جذب سرمایه از مسیر کاهش ریسک
دنیای اقتصاد: با اجرایی شدن الگوی جدید قراردادهای نفتی و جنب و جوش برای استفاده از فرصتهای پساتحریم در اقتصاد کشور، صنعت نفت بهعنوان یکی از بخشهای مهم در بازسازی و احیای اقتصاد مورد توجه سرمایهگذاران داخلی و خارجی قرار گرفته است. با این حال این پرسش مطرح میشود که صنعت نفت و بهطور کلی فضای کسبوکار ایران تا چه اندازه برای جذب سرمایه مساعد است. مهدی عسلی، کارشناس ارشد اقتصاد انرژی در گفتوگو با «شانا» صنعت نفت و گاز را یکی از جذابترین صنایع برای شرکتهای خارجی دانسته و میگوید: با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نگاه بسیاری از سرمایهگذاران خارجی به سمت ایران معطوف شده است.
دنیای اقتصاد: با اجرایی شدن الگوی جدید قراردادهای نفتی و جنب و جوش برای استفاده از فرصتهای پساتحریم در اقتصاد کشور، صنعت نفت بهعنوان یکی از بخشهای مهم در بازسازی و احیای اقتصاد مورد توجه سرمایهگذاران داخلی و خارجی قرار گرفته است. با این حال این پرسش مطرح میشود که صنعت نفت و بهطور کلی فضای کسبوکار ایران تا چه اندازه برای جذب سرمایه مساعد است. مهدی عسلی، کارشناس ارشد اقتصاد انرژی در گفتوگو با «شانا» صنعت نفت و گاز را یکی از جذابترین صنایع برای شرکتهای خارجی دانسته و میگوید: با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نگاه بسیاری از سرمایهگذاران خارجی به سمت ایران معطوف شده است.
مزیت سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران
این کارشناس ارشد بازار انرژی درخصوص اثر توافق هستهای بر ورود سرمایههای جدید به کشور گفت: در پی اجرایی شدن برجام نگاه بسیاری از سرمایهگذاران خارجی به سمت ایران معطوف شده و آنها با علاقه به فرصتهای سرمایهگذاری در ایران مینگرند. صنعت نفت و گاز ایران یکی از جذابترین صنایع برای سرمایهگذاران خارجی است زیرا تولید نفت و گاز در ایران در مقایسه با سایر نقاط جهان در میان پایینترین هزینهها قرار دارد. در این میان پس از ریزش قیمت نفت در سالهای اخیر، سرمایهگذاری در بخشهای بالادستی و پاییندستی نفت ایران در مقایسه با بیشتر مناطق دنیا که هزینه تولید نفت و گاز بیشتر است، جذابتر است. در این شرایط چارچوب قراردادهای نفت و گاز که نسبت به چارچوبهای پیشین بهتر است فرصت خوبی برای جذب سرمایه و فناوری پیشرفته به بخش نفت و گاز را فراهم میکند.
عسلی در ادامه گفت: یکی از الزامهای سرمایهگذاری خارجی در بخش نفت وجود چارچوبهای مناسب حقوقی برای فعالیت شرکتهای بینالمللی در این بخش است. هرچند چارچوب مناسب قراردادهای نفتی تنها شرط لازم برای جذب سرمایه است اما شرط کافی به شمار نمیآید. شرایط کافی دامنه وسیعی از ریسک سیستماتیک کشوری و شرایط کلی کسب و کار در ایران را در بر میگیرد. بنابراین الگوی جدید قراردادهای نفتی با همه برتریهایی که نسبت به قراردادهای بیعمتقابل دارد تنها در کنار شرایط کلی اقتصاد کشور میتواند سرمایه، همکاریهای فنی و فناوری پیشرفته را در سطح مطلوب به کشور بیاورد و نباید از این قراردادها و شرکت ملی نفت ایران انتظارهای بیش از اندازه و نامعقول داشت.
وی با بیان اینکه تصمیم سرمایهگذاران (اعم از داخلی و خارجی) به سرمایهگذاری متاثر از میزان ریسک سرمایهگذاری، بازگشت سرمایه و سوددهی پروژه مورد نظر است و شرکتهای بینالمللی نفتی از این موضوع مستثنی نیستند، افزود: این حساسیت حتی در سرمایهگذاریهای نفت و گاز بیشتر است زیرا پروژههای نفت و گاز بسیار سرمایهبر و همراه با ریسک بالا هستند. بنابراین کاهش ریسک فعالیت اقتصادی در کشور مهمترین عامل موثر بر تصمیم سرمایهگذاران خارجی برای فعالیت در ایران است.
