اهمیت استراتژیک خط لوله گوره- جاسک
سی و یکم تیرماه طی مراسمی با حضور حسن روحانی رئیسجمهور سابق طرح خط انتقال نفت از گوره به جاسک بهصورت رسمی افتتاح شد.پروژهای که گفته میشود، ایرانیترین پروژه صنعت نفت در دل تحریمها بوده و بیش از اینکه به لحاظ اقتصادی برای ایران اهمیت داشته باشد، جنبه استراتژیک و امنیتی آن دارای اهمیت بوده است.
دو روز پس از افتتاح رسمی این پروژه، فرانس۲۴ نیز طی گزارشی نوشت، پایانه جدید نفتی ایران اقدامی استراتژیک برای دورزدن تنگه هرمز و تقویت فروش نفت است و به ایران توانایی استراتژیک میبخشد که نفت خود را در تنشهای شدید به بازار عرضه کند.در همین راستا پایگاه تخصصی اویلپرایس نوشت، پایانه نفتی جاسک ایران اکنون بهطور کامل آماده بارگیری مقادیر زیادی نفتخام برای خریداران بزرگ جهان از طریق خلیج عمان است و نخستین محموله ۱۰۰ هزار تن نفت قرار است طی چند روز آینده از این پایانه بارگیری و ارسال شود.
بهسختی میتوان درباره اهمیت این پایانه جدید اغراق کرد چراکه به ایران اجازه میدهد تا نفت و محصولات پتروشیمی خود را از میادین اصلیاش از طریق گوره به بندر جاسک انتقال دهد. بهصورت خلاصه، احداث خط لوله ۴۲اینچی گوره- جاسک و پایانه نفتی جاسک، به ایران اجازه خواهد داد تا تحریمهای آمریکا علیه خود را دور بزند و در عین حال همزمان به ایران این امکان را میدهد تا در عرضه سایر منابع نفتی که از تنگه هرمز عبور میکنند (حدود ۳۵درصد کل نفت در جهان)، اختلال ایجاد کند.
احداث این خط لوله و پایانه نفتی به ایران اجازه خواهد داد تا تحریمهای آمریکا علیه خود را دور بزند و در عین حال همزمان به ایران این امکان را میدهد تا در عرضه سایر منابع نفتی که از تنگه هرمز عبور میکنند اختلال ایجاد کند.تا زمان تکمیل تاسیسات عظیم نفتی جاسک و با توجه به اینکه پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام در ماه می۲۰۱۸، تحریمها علیه ایران همچنان پابرجاست، تهران برای تداوم و افزایش صادرات نفتخام خود بهویژه به چین، به اقدامات آزمایش شده برای دور زدن تحریمها متکی بود.
این اقدامات شامل تغییر نام نفت ایران به نفت عراق در مرز و در مخازن مشترک نفت دو کشور، استفاده از دلالان بینالمللی برای پنهانکردن تحرکات نفتی ایران تحت پوشش سایر مشتریان، انتقال کشتی به کشتی نفت ایران در آبهای سرزمینی مالزی، اندونزی و چین و ادغام نفت ایران در مسیرهای صادراتی خط لوله نفت عراق میشود. با توجه به احداث خط لوله گوره- جاسک و پایانه نفتی جاسک، حجم نفتی که ایران قادر خواهد بود به چین و سایر مشتریان هدف در آسیا، آزادانه انتقال دهد، بهطرز چشمگیری افزایش خواهد یافت.
یک منبع ارشد صنعت نفت و گاز که با وزارت نفت ایران همکاری نزدیک دارد، گفت: «حتی پیش از اینکه تحریمها آمریکا دوباره اعمال شود، پایانه خارک حدود ۹۰ درصد تمام بارگیری صادرات نفت ایران را انجام میداد و باقی بارگیریها از طریق پایانههای لاوان و جزیره سیری انجام میشد که اهداف آشکار و آسانی را برای آمریکا و گروههای وابسته به آن برای فلجکردن بخش نفت ایران و در نتیجه اقتصاد آن ایجاد میکرد.»وی افزود: «بهعلاوه، باریکی بیش از حد تنگه هرمز بدان معناست که نفتکشها باید بسیار آرام از آن عبور کنند؛ بنابراین هزینههای تزانزیت بالا میرود و جریان درآمد با تاخیر انجام میشود.»