عرضه اوپک در ماه دسامبر ۲۲۱ هزار بشکه در روز کم شد
نخستین آمار رسمی ازکاهش تولید نفت
دنیای اقتصاد: بازار نفت روز گذشته در حالی با افت قیمت همراه بود که تازهترین گزارش اوپک از کاهش تولید ۲۲۱ هزار بشکهای کشورهای عضو این سازمان در ماه دسامبر حکایت دارد. این میزان کاهش تولید در حالی یک ماه پیش از آغاز ژانویه ۲۰۱۷، بهعنوان نقطه آغاز توافق کاهش تولید کشورهای عضو و غیرعضو اوپک رقم خورده است که با این اتفاق، خوشبینی به اجرای توافق کاهش تولید افزایش یافت.
با این حال سایه شک و تردید نسبت به اجرای توافق کاهش تولید و همچنین نگرانی از بازگشت تولیدات شیل آمریکا به بازار، بر معاملات روز گذشته بازار جهانی نفت باعث شد قیمت نفت برنت تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) با کاهشی ۸۸ سنتی به ۵۹/ ۵۴ دلار در هر بشکه برسد.
دنیای اقتصاد: بازار نفت روز گذشته در حالی با افت قیمت همراه بود که تازهترین گزارش اوپک از کاهش تولید ۲۲۱ هزار بشکهای کشورهای عضو این سازمان در ماه دسامبر حکایت دارد. این میزان کاهش تولید در حالی یک ماه پیش از آغاز ژانویه ۲۰۱۷، بهعنوان نقطه آغاز توافق کاهش تولید کشورهای عضو و غیرعضو اوپک رقم خورده است که با این اتفاق، خوشبینی به اجرای توافق کاهش تولید افزایش یافت.
با این حال سایه شک و تردید نسبت به اجرای توافق کاهش تولید و همچنین نگرانی از بازگشت تولیدات شیل آمریکا به بازار، بر معاملات روز گذشته بازار جهانی نفت باعث شد قیمت نفت برنت تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) با کاهشی ۸۸ سنتی به ۵۹/ ۵۴ دلار در هر بشکه برسد. نفت خام آمریکا نیز با افت قیمتی مشابه با قیمت ۶۰/ ۵۱ دلار بر بشکه معامله شد.
به این ترتیب به نظر میرسد شک و تردید بازار جهانی نفت نسبت به اجرای طرح کاهش تولید، با مشاهده نخستین سیگنال رسمی اوپک برای کاهش تولید، به مرور به خوشبینی و امیدواری تبدیل شود. این نشانه مثبت در حالی روز گذشته از تازهترین گزارش اوپک مشاهده شد که در آمارهای منتهی به ماه نوامبر، رشد تولیدات اوپک به رکورد ۳۰۵/ ۳۳ میلیون بشکه در روز رسیده بود. گام نخست کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید در ماه دسامبر ۲۰۱۶ اما در حالی با نقشآفرینی چشمگیر عربستان سعودی برداشته شده است که تازهترین خبرها از کشورهای غیرعضو اوپک نیز از عزم آنها برای همراهی با طرح کاهش تولید حکایت دارد. شرکت تولیدکننده نفت لوک اویل روسیه (بهعنوان بزرگترین کشور تولیدکننده نفت غیر عضو اوپک)، روز گذشته اعلام کرد: «این شرکت برنامه تولید سال ۲۰۱۷ را مطابق با توافق جهانی کاهش تولید تنظیم کرده است.» این خبر را خبرگزاری روسی تاس، به نقل از مدیر اجرایی لوک اویل منتشر کرد. واحد علیاکبروف در ادامه گفت: ما چگونه میتوانیم برنامههای فعلی تولید خود را ادامه دهیم در حالیکه در طرح کاهش تولید با دیگر کشورها همپیمان شدهایم؟ به این ترتیب ما به تمام تصمیمهایی که وزارت انرژی در این زمینه اتخاذ کرده است، پایبند خواهیم ماند. علیاکبروف در حالی به حمایت از طرح کاهش تولید تاکید کرده است که هیچ پیشبینی از حجم خروجی نفت این شرکت ارائه نداد. با این اوصاف به نظر میرسد برای نخستین بار از سال ۲۰۰۱ به این سو، تصمیم مشترک کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای کاهش تولید نفت به منظور کاستن از مازاد عرضه جهانی نفت، در حال نتیجه دادن است.
