رئیسجمهور پالایشگاه ۳۵هزار بشکهای قشم را افتتاح کرد
برنامه اوجی برای جهش پالایش هرمزگان
رئیسجمهوری هم در حاشیه سفر استانی به هرمزگان در مورد بحث فروش نفت گفت که صادرات آن در دولت سیزدهم ۴۰درصد افزایش یافته است و پول حاصل از آن نیز در حال بازگشت به کشور است. پالایشگاه قشم سال گذشته با عنوان «پیشراهاندازی» افتتاح شده بود اما «ایرنا» ادعا کرده در آن زمان حتی یک لیتر هم تولید نداشته و هنوز مراحل ساخت فاز نخست ادامه داشته است.
با این حال اکنون مسوولان میگویند این فاز که برای ساختش ۲۲۰ میلیون یورو هزینه شده، بهطور کامل در مدار تولید است و سالانه ۸۵۰ میلیون دلار فروش محصول با هدف صادراتی خواهد داشت.
افتتاح فاز نخست پالایشگاه قشم
فاز نخست پالایشگاه نفتخام فوقسنگین قشم با ظرفیت تبدیل روزانه ۳۵هزار بشکه نفتخام سنگین به فرآوردههای نفتی سبکتر در قشم توسط رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید.
به گزارش «ایسنا»، پالایشگاه نفتخام فوقسنگین قشم روزانه ۱۶هزار بشکه قیر و ۱۹هزار بشکه برشهای سبک نفتی تولید خواهد کرد. این پالایشگاه ۸۵۰ میلیون دلار در سال فروش محصول خواهد داشت و محصولات آن جنبه صادراتی دارد.
فاز نخست این پالایشگاه در زمان ساخت برای ۵هزار نفر اشتغالزایی داشته و هم اکنون ۳۰۰نفر در آنجا مشغول بهکار هستند. احداث این پروژه از سال۹۶ آغاز شده و ظرف مدت ۴سال در زمینی به مساحت ۴۵هکتار با سرمایهگذاری ۲۲۰میلیون یورو به بهرهبرداری رسیده و سرمایهگذار این پروژه هلدینگ شرکت گسترش انرژی پاسارگاد است.
به گزارش وزارت نفت، این پالایشگاه هماکنون به ظرفیت کامل تولید رسیده که از مزایای آن میتوان به تضمین برداشت از پارسجنوبی، اشتغالزایی، تولید محصولات با کیفیت بالا و کمک به ارتقای صادرات فرآورده از جمله قیر اشاره کرد.
جواد اوجی نیز درباره خوراک نخستین پالایشگاه فوقسنگین نفتخام کشور گفت که خوراک پالایشگاه از نفتخام سنگین میدانهای سروش و نوروز تامین میشود.
غلامحسین رمضانپور، معاون پاییندستی شرکت گسترش انرژی پاسارگاد که شرکت مجری این طرح زیرمجموعه آن است در گفتوگو با «ایرنا» اظهار کرد که ۲۵ دیماه سال ۹۹ مرحله پیشراهاندازی را آغاز کرده بود و پس از پایان این مرحله، به بهرهبرداری نهایی در فاز نخست میرسد.
وی گفت: «استانداردهای یورو ۲۰۰۵ (یورو۴) و توجه به مباحث محیطزیستی از خروجی این پالایشگاه موردتوجه قرار گرفته است و محصولات این پالایشگاه صادر میشود.»
