علاقهمندی سعودیها به پروژههای گاز و پتروشیمی عراق
شرکتهای سعودی علاقهمندی ویژهای به پروژههای مختلف از جمله توسعه میادین گازی عکاظ و رتاوی و پروژه پتروشیمی نبراس دارند. وزیر نفت عراق پیشتر گفته بود شرکتهای غربی به توسعه میادین گازی عکاظ و رتاوی و پروژه پتروشیمی نبراس علاقهمندند. وی سوم ماه مه گفته بود وزارت نفت سرگرم مذاکره با شرکتهای آمریکایی و سایر سرمایهگذاران به منظور توسعه میدان گازی عکاظ در نزدیکی مرز سوریه است. مذاکرات فنی کند بوده اما این پروژه سرمایهگذاری سه میلیارد دلاری برای تولید ۳۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گاز را در نظر دارد.
تحت توافقی که در ۲۹ مارس اعلام شد، توتال یک مجتمع گازی مرکزی در رتاوی با هدف جمعآوری و پالایش گازهای همراه نفت در میادین رتاوی، قرنه غربی-۲، مجنون، طوبا و لاهیس ایجاد خواهد کرد. احسان اسماعیل سوم ماه مه گفته بود عراق به دنبال سرمایهگذاری ۱۵ میلیارد دلاری به همراه برخی شرکای انرژی خود به منظور افزایش تولید گاز است تا وابستگی به واردات انرژی ایران را کاهش دهد.
عراق از سوی آمریکا برای کاهش وابستگی به گاز و برق ایران تحت فشار قرار گرفته است. این واردات برای جلوگیری از قطعی متداول برق در این کشور بهخصوص در ایام تابستان که دمای هوا به ۵۰ درجه میرسد، ضروری است. عراق از سال ۲۰۱۸ معافیتهای آمریکا را برای ادامه واردات انرژی ایران دریافت کرده که همان سال هدف تحریمهای واشنگتن قرار گرفت. وزیر نفت عراق ۲۲ آوریل گفته بود عراق انتظار دارد تا سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ با سرعت گرفتن پروژهها برای افزایش تولید داخلی گاز، از وابستگی به صادرات گاز ایران رها شود.
عراق عمدتا به گازی متکی است که به همراه نفت تولید میشود اما تولید نفت این کشور به دلیل مشارکت در توافق کاهش تولید اوپکپلاس محدود شده و در نتیجه توانایی این کشور برای فراهم کردن خوراک برای تولید نیرو نیز کاهش پیدا کرده است. گازی که در میادین نفتی تولید میشود، عمدتا میسوزد و طبق اعلام بانک جهانی، عراق دومین رکورددار مشعلسوزی در جهان پس از روسیه در سال ۲۰۲۰ بوده است. عراق به منظور افزایش تولید گاز، پروژههای مربوط به جمعآوری گاز در میادین نفتی را سرعت بخشیده است.
وزیر نفت عراق در ۳۱ اوت سال گذشته گفته بود کشورش قصد دارد برنامهها برای پروژه پتروشیمی هشت میلیارد دلاری با شرکت شل را سرعت ببخشد زیرا این کشور به دنبال اجرای توسعهای است که نخستین بار در سال ۲۰۱۲ اعلام شد.
اسماعیل در آن زمان گفته بود وزارتخانههای نفت و صنعت عراق که به اتفاق ۵۱ درصد سهم در این پروژه دارند دیدارهایی را به منظور تسریع روند اجرای پروژه نبراس با شل که ۴۹ درصد در آن سهم دارد، برگزار کردهاند. وی در ادامه افزوده بود شرایط حقوقی و قراردادی باید تا پایان سال ۲۰۲۰ نهایی شود.
این پروژه که در شهر جنوبی بصره قرار دارد سالانه ۸/ ۱ میلیون تن پلیاتیلن تولید خواهد کرد و خوراک اتان کافی دریافت میکند. بر اساس گزارش پلاتس، عراق در سال ۲۰۱۲ تفاهمنامهای با شل برای پروژه نبراس امضا کرده بود.