خیز عراق؛ عقبنشینی عربستان
بر اساس تازهترین گزارش اوپک که روز گذشته منتشر شد، کشورهای صادرکننده نفت عضو این سازمان (به استثنای اندونزی که به علت موافق نبودن با کاهش تولیداتش از ماه دسامبر از این سازمان خارج شد) در ماه گذشته میلادی (آخرین ماه از سال ۲۰۱۶) در مجموع ۰۸/ ۳۳ میلیون بشکه در روز نفت تولید کردهاند. بر اساس آمارهای ثانویه اوپک از میزان تولید نفت کشورهای عضو این سازمان، تولیدات ماه دسامبر نسبت به ماه پیش از آن (نوامبر) با کاهشی ۲۲۱ هزار بشکهای همراه بوده است. این میزان کاهش تولید در ماه دسامبر در حالی از سوی کشورهای عضو اوپک رقم خورده است که تولیدات ماهانه اوپک در نوامبر، در بیشترین سطح از سال ۲۰۰۸ به این سو قرار داشت.
روند تولیدات اوپک در ماه گذشته در حالی بهصورت کلی کاهشی بوده است که عراق، آنگولا، لیبی و ایران با رشد تولید روزانه نفت همراه بودهاند. در این لیست لیبی و ایران از جمله کشورهایی هستند که از طرح کاهش تولید معاف شدهاند. بنابراین به نظر میرسد دیگر کشورهای موجود در این لیست از آخرین فرصت خود برای افزایش تولید تا ۶ ماه آینده استفاده کردهاند. عراق با ۶/ ۴۲ هزار بشکه، آنگولا با ۶/ ۳۵ هزار بشکه، لیبی با ۳/ ۳۱ هزار بشکه و ایران با ۵/ ۹ هزار بشکه در روز بیشترین رشد تولید را در میان کشورهای عضو اوپک داشتهاند.
اما بر اساس آمار منتشرشده از اوپک، در میان ۱۳ کشور عضو این سازمان، عربستان سعودی با کاهش ۳/ ۱۴۹ هزار بشکهای تولیداتش در روز، بیشترین سهم را در کاهش تولید ماه دسامبر به خود اختصاص داده است. بزرگترین تولیدکننده عضو اوپک در ماه گذشته روزانه ۱۰ میلیون و ۴۷۴ هزار بشکه نفت تولید کرده است. نیجریه بهعنوان کشوری که به علت مشکلات داخلی از طرح کاهش تولید معاف شده است، در ماه گذشته نتوانست از فرصتی که برای افزایش تولید در اختیار دارد استفاده کند. به این ترتیب بعد از عربستان بیشترین کاهش تولید را در کارنامه خود ثبت کرد. این کشور با افت تولید ۵/ ۱۱۳ هزار بشکهای در روز همراه بوده و تولیدات روزانهاش در ماه گذشته به ۵۴۲/ ۱ میلیون بشکه در روز رسیده است. ونزوئلا نیز که به علت مشکلات اقتصادی شدید با موانع بسیاری برای افزایش تولید نفت مواجه است، ماه گذشته حجم بیشتری از تولیدات خود را از دست داد و با کاهش ۲/ ۴۵ هزار بشکهای در روز، رتبه سوم افت تولید را در میان کشورهای عضو اوپک به خود اختصاص داد. الجزیره و گابن نیز در ماه گذشته با افت تولید ۷/ ۸ هزار بشکهای همراه بودهاند. کشورهای دیگری که در ماه گذشته میلادی با کاهش تولید روزانه همراه بودهاند، قطر با ۶/ ۷ هزار بشکه، امارات متحده عربی با ۳/ ۶ هزار بشکه و اکوادور با ۵/ ۲ هزار بشکه هستند.
ارسال نظر