این رسانه همچنین در گزارشی جداگانه مراسم روز گذشته در قشم را «افتتاح واقعی» خوانده و گفته بهرهبرداری در قالب «پیشراهاندازی» در سال گذشته در حالی توسط حسن روحانی، رئیسجمهور سابق انجام شده که این پروژه ناقص و هنوز در مرحله ساخت بوده است. این گزارش افزوده که پالایشگاه در زمان افتتاح اولیه در سال۹۹ هیچ تولیدی نداشته است زیرا اساسا آمادگی دریافت خوراک (نفتخام سنگین) را نداشت. جواد اوجی روز پنجشنبه فاز دوم این پالایشگاه را کلنگزنی کرد. فاز دوم این پروژه بهمنظور افزایش ظرفیت به ۱۰۰هزار بشکه خوراک و بهبود کیفیت محصولات اجرا خواهد شد. خوراک فازدوم این پالایشگاه ۶۰هزار بشکه در روز میعانات گازی است و تولید بنزین، گاز مایع و محصولات سنگین با کیفیت یورو۵ خواهد داشت. فاز دوم این پالایشگاه با اعتبار ۴۶۰ میلیون یورو در مدت سه و نیم سال به بهرهبرداری میرسد.
با بهرهبرداری از این واحد تولیدی ۴۰۰نفر بهصورت مستقیم و بیش از هزار نفر بهصورت غیرمسقیم در این پالایشگاه اشتغال مییابند.
رشد ۸۲درصدی پالایش استان هرمزگان
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت، استان هرمزگان را بهعنوان قطب پالایشی نفتکشور معرفی میکند، گفت: «با راهاندازی پروژه پارسبهین پالایش نفت قشم ۸۵۰هزار بشکه ظرفیت پالایشی در استان هرمزگان مهیاست که ۳۷درصد مجموع ظرفیت پالایش نفتکشور را شامل میشود.»
به گزارش «شانا»، اوجی ادامه داد: «ظرفیت پالایشی استان هرمزگان با تکمیل چهار طرح پالایشگاهی با پیشرفت صفر تا ۳۵درصد در دستور کار است که ظرفیت پالایشی استان از روزانه ۸۵۰هزار بشکه نفت به روزانه یکمیلیون و ۵۵۰هزار بشکه میرسد.»
این بهمعنای رشد ۸۲درصدی ظرفیت پالایش هرمزگان طی یک دوره حداکثر ۴ ساله است. البته این هدف نیازمند عدمتاخیر در اجرای پروژههای چهارگانه به دلایلی مانند تامینمالی و غیره است.
وی اعلام کرد: «وزارت نفت از همه سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز بهویژه در منطقه جزیره قشم حمایت میکند و برای اجرای طرحهای پالایشی تضمین تامین خوراک میدهد.» وزیر نفت همچنین گفت: «با افزایش ظرفیت پالایشی کشور، اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خامفروشی هم محقق میشود که با راهاندازی این کارها تولید فرآوردههای پالایشی کشور افزایش مییابد و درآمد خوب و اشتغالزایی دارد.» اوجی پیش از این، از برنامه دولت برای رشد ۵/ ۱برابری ظرفیت پالایش کشور به ۵/ ۳میلیون بشکه در روز طی ۴ تا ۵ سال آینده خبر داده بود. اوجی بیان کرد: «ظرفیت کنونی پالایش با احتساب نفتخام و میعانات گازی، ۲میلیون و ۲۰۰هزار بشکه در روز است که قرار است طبق برنامهریزیها این رقم به بیش از روزانه ۳میلیون و ۵۰۰هزار بشکه برسد.»
وزیر نفت تصریح کرد: «وزارت نفت در دولت سیزدهم دو دستور کار در بحث پالایشگاهها دارد، مورد نخست ارتقای کمی و کیفی پالایشگاههای کنونی و دوم ایجاد ظرفیت پالایشی از طریق ساخت پالایشگاههای نو یا همان پتروپالایشگاهها خواهد بود.»اوجی گفت: «خوشبختانه سرمایهگذاران در بحث ایجاد و توسعه ظرفیت پالایشی مشخص شدهاند و توافقهایی هم با وزارت نفت شده است و طبق برنامه زمانبندیشده، مسیر توسعه کمی و کیفی پالایشگاهها طی خواهد شد، برای پالایشگاههای نو هم مطابق برنامهای که سرمایهگذاران متعهد شدهاند، دولت نیز بحث مجوز تنفس خوراک را برای آنها در نظر گرفته است.»
