تولید زود هنگام در میدان مشترک آذر
شانا: مرحله نخست تولید زودهنگام میدان مشترک آذر با ۱۵ هزار بشکه صبح دیروز (٢٤ اسفندماه) با حضور وزیر نفت، بهطور رسمی آغاز شد. بیژن زنگنه بر ضرورت افزایش تولید میدان مشترک آذر تا ١٠٠ هزار بشکه در روز تاکید کرد و گفت: توسعه میدانهای مشترک و حفظ زنجیره تولید در مسیر اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در استان ایلام با جدیت دنبال میشود.
زنگنه در مراسم آغاز مرحله نخست تولید زودهنگام میدان آذر با ابراز خرسندی از اینکه استان ایلام در مسیر توسعه قرار گرفته است، عنوان کرد: این استان ذخایر قابل توجه نفت و گاز دارد و برنامههای توسعهای برای بهرهبرداری مناسب از این ذخایر در دستور کار است.
شانا: مرحله نخست تولید زودهنگام میدان مشترک آذر با ۱۵ هزار بشکه صبح دیروز (٢٤ اسفندماه) با حضور وزیر نفت، بهطور رسمی آغاز شد. بیژن زنگنه بر ضرورت افزایش تولید میدان مشترک آذر تا ١٠٠ هزار بشکه در روز تاکید کرد و گفت: توسعه میدانهای مشترک و حفظ زنجیره تولید در مسیر اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در استان ایلام با جدیت دنبال میشود.
زنگنه در مراسم آغاز مرحله نخست تولید زودهنگام میدان آذر با ابراز خرسندی از اینکه استان ایلام در مسیر توسعه قرار گرفته است، عنوان کرد: این استان ذخایر قابل توجه نفت و گاز دارد و برنامههای توسعهای برای بهرهبرداری مناسب از این ذخایر در دستور کار است. وی با بیان اینکه توسعه میدانهای مشترک و حفظ زنجیره تولید ٢ محور از محورهای مورد تاکید در سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، افزود: این ٢ محور در برنامههای توسعهای استان ایلام مدنظر قرار گرفته و همانطور که اکنون تولید از میدان مشترک آذر آغاز شده است، این روند توسعه تا افزایش تولید میدان به ٣٠ هزار بشکه در پایان اردیبهشتماه سال آینده و ٦٥ هزار بشکه در پایان فاز نخست توسعه ادامه مییابد. زنگنه تاکید کرد: تولید میدان مشترک آذر باید حداقل تا ١٠٠ هزار بشکه در روز افزایش یابد. وی با اشاره به ضرورت حفظ زنجیره تولید در این استان ادامه داد: گازهای همراه نفت پس از بهرهبرداری از واحد انجیال ٣١٠٠ به این کارخانه ارسال میشود و با تکمیل و راهاندازی این واحد، پتروشیمی بزرگ دهلران با تکیه بر خوراک انجیال فعالیت خواهد کرد.
وی بر ضرورت تداوم فعالیتهای توسعهای در استان ایلام تاکید کرد و گفت: توسعه میدانهای آذر، چنگوله، چشمه خوش، دانان، پایدار غرب و به ویژه تنگه بیجار بسیار حائز اهمیت است. وی با اشاره به استفاده از مشاوران بینالمللی در طرح توسعه میدان آذر گفت: در ادامه فرآیند توسعه این میدان نیز باید از مشاوران مجرب به منظور عملکرد بهینه و دستیابی به ضریب بازیافت مناسب بهرهمند شد. زنگنه با اشاره به ضریب بازیافت کنونی میدان آذر که حدود ١٦درصد است، تصریح کرد: با احتساب چهار میلیارد بشکه ذخایر نفت درجای میدان آذر افزایش یک درصدی ضریب بازیافت به ٢میلیارد دلار درآمدزایی و افزایش چهار درصدی ضریب بازیافت به هشت میلیارد دلار درآمدزایی منتهی میشود. وزیر نفت ادامه داد: این درآمدزایی و کسب منفعت برای کشور چیزی نیست که بخواهیم به دلیل دلواپسی عدهای از آن غفلت کنیم. زنگنه گفت: مردم روی برداشت از میدانهای مشترک بسیار حساسیت دارند و اگر برای افزایش ضریب بازیافت در میدانها به ویژه میدانهای مشترک تلاش نکنیم، پاسخی در مقابل مردم نخواهیم داشت.
