علاوه بر این، گزارش‌هایی درباره افزایش خرید نفت از سوی برخی پالایشگران مستقل چینی که به تیپات مشهورند، در بازار نقدی منتشر شده است. به عقیده تحلیلگران این می‌تواند نشانه‌ای از انتظار خریداران چینی از بهبود قیمت نفت در آینده نزدیک باشد. همچنین، بخشی از رشد قیمتی در چند روز گذشته به‌دلیل فضای مثبت به‌وجود آمده برای اعمال کاهش بیشتر تولید اعضای اوپک‌پلاس در نشستی فوق‌العاده یا عادی بوده است. مدیران نفتی روسیه روز چهارشنبه جلسه‌ای با وزیر انرژی این کشور، الکساندر نواک داشتند و در مورد وضعیت بازار نفت و واکنش احتمالی در قالب اوپک‌پلاس به بحث پرداختند. گرچه گزارشی از نتیجه نهایی به منابع خبری درز نکرد اما فضای عمومی بر این است که روسیه برای کاهش تولید با عربستان همکاری خواهد کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) بهای نفت برنت با ۸۴ سنت افزایش معادل ۴۹/ ۱درصد به سطح دیده نشده از دو هفته قبل یعنی ۱۸/ ۵۷ دلار بر بشکه رسید. علاوه بر این نفت شاخص آمریکا ۶۵ سنت معادل ۲۶/ ۱درصد رشد کرد و وارد کانال ۵۲ دلار شد. با احتساب این قیمت‌ها، شاخص برنت رشدی ۵ درصدی را در این هفته تجربه کرده  که بیشترین رشد هفتگی طی ۵ماه اخیر است. همچنین نفت شاخص آمریکا (WTI) نیز در این هفته حدود ۵/ ۳درصد افزایش یافته است. البته ممکن است با پایان معاملات روز جمعه این بازدهی دستخوش تغییراتی شود. با فرض ادامه این روند، این اولین رشد هفتگی از اوایل ژانویه خواهد بود.

کاهش نگرانی درباره کرونا

با کاهش نرخ روزانه ابتلا به ویروس مرگبار چینی، حالا تاجران نفت با خیال آسوده‌تری به فعالیت در این بازار می‌پردازند. این بازیگران به این امید دارند که اثر کرونا بر بازار کوتاه‌مدت باشد؛ بنابراین چهار روز با ثبت معاملات افزایشی بهای نفت را صعودی کردند. البته در آخرین ساعات روز چهارشنبه خبری منتشر شد که فعالان بازار را نگران کرد. بر اساس این گزارش، موارد ابتلا به ویروس کرونا با جهشی بزرگ در یک روز روبه‌رو شد. در این روز در استان هوبی چین نزدیک به ۱۵ هزار نفر مورد جدید کشف شد و همچنین ۲۴۲ نفر در یک روز به‌دلیل این بیماری جان باختند که بسیار بیشتر از نرخ مبتلایان و قربانیان در روزهای قبل از آن بود. به‌دنبال این خبر، سازمان بهداشت جهانی در توضیحاتی اعلام کرد این جهش به‌دلیل تغییر طبقه‌بندی موارد مشکوک پیشین بوده است و لزوما نشان‌دهنده ابتلا در یک روز نیست. در این میان برخی تحلیلگران انتظار دارند شیوع این ویروس در فوریه به اوج خود برسد و پس از آن با کاهش مبتلایان، بحران تقاضا در یک یا دو ماه آینده رفع شود. به این ترتیب، پس از مرتفع شدن خطر کرونا به اعتقاد این کارشناسان بازگشت قوی از جانب خریداران نفت در چین را شاهد خواهیم بود.

افزایش خرید برخی پالایشگران

گرچه تقاضای کلی چین برای نفت تحت‌تاثیر شیوع ویروس کرونا کاهش یافته، اما برخی پالایشگران مستقل چینی درحال افزایش خرید نفت ارزان در بازار نقدی برای پر کردن موجودی خود هستند؛ موضوعی که تاجران انرژی را متعجب کرده است. براساس گزارش بلومبرگ، پس از آنکه پالایشگاه‌های دومین اقتصاد بزرگ دنیا برای چند هفته از هر کاری برای به تعویق انداختن یا لغو خرید محموله‌های نفت دریغ نمی‌کردند، حالا برخی تیپات‌های چینی در استان شرقی شاندونگ با قدرت به بازار برگشته‌اند. به گفته این گزارش، لوکینگ (Luqing) ۷ محموله نفت ارزان را به سرعت از کشور‌های روسیه، آنگولا و گابن برای سررسید مارس و آوریل خریده ‌است. این درحالی است که شرکت سینوکم هونگران (Sinochem Hongrun)، یک محموله از گابن خریداری کرده است. یکی دیگر از این تیپات‌ها به نام هویفنگ (Huifeng) نیز در جست‌و‌جوی تک‌محموله‌ها در بازار نقدی بوده است.