مسوولیت اجتماعی پروژههای نفتی
وزیر نفت عصر پنجشنبه در نشست شورای اداری شهرستان قشم گفت: «۲۰میلیارد تومان بهجز ۱۰۶۰میلیارد تومان سهم هرمزگان طبق صلاحدید فرمانداری بهصورت اختصاصی و بهمنظور رفع مشکلات قشم به این شهرستان اختصاص یافت.»
به گزارش خبرگزاری «فارس»، اوجی در این مورد بیان کرد: «در کل استان ۱۰۶۰میلیارد تومان پروژه درمانی، عمرانی، بهداشتی، آموزشی، ورزشی و... تعریف شده است و در اختیار استاندار و دوایر دولتی قرار خواهد گرفت.»
وی با بیان اینکه حدود چهاردرصد از اعتبارات توسعه میدانهای نفتی بهعنوان مسوولیت اجتماعی به همان منطقه اختصاص مییابد، افزود: «برای نمونه در میدانهای رشادت، سیوند و رسالت این مبلغ ۵۸۰ میلیون دلار بوده است.»
وزیر نفت اظهار کرد: «پل خلیجفارس از آرزوهای دیرین مردم قشم است و از آخرین بازدید ما در ۱۱سال پیش تاکنون تغییر چندانی نکرده و نیاز است که در این زمینه اقدامهای عاجلی انجام شود.» اوجی همچنین با بیان اینکه هرمزگان ۳۹میدان نفتی و گازی دارد، افزود: «هنوز هم بخش قابلتوجهی از این میدانها توسعه نیافتهاند و ظرفیت افزایش آنها وجود دارد که در دولت سیزدهم عملیاتی خواهد شد.»
وی اعتبار تخصیصیافته برای انتقال گاز را ۱۰هزار میلیارد تومان اعلام و بیان کرد: «از همین تریبون قول میدهم از خط لوله هفتم سراسری انتقال گاز، گاز بندرعباس به قشم عملیاتی شود تا افزون بر تامین نیاز شهرستان، صنایع نیز بتوانند از مزیتهای این نعمت استفاده کنند.»
اوجی یکی از مشکلات اصلی کشور را خامفروشی اعلام و تصریح کرد: «باید با توسعه پالایشگاهها، تولیدات با قیمت و ارزشافزوده بالا مانند بنزینسوپر و الپیجی (گاز مایع) را افزایش دهیم تا افزون بر رفع تحریمها، زمینه فروش سادهتر و ارزآوری بالاتری را عاید کشور کنیم.»
وی همچنین رفع مشکل مالیات ارزشافزوده در مناطق آزاد، واردات خودروی خارجی به مناطق آزاد، رفع تنش آبی در جزیره، احداث بیمارستان و کمک به ایجاد و توسعه مراکز درمانی، احداث و توسعه بزرگراههای درگهانلافت- قشم و ساحل جنوبی و احداث یک باب هنرستان در قشم بهمنظور هنرآموزی را از دیگر اهداف اجرایی در جزیره قشم دانست که برای حل و انتقال به هیاتدولت در دستور کار قرار خواهد گرفت.
همچنین سیدابراهیم رئیسی پنجشنبه در حاشیه سفر استانی خود به هرمزگان در ارتباطی ویدئوکنفرانسی با دوازدهمین اجلاسیه علمای بلاد در قم با بیان اینکه ما رفع تحریمها را عزتمندانه دنبال میکنیم، اعلام کرد که صادرات نفتی ایران به حدی افزایش یافته که ما دیگر نگران صادرات آن نیستیم، صادرات نفت در دولت سیزدهم ۴۰درصد افزایش یافته و پول حاصل از صادرات نیز در حال بازگشت به کشور است.