشورمان با گروه ۱+۵ شاهد افت حدود ۶ درصدی قیمت نفت بودیم. اما با کاهش هیجانات، بسیاری از کارشناسان بازار نفت تحلیل‌های متفاوتی از تاثیر لغو تحریم‌ها و زمان بازگشت نفت کشورمان به بازار ارائه کردند. اما اظهارات فاتح بیرول نا‌امید‌کننده‌ترین تحلیل در این خصوص تاکنون بوده است. به گزارش رویترز، وی اظهار کرد: پس از توافق نهایی ایران و کشورهای غربی و رفع تحریم‌ها، تولید نفت ایران برای اینکه به شکل قابل ملاحظه‌ای زیاد شود به ۳ تا ۵ سال زمان نیاز دارد. وی که از سپتامبر امسال ریاست آژانس بین‌المللی انرژی را بر عهده می‌گیرد، ادامه داد که در آینده نزدیک ایران نمی‌تواند افزایش چندانی در تولید نفت خود داشته باشد زیرا تحریم‌ها مانع از نگهداری مناسب میدان‌های این کشور شده چراکه میدان‌های نفتی ایران دارای ساختارهای زمین‌شناسی پیچیده است. این کارشناس نفتی در همین حال بر این باور است که برداشتن تحریم‌های نفتی ایران تاثیر محدودی بر قیمت خواهد گذاشت.

این در حالی است که به گفته بیرول کاهش قیمت نفت موجب سقوط حجم سرمایه‌گذاری‌ها به مقدار ١٠٠ میلیارد دلار در سال ٢٠١٥ شده است، در همین حال، تنش‌های ژئوپلیتیک خاورمیانه نیز امنیت سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی را تهدید می‌کند. وی ادامه داد: این مقدار نشان از کاهش ٢٠ درصدی سرمایه‌گذاری شرکت‌های نفتی در سال ٢٠١٥ دارد و حتی در زمان بحران بزرگ اقتصادی هم شاهد چنین افتی در میزان سرمایه‌گذاری‌ها نبوده‌ایم. به بیان وی، از طرفی در حال حاضر اقتصاد اروپا در رکود شدید به سر می‌برد و این مساله چشم‌انداز رشد تقاضا در آینده را با رونق اقتصادی در کشورها و خروج آنها از رکود تقویت می‌کند. رئیس آینده آژانس افزود: اگر کاهش عرضه نفت و افزایش همزمان تقاضا رخ دهد، می‌تواند به بالا رفتن قیمت‌های جهانی نفت منجر شود.

تداوم افت تعداد دکل‌ها و افزایش حجم ذخایر

افت قیمت نفت از تابستان سال پیش با افزایش عرضه نسبت به تقاضا رخ داد. در واقع با افزایش تولید نفت آمریکا از میادین سیل کاهش واردات این کشور بازارهای نفت با مازاد عرضه روبه‌رو شدند. کارشناسان بر این باورند که مهم‌ترین‌ عامل در کاهش قیمت نفت افزایش تولید نفت شیل بوده است. در حال حاضر تولید نفت آمریکا بیش از ۳/ ۹ میلیون بشکه در روز است این در حالی است که پیش از انقلاب شیل تولید نفت این کشور به حدود ۵ میلیون بشکه در روز رسیده بود. حال کارشناسان انرژی بر این باورند که تنها کاهش تولید نفت این کشور است که می‌تواند بازار نفت را از سقوط بیشتر قیمت‌ها نجات دهد. در حال حاضر تعداد دکل‌های حفاری در میادین نفت و گاز آمریکا هرچند که تا کنون بر تولید نفت این کشور تاثیری نداشته، نمادی از چشم‌انداز تولید نفت این کشور در آینده است. از ماه اکتبر تعداد این دکل‌ها در حال کاهش است، هرچند که در هفته‌های اخیر به نظر می‌رسید سرعت کاهش آنها کم شده است اما آماری که روز جمعه توسط بیکر هیوز منتشر شد این گمانه را نقض کرد.

روز جمعه موسسه بیکر هیوز اعلام کرد که تعداد دکل‌های حفاری آمریکا ۴۲ عدد کاهش یافته است، این در حالی است که در هفته پیش از آن تنها ۱۱ عدد کاهش داشتند. کاهش ۱۱ عددی تعداد دکل‌ها این گمانه را تقویت کرد که سرعت افت تعداد آنها در حال متوقف شدن است؛ اما آمار هفته گذشته این گمانه را نقض کرد. به گزارش رویترز، تعداد دکل‌های حفاری نفت آمریکا در هفته منتهی به ۵ آوریل به ٧٦٠ دکل رسید که بیشترین کاهش هفتگی در یک ماه اخیر به شمار می‌رود. در همین حال، تعداد دکل‌های حفاری گاز طبیعی با سه دستگاه افزایش به ٢٢٥ دکل رسید. افت شتاب در روند نزولی شمار دکل‌ها در ماه مارس سبب شد تا برخی از تحلیلگران گمان کنند که شرکت‌های حفاری نفتی کاهش شدید شمار دکل‌ها را متوقف می‌کنند و قیمت‌های نفت خام آمریکا نیز در سطح ٥٠ دلار در هر بشکه ثابت می‌ماند.

از طرفی حجم ذخایر نفت این کشور مدام در حال افزایش است به‌طوری‌که در حدود یک سال گذشته ۱٠٠ میلیون بشکه بر آن افزوده شده است. چهارشنبه هفته گذشته نیز اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد که ذخیره نفت خام این کشور در هفته منتهی به سوم آوریل (١٤ فروردین ماه)، برای سیزدهمین هفته پیاپی، با ١٠,٩٥ میلیون بشکه افزایش به ٤٨٢,٤ میلیون بشکه رسید که بالاترین میزان افزایش در ١٤ سال اخیر به شمار می‌رود. برخی از کارشناسان بر این باورند که تداوم این روند می‎‌تواند اثر افت تعداد دکل‌ها را بی‌تاثیر کرده و در آینده نزدیک بازار نفت را با شوک دیگری مواجه کند.

شروع صعودی هفته در بازار نفت