عسلی درخصوص ریسک سرمایهگذاری در ایران و منطقه بر این باور است که در شرایط کنونی بهطور کلی ریسک فعالیتهای اقتصادی در منطقه خاورمیانه بالا است و ایران نیز که با تحریمها و دشمنیهای زیادی روبهرو بوده، از نظر موسسههای مالی بینالمللی در زمره مناطق پرریسک طبقهبندی شده است. طبعا این مناطق برای جذب سرمایه و فناوریهای پیشرفته باید تلاش بیشتری کنند. وی در ادامه افزود: با این حال خوشبختانه به دلیل هزینه پایین تولید نفت و گاز در کشور این بخش جذابیت زیادی برای شرکتهای بینالمللی نفت و گاز دارد. در واقع هماکنون خاورمیانه و آمریکای شمالی دو منطقهای هستند که نسبت به سایر مناطق نفتخیز جهان برای سرمایهگذاریهای بینالمللی جذابترند.
به گفته این کارشناس انرژی، تحولات اخیر در بخشهای عرضه و تقاضای نفت دنیا، نشان میدهد احتمال رشد خیرهکننده قیمت نفت در بلندمدت کم است. وی میگوید: دبیرخانه اوپک در گزارش اخیر خود پیشبینی کرده است تقاضا برای نفت در دهه آینده به اوج رسیده و سپس رو به کاهش گذارد. بنابراین کشور فرصت زیادی برای توسعه منابع نفت و گاز خود ندارد و اگر فرصتها از دست برود معلوم نیست بتوان جبران کرد، زیرا این تغییرات برگشتناپذیر هستند.
وی درباره الزامات مورد نیاز برای به نتیجه رسیدن پروژههایی که وزارت نفت برای توسعه میادین کشور در نظر دارد، گفت:تامین مالی این سرمایهگذاریها، پروژه بنیاد است؛ یعنی درآمد و سود خود این پروژهها باید هزینههای سرمایهای و عملیاتی آنها را بپوشاند و شرکت ملی نفت ایران از منابع خود این پروژهها را تامین مالی نمیکند. بههمین دلیل نیز هر چند قراردادها بهطور کلی قرارداد خدمات همراه با ریسک هستند، اما هر یک از پروژهها شرایط خاصی دارد و قرارداد آن پروژه باید بر اساس آن شرایط ویژه تنظیم شود تا طرفهای قرارداد هر دو منتفع شوند و همکاری تحقق یابد. عسلی افزود: بنابراین در این پروژهها توان کارشناسی برآورد الزامات خاص و هزینههای توسعه هر یک از این میادین اهمیت زیادی پیدا میکند. این برآوردها نیازمند اطلاعات زیادی است و اطلاعات ناقص اعم از فنی و مالی میتواند منجر به شکست بازار شده و انتخاب معکوس (Adverse selection) جلوی موفقیت قراردادها را بگیرد.
به گفته وی، از سویی کاهش ریسکهای سیستماتیک که به شرایط کلی سیاسی و ثبات اقتصاد کلان و سیاستهای پولی و مالی مربوط میشود، میتواند جذابیت لازم را برای سرمایهگذاران خارجی افزایش دهد. برای مثال افزایش رشد اقتصادی همراه با افزایش کارآیی بخش عمومی، کارآیی بازارهای کار و کالاها و خدمات به ایجاد چشمانداز بهتر از توسعه اقتصادی کشور منجر شده و به افزایش بازدهی سرمایهگذاریها کمک میکند.
این کارشناس انرژی درخصوص راهبرد دولت برای بهبود فضای اقتصاد کلان و تاثیر آن بر بهبود وضعیت سرمایهگذاری خارجی در ایران گفت: هماکنون منابع سرمایهگذاری زیادی در دنیا وجود دارد و شرکتهای بینالمللی از جمله شرکتهای نفتی به دنبال مکانی مناسب برای بهکارگیری این سرمایهها هستند. ما میتوانیم با توجه به نیاز شدیدی که اقتصاد کشور و بخش نفت و گاز به سرمایهگذاری و انتقال فناوری خارجی دارد فضایی را ایجاد کنیم تا بخشی از این سرمایهها در بخشهایی از اقتصاد ایران بهکار گرفته شود. وی با بیان اینکه رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی ساده نیست و تنها با منابع داخلی نیز قابل دستیابی نیست، افزود: از طرف دیگر بهدلیل سالها رکود اقتصادی تقاضای داخلی و بخش خصوصی تضعیف شده است و در این شرایط تنها با افزایش قابل توجه صادرات میتوان رشد اقتصادی بالایی را کسب کرد. سرمایهگذاران خارجی آشنایی بیشتری با بازارهای جهانی دارند و میتوانند محصولات تولیدی در ایران را به دنیا صادر کنند. به گفته عسلی این موضوع در بخشهای بالادستی و پاییندستی نفت و گاز هم صادق است. برای نمونه افزایش تولید فرآوردههای نفتی و پتروشیمی با سرمایهگذاری مشترک خارجی شانس بیشتری برای صادرات دارد تا اینکه این بخشها را تنها سرمایهگذاران داخلی توسعه دهند.
ارسال نظر