وزیر نفت با بیان اینکه منافع حاصل از افزایش ضریب بازیافت بسیار است و هرگونه هزینه کردی در این زمینه جایز است، افزود: صرفه جویی در حوزه ازدیاد برداشت هیچ توجیهی ندارد. وی خاطرنشان کرد: باید از فرصتی که پس از برجام برای توسعه کشور فراهم شده است، به نحو احسن استفاده کنیم و با توجه به نیاز صنعت نفت به فناوری و سرمایه باید بتوانیم حداکثر استفاده را از منابع خارجی و ظرفیتهای داخلی داشته باشیم. زنگنه با اشاره به مشکلات مدیریتی که در طرح توسعه میدان آذر وجود داشت، از شرکت مهندسی و توسعه نفت، صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، شرکت اویک، شرکت سروک و آذر و همه دست اندرکاران این طرح توسعهای، محمدرضا مروارید، استاندار ایلام و نمایندگان ایلام در مجلس شورای اسلامی قدردانی کرد و گفت: آنچه سبب حضور من در این طرح توسعهای شده، تولید ١٥ هزار بشکه نفت نیست، بلکه حضور امروز من در این طرح به دلیل اهمیت استان ایلام و اهتمام وزارت نفت به انجام فعالیتهای توسعهای در این استان، همچنین ارج نهادن به تحول مدیریتی طرح توسعه آذر و قدردانی از تلاش و زحمات کارکنان برای به تولید رسیدن این میدان مشترک است.
بر اساس این گزارش، برای فرآورش نفت میدان آذر از ظرفیت خالی واحد بهرهبرداری میدان دهلران استفاه میشود و نفت این میدان مشترک با خط لولهای به طول حدود ١٣٠ کیلومتر به این واحد بهرهبرداری انتقال مییابد. طرح توسعه میدان نفتی آذر با هدف تولید ٦٥ هزار بشکه نفت در روز تعریف شده است که طبق برنامه، پس از تحقق تولید ١٥ هزار بشکهای از این میدان که در آخرین روزهای امسال محقق شد، مجموع تولید میدان در بهار سال آینده به ٣٠ هزار بشکه در روز میرسد و تولید ٦٥ هزار بشکهای آذر نیز در سال ٩٧ عملیاتی خواهد شد.
میدان نفتی آذر در حالی به تولید رسیده که یکی از پرچالشترین میدانهای ایران از نظر حفاری و ساختار زمین شناسی به شمار میرود و عمق بالای مخزن هیدروکربوری، نیاز به حفاری در سازندهای مختلف نفتی و توالی لایههای پرفشار و کم فشار، عملیات حفاری را در آن بسیار پیچیده کرده است؛ همچنین این میدان از آن نظر حائز اهمیت است که متخصصان ایرانی نخستین بار قادر شدهاند در این میدان مشترک از شکافت اسیدی که یکی از روشهای متداول و موثر در افزایش تولید در میدانهای نفت و گاز به شمار میرود، بهرهمند شوند. پیش از این در ١٨ اسفندماه امسال، مدیرعامل شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت از آغاز ارسال نفت تولیدی میدان آذر به تاسیسات بهرهبرداری دهلران خبر داد و اعلام کرد: با هماهنگیهای شرکت متن و شرکت نفت مناطق مرکزی بهعنوان دریافتکننده نفت تولیدی، انتقال نفت آذر انجام و از آنجا به مبادی صادراتی کشور منتقل میشود.
طرح توسعه میدان نفتی آذر به کارفرمایی شرکت مهندسی و توسعه نفت، به یک کنسرسیوم داخلی متشکل از شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی صنعت نفت (OPIC) و شرکت اویک (OIEC) واگذار و عملیات اجرایی توسعه این میدان به شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر محول شد. نفت خام تولیدی میدان آذر از نوع سبک با API حدود ٣٢ تا ٣٣ است و ضریب برداشت نفت از این میدان بر اساس طرح توسعه فعلی، ۱۶ درصد برآورد شده است. میدان آذر یکی از میدانهای مشترک با عراق است که ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون بشکه نفت درجا دارد. این میدان در بلوک اناران در دماغه کوههای زاگرس و در امتداد مرز ایران و عراق (در جنوب غربی ایلام) میان ۲ شهر مهران و دهلران واقع شده است.
ارسال نظر