برخی کارشناسان بر این باورند که این اقدامات به معنای انتظار این پالایشگران برای بازگشت قیمت نفت به سطوح بالاتر در آینده نزدیک است. این شرکت‌های پالایشی که همگی خصوصی هستند از فرصت نفت ارزان ناشی از تاثیر کرونا استفاده می‌کنند. در روزهای گذشته گزارش‌هایی مبنی بر تغییر مسیر محموله‌های نفت از چین به هند منتشر شد و نشان از علاقه پالایشگاه‌های هندی به خرید نفت ارزان داشت. این اتفاقات درحالی رخ می‌دهند که برخی برآورد‌ها کاهش ۲۰درصدی تقاضای چین در پی شیوع کرونا را نشان می‌دهد و آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرده که در فصل اول ۲۰۲۰ تحت‌تاثیر شیوع ویروس کرونا برای اولین بار از سال ۲۰۰۹ تقاضای نفت کاهش یابد. معامله‌گران نیز می‌گویند هنوز برای پیش‌بینی بازگشت تقاضا برای نفت خیلی زود است.

اوپک‌پلاس همچنان منتظر روسیه

به‌دنبال موافقت کشورهایی نظیر ایران، ونزوئلا، بحرین و همکاری ضمنی برخی دیگر با تلاش عربستان برای کاهش بیشتر تولید در اوپک‌پلاس، تنها کشوری که با همراهی خود می‌تواند توافقی جدید را در این گروه ۲۳ عضوی کلید بزند، روسیه است. این کشور که در اتخاذ تصمیم نهایی خود بسیار صبور بوده است، قرار بود که در ابتدای هفته و پس از مشورت با کرملین نظر خود را در مورد کاهش تولید اعلام کند. پیش از این، کمیته ویژه اوپک‌پلاس پس از سه روز بررسی وضعیت بازار نفت و میزان تاثیرگذاری ویروس کرونا بر تقاضا، توصیه کرد کشورهای عضو ۶۰۰ هزار بشکه تولید روزانه خود را کاهش دهند. این گروه در دسامبر نیز به توافقی برای تعمیق کاهش تولید به میزان ۵۰۰ هزار بشکه رسیده بود که میزان کاهش کلی اوپک‌پلاس را به ۷/ ۱ میلیون بشکه رساند.

پنج‌شنبه گمانه‌هایی مبنی بر موافقت روسیه با پیشنهاد کمیته ویژه اوپک‌پلاس مطرح شد اما پس از آن سخنگوی کرملین از تصمیم‌گیری ولادیمیر پوتین دراین‌باره در «زمان مناسب» خبر داد. بنابراین هنوز روسیه تصمیمی در این باره اتخاذ نکرده است اما جوی مثبت پیرامون آن وجود دارد. علاوه بر این مدیران نفتی روسیه چهارشنبه جلسه‌ای با الکساندر نواک، وزیر انرژی این کشور برگزار کردند. پس از این نشست، این مدیران ابراز تمایل کردند توافق کنونی اوپک‌پلاس تا آخر فصل دوم سال‌جاری تمدید شود اما در مورد کاهش بیشتر تولید حتی درباره اینکه آیا این موضوع در این جلسه مورد بحث بوده است یا خیر چیزی نگفتند. رویل مگنوف، نایب رئیس اول لوک‌اویل پس از این جلسه به خبرنگاران گفت: بیشتر شرکت‌ها موافق تمدید (توافق فعلی) برای یک فصل دیگر هستند. علاوه بر این، شرکت گازپروم نفت که بازوی نفتی این غول گازی است از تمایل خود برای تمدید توافق فعلی خبر داده و گفته است پس از توافق «باید بر وضعیت نظارت داشت و با توجه به شرایط اقدام کرد.»

 

11-01